Test znanja

0/10
Pojašnjenje

Na koliko stupnjeva je voda najgušća?

Pojašnjenje
Anomalija vode je karakteristika vode da najveću gustoću ima na temperaturi od 4+ stupnjeva. Svako bi fizikalno tijelo najveću gustoću trebalo imati u čvrstom agregatnom stanju, što kod vode nije slučaj jer je najgušća u tekućem agregacijskom stanju. Voda se na površini jezera ohladi do 4+ stupnjeva zbog čega se zbog svoje težine (gustoće) spušta na dno, a hladnija (lakša) voda diže se na površinu gdje se smrzne i pretvori u led (što omogućuje život u vodi)
Pojašnjenje

U kojim uvjetima se plinovi bolje otapaju u vodi?

Pojašnjenje
Pri većem tlaku topljivost plinova je veća, dok se povećanjem temperature njihova topljivost smanjuje. Kako se temperatura povisuje, plinovi obično postaju manje topljivi u vodi ali topljiviji u organskim otapalima.
Pojašnjenje

Koja sila zadržava predmete na površini vode i sprječava da potonu?

Pojašnjenje
Površinska napetost je svojstvo vode zbog kojeg su čestice vode čvrsto povezane na njezinoj površini, pa manji predmeti plutaju po vodi (npr. vlat trave, dlaka), a neki kukci mogu čak i hodati po vodi.
Pojašnjenje

Koliko iznosi ledište vode pri standardnom tlaku?

Pojašnjenje
Ledište je temperatura pri kojoj neka tvar prelazi iz tekućeg u čvrsto agregatno stanje. Ovisi o tlaku, ali se u tablicama za pojedine tvari obično navode vrijednosti ledišta kod normalnoga tlaka (101 325 Pa). Pod većim tlakom ledište se snizuje, a pod manjim povisuje. Talište leda i ledište vode je 0 °C pri normalnome atmosferskom tlaku.
Pojašnjenje

U kojem agregacijskom stanju će biti voda pri 80°C?

Pojašnjenje
Voda se pri atmosferskom tlaku do temperature 0°C nalazi u čvrstom agregacijskom stanju koje nazivamo led. Između 0°C i 100°C pri atmosferskom tlaku voda je u tekućem stanju. Iznad 100°C također pri atmosferskom tlaku, voda prelazi u plinovito agregacijsko stanje, odnosno vodenu paru.
Pojašnjenje

Kako nazivamo prijelaz leda u tekuću vodu?

Pojašnjenje
Temperatura pri kojoj voda prelazi iz čvrstog agregacijskog stanja u tekuće, odnosno temperatura pri kojoj se led pretvara u vodu naziva se temperatura tališta. temperatura tališta vode pri atmosferskom tlaku iznosi 0 C
Pojašnjenje

Točna tvrdnja za anomaliju vode je?

Pojašnjenje
Anomalija vode je karakteristika vode da najveću gustoću ima na temperaturi od 4+ stupnjeva. Svako bi fizikalno tijelo najveću gustoću trebalo imati u čvrstom agregatnom stanju, što kod vode nije slučaj jer je najgušća u tekućem agregacijskom stanju. Voda se na površini jezera ohladi do 4+ stupnjeva zbog čega se zbog svoje težine (gustoće) spušta na dno, a hladnija (lakša) voda diže se na površinu gdje se smrzne i pretvori u led (što omogućuje život u vodi). Molekule vode pretvaranjem u kristale leda povezuju se vodikovim vezama na energijski najbolji način, što znači da ostaju šupljine zbog kojih je gustoća leda manja od gustoće vode
Pojašnjenje

Na kojoj temperaturi dolazi do ledišta vode?

Pojašnjenje
Ledište je temperatura pri kojoj neka tvar prelazi iz tekućeg u čvrsto agregatno stanje. Ovisi o tlaku, ali se u tablicama za pojedine tvari obično navode vrijednosti ledišta kod normalnoga tlaka (101 325 Pa). Pod većim tlakom ledište se snizuje, a pod manjim povisuje. Talište leda i ledište vode je 0 °C pri normalnome atmosferskom tlaku.
Pojašnjenje

O čemu ovisi talište i vrelište neke tvari?

Pojašnjenje
Vrelište ovisi o tlaku koji djeluje na promatrani sustav. Što je tlak niži, to je manja temperatura potrebna da se dođe do vrelišta. Zbog toga planinari na visinama od nekoliko tisuća metara primjećuju da voda ne vri pri 100 °C, nego već pri nižim temperaturama, jer je tlak niži na većim visinama
Pojašnjenje

O čemu ovisi topljivost plinova u vodi?

Pojašnjenje
Pri većem tlaku topljivost plinova je veća, dok se povećanjem temperature njihova topljivost smanjuje. Kako se temperatura povisuje, plinovi obično postaju manje topljivi u vodi ali topljiviji u organskim otapalima.

Test znanja uspješno završen, vaša ocjena je:

Ispod se nalaze rezultati testa znanja sa točnim odgovorima i objašnjenjima

Igraj još

1/10

Na koliko stupnjeva je voda najgušća?

A
4°C
Anomalija vode je karakteristika vode da najveću gustoću ima na temperaturi od 4+ stupnjeva. Svako bi fizikalno tijelo najveću gustoću trebalo imati u čvrstom agregatnom stanju, što kod vode nije slučaj jer je najgušća u tekućem agregacijskom stanju. Voda se na površini jezera ohladi do 4+ stupnjeva zbog čega se zbog svoje težine (gustoće) spušta na dno, a hladnija (lakša) voda diže se na površinu gdje se smrzne i pretvori u led (što omogućuje život u vodi)

2/10

U kojim uvjetima se plinovi bolje otapaju u vodi?

B
Pri višem tlaku i nižoj temperaturi
Pri većem tlaku topljivost plinova je veća, dok se povećanjem temperature njihova topljivost smanjuje. Kako se temperatura povisuje, plinovi obično postaju manje topljivi u vodi ali topljiviji u organskim otapalima.

3/10

Koja sila zadržava predmete na površini vode i sprječava da potonu?

B
Površinska napetost
Površinska napetost je svojstvo vode zbog kojeg su čestice vode čvrsto povezane na njezinoj površini, pa manji predmeti plutaju po vodi (npr. vlat trave, dlaka), a neki kukci mogu čak i hodati po vodi.

4/10

Koliko iznosi ledište vode pri standardnom tlaku?

C
0°C
Ledište je temperatura pri kojoj neka tvar prelazi iz tekućeg u čvrsto agregatno stanje. Ovisi o tlaku, ali se u tablicama za pojedine tvari obično navode vrijednosti ledišta kod normalnoga tlaka (101 325 Pa). Pod većim tlakom ledište se snizuje, a pod manjim povisuje. Talište leda i ledište vode je 0 °C pri normalnome atmosferskom tlaku.

5/10

U kojem agregacijskom stanju će biti voda pri 80°C?

B
Tekućem
Voda se pri atmosferskom tlaku do temperature 0°C nalazi u čvrstom agregacijskom stanju koje nazivamo led. Između 0°C i 100°C pri atmosferskom tlaku voda je u tekućem stanju. Iznad 100°C također pri atmosferskom tlaku, voda prelazi u plinovito agregacijsko stanje, odnosno vodenu paru.

6/10

Kako nazivamo prijelaz leda u tekuću vodu?

D
Taljenje
Temperatura pri kojoj voda prelazi iz čvrstog agregacijskog stanja u tekuće, odnosno temperatura pri kojoj se led pretvara u vodu naziva se temperatura tališta. temperatura tališta vode pri atmosferskom tlaku iznosi 0 C

7/10

Točna tvrdnja za anomaliju vode je?

B
Voda ima najmanju gustoću na 4°C
Anomalija vode je karakteristika vode da najveću gustoću ima na temperaturi od 4+ stupnjeva. Svako bi fizikalno tijelo najveću gustoću trebalo imati u čvrstom agregatnom stanju, što kod vode nije slučaj jer je najgušća u tekućem agregacijskom stanju. Voda se na površini jezera ohladi do 4+ stupnjeva zbog čega se zbog svoje težine (gustoće) spušta na dno, a hladnija (lakša) voda diže se na površinu gdje se smrzne i pretvori u led (što omogućuje život u vodi). Molekule vode pretvaranjem u kristale leda povezuju se vodikovim vezama na energijski najbolji način, što znači da ostaju šupljine zbog kojih je gustoća leda manja od gustoće vode

8/10

Na kojoj temperaturi dolazi do ledišta vode?

B
0°C
Ledište je temperatura pri kojoj neka tvar prelazi iz tekućeg u čvrsto agregatno stanje. Ovisi o tlaku, ali se u tablicama za pojedine tvari obično navode vrijednosti ledišta kod normalnoga tlaka (101 325 Pa). Pod većim tlakom ledište se snizuje, a pod manjim povisuje. Talište leda i ledište vode je 0 °C pri normalnome atmosferskom tlaku.

9/10

O čemu ovisi talište i vrelište neke tvari?

D
Tlaku
Vrelište ovisi o tlaku koji djeluje na promatrani sustav. Što je tlak niži, to je manja temperatura potrebna da se dođe do vrelišta. Zbog toga planinari na visinama od nekoliko tisuća metara primjećuju da voda ne vri pri 100 °C, nego već pri nižim temperaturama, jer je tlak niži na većim visinama

10/10

O čemu ovisi topljivost plinova u vodi?

B
Tlaku i temperaturi
Pri većem tlaku topljivost plinova je veća, dok se povećanjem temperature njihova topljivost smanjuje. Kako se temperatura povisuje, plinovi obično postaju manje topljivi u vodi ali topljiviji u organskim otapalima.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje