Kartice za učenje

0/17

Decilitar je manja mjerna jedinica od litre?

Za tekućine i plinove uobičajena je mjerna jedinica volumena litra čija je oznaka L, a manje mjerne jedinice su decilitar - dL i mililitar - mL. 1 L = 10 dL = 1000 mL U kocku volumena kubni decimetar stane litra tekućine. Kubni decimetar sadržava 1000 kubnih centimetara, a litra 1000 mililitara. 1 dm^3 = 1 L 1000 cm^3 = 1000 mL

Što se događa s volumenom kuglice od plastelina ako joj promijenimo oblik u valjak?

Promjenom oblika čvrstih tijela i tekućina ne mijenja se njihov volumen. Svoj odgovore lako možete provjeriti pokusom. Prvo odredite volumen kuglice plastelina pomoću menzure, a zatim kuglici promijenite oblik u valjak i opet odredite volumen. Dobit će se isti rezultat.

Koja je oznaka za volumen tijela?

Veličinu prostora koju neko tijelo zauzima nazivamo volumen odnosno obujam. Oznaka za volumen je V. Mjerna jedinica za volumen je m^3. A je oznaka za površinu, a malo slovo l za duljinu.

Koja je uobičajena mjerna jedinica za volumen tekućina?

Za tekućine i plinove uobičajena je mjerna jedinica volumena litra čija je oznaka L, a manje mjerne jedinice su decilitar - dL i mililitar - mL. Kvadratni metar je mjerna jedinica za površinu, a metar je mjerna jedinica za duljinu.

Koliko 120 dL ima L?

Za tekućine i plinove uobičajena je mjerna jedinica volumena litra čija je oznaka L, a MANJE mjerne jedinice su decilitar - dL i mililitar - mL. 1 L = 10 dL = 1000 mL Rezultat dobivamo dijeljenjem 120 dL sa 10 i to je 12 L. Prisjetimo se: 1 m = 10 dm = 1000 mm

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje