Kartice za učenje

0/6

Koji je engleski nacionalni sport kroz kolonizaciju postao najpopularniji sport u Indiji?

Kriket je najpopularniji sport u Indiji, a došao je kroz kolonizaciju iz Velike Britanije. Kriket je sport sličan bejzbolu jer se u oba sporta loptica udara batom ili palicom. Zanimljivo, kriket je drugi najveći sport u svijetu.

Gusto naseljeno urbano područje nastalo okupljanjem okolnih naselja s pripadnim gradom u veću cjelinu naziva se:

Gusto naseljeno urbano područje nastalo okupljanjem okolnih naselja s pripadnim gradom u veću cjelinu naziva se aglomeracija. Prema podatcima za 2021. godinu, najveća aglomeracija u svijetu je Tokyo s nešto manje od 40 milijuna stanovnika, a odmah nakon Tokya slijede Jakarta u Indozeniji i Delhi u Indiji.

Izum kojega stroja je potaknuo prvu industrijsku revoluciju?

Prva industrijska revolucija započela je u Velikoj Britaniji izumom parnoga stroja. James Watt sredinom 18. st. izumio je parni stroj kojim je potaknuo niz promjena u tadašnjem svijetu te nastanak nekih novih gospodarskih grana.

Koji grad u Francuskoj, poznat po avio industriji, nosi nadimak “Ružičasti grad”?

Ružičasti grad, odnosno Toulouse je grad na jugu Francuske poznat po avio industriji. Navedeni naziv dobio je zbog ružičaste cigle od terakote koja je utkana u gradsku arhitekturu.

Kako se naziva proces povećanja industrijske proizvodnje i broja zaposlenih u industriji?

Industrijalizacija je proces povećanja industrijske proizvodnje i broja zaposlenih u industriji. Industrijalizacija je bila najizrazitija u prošlosti kada je došlo do uvođenja mehanizacije u industriju što je dovelo do povećanja proizvodnje, a ujedno i do masovnih zapošljavanja radnika.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje