1 / 13

___ označava početak spolne zrelosti djevojčica, a ___ označava početak spolne zrelosti dječaka.

Klikni na karticu da vidiš odgovor
Menstruacija označava početak spolne zrelosti djevojčica, a polucija označava početak spolne zrelosti dječaka.
2 / 13

Tijekom rasta kunića dolazi do:

Tijekom rasta kunića dolazi do stvaranja većeg broja stanica. Kunić je mnogostaničan organizam, a tijekom rasta mnogostaničnog organizma ne dolazi do rasta stanica već do povećanja broja stanica.
3 / 13

Tijekom porođaja dijete izlazi kroz kanal koji se naziva:

Tijekom porođaja dijete izlazi kroz kanal koji se naziva rodnica. Nakon oplodnje koja se odvija u jajovodu, olođena jajna stanica putuje do maternice. Uloga maternice je zaštita ploda.
4 / 13

Vanjska oplodnja je karakteristična za:

Vanjska oplodnja je karakteristična za brancin. Životinje koje žive u vodi, a to su na primjer ribe i rakovi, imaju mogućnost vanjske oplodnje. Vanjska oplodnja je moguća u vodenom mediju zato što ne dolazi do isušivanja spolnih stanica. Stoga zaključujemo da na kopnu vanjska oplodnja nije moguća.
5 / 13

Spermiji nastaju u ____________, a jajne stanice u ___________.

Spermiji nastaju u sjemenicima, a jajne stanice u jajnicima. Spermiji su muške spolne stanice koje nastaju u sjemenicima, muškim spolnim žlijezdama. Jajne stanice su ženske spolne stanice koje nastaju u jajnicima. Stapanjem spermija i jajne stanice dolazi do oplodnje.
6 / 13

Što potiče promjene u pubertetu?

Hormoni potiču promjene u pubertetu. Pojedine žlijezde izlučuju hormone direktno u krv, a oni dalje krvlju dolaze do točno određenih stanica.
7 / 13

Nakon oplodnje divlje patke na svijet stižu mali pačići. Divlja patka se:

Divlja patka se brine za svoje potomstvo. Živtoinje s vanjskom oplodnjom stvaraju zavidan broj potomaka zato što velik dio njih neće preživjeti. Za razliku od njih, životinje s unutarnjom oplodnjom stvaraju manji broj potomaka te se većina njih brine za svoje potomstvo.
8 / 13

Hidre se razmnožavaju ___________.

Hidre se razmnožavaju nespolno pupanjem. Na roditeljskom organizmu se stvara pup koji raste i kad dosegne sposobnost samostalnog preživljavanja, odvoji se od roditeljskog organizma i započinje samostalan život.
9 / 13

Sjemenici čine ___. Tijekom puberteta se u sjemenicima stvaraju ___

Sjemenici čine muške spolne organe. Tijekom puberteta se u sjemenicima stvaraju spermiji koji su pokretni te putuju kroz dva sjemenovoda do mokraćno-spolne cijevi.
10 / 13

Za spolno razmnožavanje životinja potrebni su partneri:

Za spolno razmnožavanje životinja su potrebni partneri različitog spola, odnosno mužjaci i ženke. Kod brojnih životinja su prisutne velike razlike u izgledu mužjaka i ženke iste vrste ali najbitnija razlika je građa spolnih organa.
11 / 13

Kada se zbiva potpuni razvoj spolnih organa kod ljudi?

Spolni organi svoj potpuni razvoj dostižu u pubertetu.
12 / 13

Nespolnim razmnožavanjem amebe od jedne stanice nastanu ______ nove stanice koje su identične.

Nespolnim razmnožavanjem amebe od jedne stanice nastanu dvije nove stanice koje su identične. Amebe su jednostanični orgaizmi te je za njih karakteristično razmnožavanje diobom stanica.
13 / 13

Hana ima 19 godina i mjesečnica joj svaki mjesec dolazi 28. dan ciklusa. Ovog mjeseca Hana nije dobila mjesečnicu, što se dogodilo?

Iako Hana nije dobila mjesečnicu ne mora nužno značiti da je trudna. Ukoliko isključimo trudnoću, izostanak mjesečnice može biti znak da je osoba bila izložena velikoj količini stresa prethodni mjesec, da je bila previše fizički aktivna, da je naglo izgubila velik broj kilograma ili pak da je došlo do destabilzacije hormona u organizmu.