Kartice za učenje

0/18

Kako se zvala samostalna hrvatska vlada koju je osnovao ban Jelačić?

Kao samostalna hrvatska vlada odobreno je Bansko vijeće. Ban Jelačić dao je osnovati Bansko vijeće koje se sastojalo od pet ministarstava.

Prema Zahtijevanjima naroda, tko je trebao postati hrvatskim banom?

Jedan od glavnih zahtjeva hrvatskog naroda bilo je imenovanje Josipa Jelačića za hrvatskog bana. Do tada je Josip Jelačić obnašao dužnost krajiškog časnika. Ovaj zahtjev kralj Ferdinand je odobrio, tako je Josip Jelačić imenovan za hrvatskog bana.

Kako se zove dokument u kojem su predstavnici hrvatskih zemalja iznijeli svoje stajalište prema položaju u Habsburškoj Monarhiji?

Na sjednici Narodne skupštine Zagrebačke županije 25. ožujka 1848. donesena su Zahtijevanja naroda u 30 točaka. Bio je to dokument u kojem su predstavnici hrvatskog naroda iznijeli stavove o položaju hrvatskih zemalja unutar Habsburške Monarhije.

Prva Jelačićeva odredba kada je stupio na bansku dužnost bila je:

Josip Jelačić je imenovan banom 25. travnja 1848. godine. Odmah je Banskim pismo objavio da ukida kmetstvo. To mu je bila prva odredba kad je postao ban, a nakon nje slijedile su i nove odredbe i reforme.

Godine 1848. u Banskoj Hrvatskoj je ulogu Hrvatskog sabora preuzelo:

Umjesto Hrvatskog sabora, koji je povijesno predstavljao skup predstavnika hrvatskog naroda, 1848. godine sastala se Narodna skupština Zagrebačke županije. Tamo su raspravljali o tome što Hrvati unutar Habsburške Monarhije žele promijeniti.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje