Kartice za učenje

0/23

Kakav je bio stav Hrvatske prije izbijanja oružanog sukoba?

Hrvatska je nastojala pregovorima sa Srbijom i pobunjenim Srbima, pod utjecajem međunarodne zajednice, provesti dogovore. Do toga nije došlo i bilo je vidljivo da će rat izbiti kada su pobunjenim Srbima pridružila JNA.

Gdje je na istoku Hrvatske JNA onemogućeno napredovanje prema kontinentalnoj Hrvatskoj?

Branitelji Vukovara su tri mjeseca uspjevali neprijatelje držati dalje od grada i prodora prema kontinentalnoj Hrvatskoj. No, u studenom 1991. godine je obrana popustila i Vukovar je osvojen.

Što je bio glavni problem za hrvatske dragovoljce i oružane odrede?

Budući da Hrvatska nije smjela imati vojsku, a da je JNA preuzela nadzor nad Teritorijalnom obranom i tako razoružala Hrvatsku, svima koji su se htjeli uključiti u obranu domovine nedostajalo je oružja i streljiva.

Što označava ustojavanje Zbora narodne garde?

U travnju 1991. godine hrvatsko je vodstvo ustrojilo vojno-policijske oružane snage nazvane Zbor narodne garde ili ZNG. Bio je to začetak Hrvatske vojske. Unutar ZNG-a osnivane su brigade i tako su se formirale hrvatske oružane snage.

Koji je dio grada Vukovara zadnji pružao otpor?

Hrvatski branitelji su u Borovu naselju, koje je dio Vukvora, držali još posljednje snage otpora. No i ti su pokušaji propali te je Vukovar od 18. do 20. studenog u cijelosti okupiran.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje