1 / 26

Kako nazivamo svemirsko kamenje kada padne na Zemlju?

Klikni na karticu da vidiš odgovor
Meteoriti su meteori koji su pali na Zemlju. Meteori ili zvijezde padalice su svemirsko kamenje koje pri ulasku u Zemljinu atmosferu izgara i ostavlja za sobom svijetlu prugu.
2 / 26

Koji je točan redoslijed planeta Sunčevog sustava od planeta koji je najbliži Suncu do onog koji je najdalji od Sunca?

Redoslijed planeta Sunčevog sustava od onog koji je najbliži Suncu do onog koji je najdalji od Sunca je: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Život na Zemlji je moguć jer se nalazi na idealnoj udaljenosti od Sunca koji omogućavaju uvjete potrebne za život (temperatura, nastanak atmosfere).
3 / 26

Što su zvijezde padalice?

Svijetla pruga nastala izgaranjem svemirskog kamenja u Zemljinoj atmosferi naziva se zvijezdom padalicom ili meteorom. Meteor se naziv meteorit kada padne na Zemlju.
4 / 26

Koja je tvrdnja o Mjesecu netočna?

Mjesec nema atmosferu kao što ima planet Zemlja. Upravo zbog toga ljudima nije moguć život na Mjesecu te astronauti koji ga posjete moraju nositi svemirska odijela.
5 / 26

Što se događa tijekom pomrčine Sunca?

Pomrčina Sunca se događa kad se Mjesec nađe između Sunca i Zemlje, odnosno kada Mjesec prekiva Sunce. Sunce se "pomrači" jer se Mjesec nalazi ispred njega i zaklanja svjetlost koja putuje od Sunca do Zemlje.
6 / 26

Kako se naziva galaksija u kojoj se nalazi planet Zemlja?

Zemlja se nalazi u galaksiji pod nazivom Mliječna staza ili Kumova slama. Galaksija je skup zvijezda koju na okupu drži gravitacijska sila.
7 / 26

Koliko traje obilazak Zemlje oko Sunca?

Obilazak Zemlje oko Sunca traje jednu godinu, donosno 365 dana. Tijekom tog vremena mijenja se udaljenost Zemlje od Sunca, što utječe na promjenu godišnjih doba.
8 / 26

Kako se naziva teorija o nastanku svemira?

Teorija velikog praska je naziv za teoriju nastanka svemira. Veliki prasak dogodio se prije 13.8 milijardi godina.
9 / 26

Što je Mjesec?

Mjesec je Zemljin prirodni satelit. On je ujedno najbliže prirodno svemirsko tijelo Zemlji. Mjesec kruži oko Zemlje.
10 / 26

Kako se nazivaju skupovi zvijezda, plinova i prašine?

Skupove zvijezda nazivaju se galaksijama. Galaksiju na okupu drži gravitacijska sila.
11 / 26

Naziv Zemljinog prirodnog satelita je?

Mjesec je Zemljin prirodni satelit. On kruži oko Zemlje.
12 / 26

Što je Kumova slama?

Kumova slama je drugi naziv za Mliječnu stazu, galaksiju u kojoj se nalazi planet Zemlja. Galaksija je skup zvijezda koju na okupu drži gravitacijska sila. U svemiru postoji mnogo galaksija, ali ljudi nemaju potrebnu tehnologiju da ih detaljno istraže.
13 / 26

Tko je astronom?

Znanost koja proučava zvijezde i sva ostala tijela u svemiru naziva se astronomija, a znanstvenik koji se bavi astronomijom zove se astronom.
14 / 26

Od čega je građeno Sunce?

Sunce je zvijezda uglavnom građena od kemijskih elemenata vodika (73 %) i helija (25 %). Sunce je središte Sunčevog sustava oko kojeg kruže planeti, uključujući Zemlju. Znaš li nabrojati sve planete Sunčevog sustava?
15 / 26

Kako se naziva znanost koja proučava zvijezde i sva ostala tijela u svemiru?

Znanost koja proučava zvijezde i sva ostala tijela u svemiru naziva se astronomija, a znanstvenik koji se bavi astronomijom zove se astronom.
16 / 26

Na koliko se procjenjuje starost svemira?

Teorija velikog praska je naziv za teoriju nastanka svemira. Veliki prasak dogodio se prije 13.8 milijardi godina.
17 / 26

Što je nastalo zgrušavanjem čestica prašine i plinova?

Zvijezde i planeti nastaju zgrušavanjem čestica prašine i plinova. Sunce je zvijezda najbliža Zemlji.
18 / 26

Što je zvjezdarnica?

Zvjezdarnica je ustanova koja je opremljena za astronomska istraživanja i opažanje nebeskih objekata. U njoj znanstvenici koji proučavaju svemir, astronomi, vrše svoja istraživanja.
19 / 26

Koji je drugi naziv za svemir?

Svemir ili univerzum obuhvaća sav prostor koji postoji i sva tijela koja se u njemu nalaze (zvijezde, planeti, druga tijela). Kako je Zemlja dio svemira, i sve što se nalazi na njoj pripada svemiru. Svemir ili univerzum je sve što postoji.
20 / 26

Što uzrokuje izmjenu dana i noći?

Zemljino okretanje oko svoje osi uzrokuje izmjenu dana i noći. Jedna polutka Zemlje okrenuta je prema Suncu i na toj polutci je dan, dok je druga polutka u sjeni pa je na njoj noć.
21 / 26

Kada je nastao Sunčev sustav?

Sunčev sustav nastao je prije 4.6 milijardi godina. Nastao je od plinova i zvjezdane prašine. Zajedno s njime nastala je i Zemlja, planet na kojem živimo.
22 / 26

Što je veliki prasak?

Vjeruje se da je svemir nastao eksplozijom prije 13.8 milijardi godina. Ta eksplozija naziva se velikim praskom, a znanstvena teorija koja opisuje taj događaj teorijom velikog praska.
23 / 26

Koliko je vremena potrebno Mjesecu da obiđe Zemlju?

Mjesecu je potrebno 28 dana da obiđe Zemlju. Tijekom tog perioda Mjesec različito izgleda na nebo, što ovisi o tome kako ga obasjava Sunce. Razmisli zašto se kalendarski mjesec (npr. siječanj, veljača) nazivaju baš "mjesec" i kakve veze to ima sa svemirskim tijelom Mjesecom.
24 / 26

Koje je svemirsko tijelo utjecalo na izumiranje dinosaura?

Asteroid je velika kamena gromada čiji pad na planet može uzrokovati velike promjene na tom planetu. Pad asteroida na Zemlju prije 65 milijuna godina izazvao je klimatske promjene. Izumrlo je tri četvrtine svih organizama na Zemlji, među kojima su i dinosauri.
25 / 26

Što je Sunce?

Sunce je zvijezda koja čini Sunčev sustav u kojem se nalazi i planet Zemlja. Sunce je zvijezda najbliža planetu Zemlji.
26 / 26

Što od navedenog se nalazi u Mliječnoj stazi?

Merkur je planet koji se nalazi u galaksiji pod nazivom Mliječna staza ili Kumova slama. Galaksija je skup zvijezda koju na okupu drži gravitacijska sila.