Kartice za učenje

0/29

Kada se zbiva potpuni razvoj spolnih organa kod ljudi?

Spolni organi svoj potpuni razvoj dostižu u pubertetu.

Nespolnim razmnožavanjem amebe od jedne stanice nastanu ______ nove stanice koje su identične.

Nespolnim razmnožavanjem amebe od jedne stanice nastanu dvije nove stanice koje su identične. Amebe su jednostanični orgaizmi te je za njih karakteristično razmnožavanje diobom stanica.

Spolni hormoni

Spolni hormoni su hormoni koje luče spolne žlijezde - sjemenici i jajnici. Oni su odgovorni za nastanaka spolnih obilježja. U pubertetu potiču sazrijevanje jajnih stanica i pojavu menstruacije kod djevojaka te stvaranje spermija i pojavu polucije kod dječaka.

Jajnici

Jajnici su ženske spolne žlijezde u kojima nastaju jajne stanice i žanski spolni hormoni. Zrela jajna stanica se izlazi iz jajnika i ulazi u jajovod gdje je moguća oplodnja. Jajna stanica zatim ulazi u maternicu gdje se dalje razvija ako je došlo do oplodnje. Neoplođena jajna stanica se izbacuje iz tijela tijekom mjesečnice.

Vanjska oplodnja je karakteristična za:

Vanjska oplodnja je karakteristična za brancin. Životinje koje žive u vodi, a to su na primjer ribe i rakovi, imaju mogućnost vanjske oplodnje. Vanjska oplodnja je moguća u vodenom mediju zato što ne dolazi do isušivanja spolnih stanica. Stoga zaključujemo da na kopnu vanjska oplodnja nije moguća.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje