Kako se zove znanstvenik koji je prvi otkrio da svako živo biće može nastati samo iz živog bića?

Louis Pasteur je francuski znanstvenik koji je prvi otkrio da živo biće može nastati samo iz živog bića, putem razmnožavanja. Do tada su postojale teorije koje su zastupale vjerovanja da živo biće može nastati od neživog materijala.

Notice: Undefined offset: 8 in /home/kwizard/public_html/wp-content/themes/kwizard-pui/single-lesson-quiz.php on line 102

Kolika je brzina kapljice sline (nakon što osoba kihne) na udaljenosti od 4 metra?

Nakon što osoba kihne, kapljica sline putuje do udaljenosti od 4 metra brzinom 150 km/h. Zarazne čestice koje su u slini mogu zaraziti zdravu osobu.

Koje voće ima najviše C vitamina?

Šipak je voće s najviše C vitamina. Sadrži 2000 mg C vitamina na 100 g ploda što je pedeset puta više od limuna. Paprika je također jedan od odličnih izvora vitamina C.

Kako se naziva oblik u kojem gljivice i bakterije mogu preživjeti nepovoljne uvjete stvaranjem čvrste čahure?

Pojedini mikroorganizmi (gljivice i bakterije) mogu preživjeti nepovoljne uvjete u obliku spore. Spora ima čvrstu čahuru te u stanju mirovanja može ostati sve do pojave povoljnih uvjeta za razmnožavanje.

Pravilno kihanje je:

Pravilno kihanje je u lakat, tim načinom uzročnici bolesti ostaju na nama ali su druge osobe oko nas zaštićene. Također se preporučuje i nošenje maske. Ako kihnemo u ruke, zarazne čestice može prenijeti na predmete koje dodirujemo, a ako kihnemo "u zrak" onda te čestice ostaju u zraku pa ih drugi ljudi.

Viruse ne možemo vidjeti ___________ mikroskopom.

Virusi su toliko mali da ih ne možemo vidjeti svjetlosnim mikroskopom. Njihova veličina se mjeri u nanometrima, a jedan nanometar je 10^9 puta manji od jednog metra.

Kako se naziva gljivica koju možemo pronaći na vlažnim mjestima u stambenim prostorima, a uzrokuje bolesti poput upale pluća, bronhitisa i astme?

Crna plijesan je vrsta gljivice koja može uzrokovati bolesti poput upale pluća, bronhitisa i astme. Voli vlažna mjesta te u zraku preživljava u obliku spora. Vrlo je štetna jer se spore gljivice nalaze u zraku i disanje dolaze direktno u pluća.

Kako se naziva metoda obrade hrane na temperaturi od/iznad 60°C prilikom koje dolazi do uništavanja prisutnih mikroorganizama?

Pasterizacija je postupak obrade hrane na temperaturi od/iznad 60°C prilikom koje dolazi do uništavanja prisutnih mikroorganizama. Tako se obrađuju mlijeko, sokovi i vino. Cilj je uništavanje bakterija koje mogu biti opasne uz to da se očuvaju hranjivi sastojci u hrani.

Kada su otkriveni uzročnici bolesti?

Ljudi nisu znali što uzrokuje bolesti sve do 19. stojeća kada su razvitkom tehnologije (mikroskopa) otkriveni jako sitni organizmi - bakterije. Prije tog otkrića smatralo se da bolesti uzrokuje prljavština, smrad ili božja kazna. Virusi su otkriveni kasnije od bakterija.

Kako se često prenose bolesti?

Bolesti mogu biti zarazne i širiti se s osobe na osobu preko sitnih kapljica sline koje bolesni ljudi raspršuju zrakom kada kišu ili kašlju. Druga osoba se zarazi kada udahne takve kapljice s uzročnikom bolesti. Same kapljice neko vrijeme ostanu u zraku pa se tako prijenos olakša. Ovako se šire bolesti dišnog sustava poput prehlade i gripe koje su jako česte.

Uspješno si završio kviz, ovo su tvoji rezultati.

0 / 0
Točni odgovori
Točni odgovori i objašnjenja
check

Pitanje br. 1

Kako se zove znanstvenik koji je prvi otkrio da svako živo biće može nastati samo iz živog bića?

D

Louis Pasteur

Louis Pasteur je francuski znanstvenik koji je prvi otkrio da živo biće može nastati samo iz živog bića, putem razmnožavanja. Do tada su postojale teorije koje su zastupale vjerovanja da živo biće može nastati od neživog materijala.
check

Pitanje br. 2

Kolika je brzina kapljice sline (nakon što osoba kihne) na udaljenosti od 4 metra?

B

150 km

Nakon što osoba kihne, kapljica sline putuje do udaljenosti od 4 metra brzinom 150 km/h. Zarazne čestice koje su u slini mogu zaraziti zdravu osobu.
check

Pitanje br. 3

Koje voće ima najviše C vitamina?

C

Šipak

Šipak je voće s najviše C vitamina. Sadrži 2000 mg C vitamina na 100 g ploda što je pedeset puta više od limuna. Paprika je također jedan od odličnih izvora vitamina C.
check

Pitanje br. 4

Kako se naziva oblik u kojem gljivice i bakterije mogu preživjeti nepovoljne uvjete stvaranjem čvrste čahure?

A

Spora

Pojedini mikroorganizmi (gljivice i bakterije) mogu preživjeti nepovoljne uvjete u obliku spore. Spora ima čvrstu čahuru te u stanju mirovanja može ostati sve do pojave povoljnih uvjeta za razmnožavanje.
check

Pitanje br. 5

Pravilno kihanje je:

D

U lakat

Pravilno kihanje je u lakat, tim načinom uzročnici bolesti ostaju na nama ali su druge osobe oko nas zaštićene. Također se preporučuje i nošenje maske. Ako kihnemo u ruke, zarazne čestice može prenijeti na predmete koje dodirujemo, a ako kihnemo "u zrak" onda te čestice ostaju u zraku pa ih drugi ljudi.
check

Pitanje br. 6

Viruse ne možemo vidjeti ___________ mikroskopom.

B

Svjetlosnim

Virusi su toliko mali da ih ne možemo vidjeti svjetlosnim mikroskopom. Njihova veličina se mjeri u nanometrima, a jedan nanometar je 10^9 puta manji od jednog metra.
check

Pitanje br. 7

Kako se naziva gljivica koju možemo pronaći na vlažnim mjestima u stambenim prostorima, a uzrokuje bolesti poput upale pluća, bronhitisa i astme?

C

Crna plijesan

Crna plijesan je vrsta gljivice koja može uzrokovati bolesti poput upale pluća, bronhitisa i astme. Voli vlažna mjesta te u zraku preživljava u obliku spora. Vrlo je štetna jer se spore gljivice nalaze u zraku i disanje dolaze direktno u pluća.
check

Pitanje br. 8

Kako se naziva metoda obrade hrane na temperaturi od/iznad 60°C prilikom koje dolazi do uništavanja prisutnih mikroorganizama?

A

Pasterizacija

Pasterizacija je postupak obrade hrane na temperaturi od/iznad 60°C prilikom koje dolazi do uništavanja prisutnih mikroorganizama. Tako se obrađuju mlijeko, sokovi i vino. Cilj je uništavanje bakterija koje mogu biti opasne uz to da se očuvaju hranjivi sastojci u hrani.
check

Pitanje br. 9

Kada su otkriveni uzročnici bolesti?

A

19. stoljeće

Ljudi nisu znali što uzrokuje bolesti sve do 19. stojeća kada su razvitkom tehnologije (mikroskopa) otkriveni jako sitni organizmi - bakterije. Prije tog otkrića smatralo se da bolesti uzrokuje prljavština, smrad ili božja kazna. Virusi su otkriveni kasnije od bakterija.
check

Pitanje br. 10

Kako se često prenose bolesti?

D

Kašljanjem i kihanjem

Bolesti mogu biti zarazne i širiti se s osobe na osobu preko sitnih kapljica sline koje bolesni ljudi raspršuju zrakom kada kišu ili kašlju. Druga osoba se zarazi kada udahne takve kapljice s uzročnikom bolesti. Same kapljice neko vrijeme ostanu u zraku pa se tako prijenos olakša. Ovako se šire bolesti dišnog sustava poput prehlade i gripe koje su jako česte.