1 / 5

Koje je najraširenije pismo u svijetu?

Klikni na karticu da vidiš odgovor
Najraširenije pismo u svijetu je latinica - ona je glavno pismo u većini svjetskih država, a tamo gdje nije, često se pojavljuje kao drugo pismo uz tradicionalno pismo tog područja. Latinica je službeno pismo i u Hrvatskoj, premda su se kroz povijest na području zemlje koristila i druga pisma poput glagoljice i ćirilice.
2 / 5

Koja je religija nastala u 7. stoljeću na Arapskom poluotoku, odakle se proširila prvenstveno na područje sjeverne Afrike te zapadne Azije?

Islam je nastao u 7, stoljeću na Arapskom poluotoku, a otamo se proširio prvenstveno na područje sjeverne Afrike te zapadne Azije, kao i na područje središnje Azije te jugoistoka tog kontinenta. Danas gotovo četvrtina svjetskog stanovništva pripada muslimanskoj vjeroispovijesti.
3 / 5

Koja je najrasprostranjenija svjetska religija?

Najrasprostranjenija svjetska religija je kršćanstvo - gotovo trećina svjetskih stanovnika su kršćani. Ova se religija dijeli na tri velike skupine - katoličanstvo, pravoslavlje i protestantizam, a raširena je u Europi, Amerikama, većem dijelu Subsaharske Afrike te u Australiji i Oceaniji.
4 / 5

U kojoj državi možemo pronaći najviše pripadnika hinduizma?

Hinduizam je najraširenija religija u Indiji u kojoj ujedno i možemo pronaći najviše pripadnika te vjere, a radi se o najraširenijoj religiji i ju još par država Indijskog potkontinenta kao što su Nepal i Butan. Ipak, unatoč činjenici da je hinduizam raširen samo na spomenutom manjem prostoru svijeta, hinduisti čine 16% svjetskog stanovništva.
5 / 5

Koji je danas najvažniji jezik u međunarodnom sporazumijevanju?

U međunarodnom sporazumijevanju, danas je najvažniji engleski jezik koji je dobio na značaju kulturnim i gospodarskim utjecajem, a naročito pojavom interneta. Ujedno se radi i o službenom jeziku više od pedeset svjetskih zemalja. Osim engleskog, u pojedinim dijelovima svijeta važni jezici komunikacije su i španjolski, francuski, ruski te njemački jezik.