1 / 11

Koji se od navedenih resursa Antarktike iskorištava?

Antarktičkim ugovorom, potpisanim 1959. godine, dogovorena je zabrana iskorištavanja resursa Antarktike, odnosno nisu dozvoljene nikakve aktivnosti izuzev znanstvenih. Ipak, valja imati na umu kako je Antartika prepuna prirodnih resursa, pa tako i ovih navedenih u odgovorima.
2 / 11

Zbog kojeg je resursa bio raširen lov na kitove u 18. i 19. stoljeću (osim njegova mesa)?

Lovom na kitove i tuljane koji je započeo u 18. stoljeću, krenulo je ekonomsko iskorištavanje polarnih područja, a kitolov je bio raširen prvenstveno zbog njegova ulja i mesa. Ulje kitova u tom je razdoblju korišteno za rasvjetu. U 20. st. intenzitet kitolova počeo je opadati, a u 21. stoljeću gotovo je nestao.
3 / 11

Koji udio slatke vode na Zemlji nalazimo u polarnim područjima?

Više od 80% sve slatke vode na svijetu nalazi se u polarnim područjima (naročito na Antarktici), prvenstveno u obliku leda. Ta je voda sadržana u ledenom pokrovu, odnosno u ledenim kapama Antarktike i Grenlanda, a polagano otapanje tih ledenih kapa uzrokuje izdizanje razine mora.
4 / 11

Kojoj državi pripada Grenland, najveći svjetski otok?

Grenland je najveći svjetski otok, koji je većim dijelom smješten u sjevernom polarnom krugu. Površina mu iznosi oko 2,2 milijuna kilometara kvadratnih, ima oko 55 tisuća stanovnika te, iako geografski pripada Sjevernoj Americi, pod vlašću je Danske.
5 / 11

Koje područje Antarktike je najpopularnije za turiste s obzirom na svoju blizinu Južnoj Americi?

S obzirom na blizinu Južne Amerike, Antarktički poluotok je najpopularnije odredište za turiste koji dolaze na Antarktiku najčešće brodom. S obzirom na udaljenost i visoku cijenu posjeta ovom kontinentu, Antarktiku godišnje posjeti manje od 100 tisuća turista.
6 / 11

Kako se naziva ugovor kojim je dogovorena zabrana iskorištavanja resursa najjužnijeg kontinenta?

Antarktičkim ugovorom, potpisanim 1959. godine, dogovorena je zabrana iskorištavanja resursa Antarktike, odnosno nisu dozvoljene nikakve aktivnosti izuzev znanstvenih. Također, dogovoreno je kako Antarktika ne pripada niti jednoj državi.
7 / 11

Kako se naziva najveći svjetski otok, većim dijelom smješten u polarnom krugu?

Grenland je najveći svjetski otok, koji je većim dijelom smješten u sjevernom polarnom krugu. Površina mu iznosi oko 2,2 milijuna kilometara kvadratnih, ima oko 55 tisuća stanovnika te, iako geografski pripada Sjevernoj Americi, pod vlašću je Danske.
8 / 11

Kako se nazivaju brodovi koji omogućavaju plovidbu i kroz zaleđena sjeverna mora?

Ledolomci su brodovi koji probijanjem plovnih puteva kroz led omogućavaju plovidbu zaleđenim morima Arktičkog i Južnog oceana. Također, ledolomci se koriste i na rijekama koje se zaleđuju zimi. Funkcioniraju na temelju uskog i čvrstog prednjeg dijela broda te snažnog motora.
9 / 11

Kako nazivamo ogromnu masu leda koja nastaje na kopnu dugim procesom hlađenja te čini ledene kape na Grenlandu i Antarktici?

Ledeni pokrov je ogromna povezana masa leda koja nastaje na kopnu dugim procesom hlađenja. Vrlo veliki ledeni pokrov čini ledene kape, široka ledena prostranstva prisutna na Grenlandu i Antarktici koja sadrže većinu svjetskih zaliha slatke vode.
10 / 11

Kojom je djelatnošću započelo ekonomsko iskorištavanje polarnih područja?

Ekonomsko iskorištavanje polarnih područja, naročito antarktičkih mora započelo je u 18. stoljeću lovom na kitove i tuljane. U tom su razdoblju izgrađene brojne stanice na otocima u Južnom oceanu, a kroz 20. st. i kitolov i naseljenost obala polarnih mora opadaju, odnosno nestaju.
11 / 11

Koji su najvažniji prirodni resursi koji se iskorištavaju na Arktiku?

Nafta i prirodni plin glavni su resursi koji se iskorištavaju na području Arktika. Glavna područja crpljenja ovih energenata su sjeverozapadni Sibir u Rusiji te američki poluotok Aljaska. Golem prirodni resurs ovoga područja je i bogatstvo slatkom vodom smještenom u ledenim pokrovima ponajprije Grenlanda.