Kartice za učenje

0/23

Koji se datum obilježava kao Dan međunarodnog priznanja Hrvatske?

Nakon što je Arbitražna komisija potvrdila ustavnost hrvatske samostalnosti, a srpska agresija na Hrvatsku počela, međunarodna zajednica, odnosno Europska zajednica (Europska unija danas) 15. siječnja 1992. međunarodno je priznala Republiku Hrvatsku.

Novi hrvatski ustav iz 1990. se naziva i:

Novi hrvatski ustav je prihvaćen 22. prosinca 1990. godine i zato se naziva Božićnim ustavom.

Božićnim Ustavom nije potvrđeno:

Svi građani Republike Hrvatske ovim su Ustavom dobili zajamčena ljudska prava i mnoge slobode, što je značilo da su svi građani ravnopravni pred zakonom. Uz to, potvrđeno je tržišno gospodarstvo i privatno vlasništvo.

Koju su promjenu doživjele republičke institucije u srpnju 1990. godine?

Kako bi Hrvatski sabor naglasio promjene u Hrvatskoj, odbacio je naziv „socijalistički“ iz institucija, kako bi pokazali razlaz s Jugoslavijom. Tako je i Socijalistička Republika Hrvatska postala Republika Hrvatska.

Kako je vodstvo Jugoslavenske narodne armije pokušalo spriječiti osamostaljenje Hrvatske?

Jugoslavenska narodna armija je dan prije proglašenja konačne odluke Hrvatskog sabora o odcjepljenju od Jugoslavije i proglašenju samostalnosti raketirala Banske dvore u Zagrebu. Bio je to pokušaj atentata na predsjednika Franju Tuđmana. Atentat nije uspio jer je sastanak ranije završio. 8. listopada, dan poslije raketiranja i bombardiranja, Sabor je proglasio Odluku o odcjepljenju od SFRJ i o samostalnosti RH.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje