Kartice za učenje

0/30

Što je morska voda?

Morska voda je otopina. Otopine su smjese tvari. Morska voda sastoji se od soli i vode. Iako golim okom sastojke morske vode ne vidimo, možemo ih dokazati zagrijavanjem male količine morske vode. Voda će ispariti, a sol će ostati u posudi.

Kakav je organizam maslačak?

Maslačak je biljka građena od velikog broja stanica i nazivamo ga višestaničnim organizmom. Stanica je osnovna građevna jedinica svih živih bića. Stanice koje grade živa bića možemo vidjeti mikroskopom.

Što je potrebno za promjenu tvari?

Za promjenu tvari potrebna je energija neovisno o tome nastaje li promjenom nova tvar ili ne. Na primjer, za izdvajanje soli iz morske vode potrebna je toplina za isparavanje vode, a da bi papir gorio treba ga zapaliti.

Gorenje papira

Zapalimo li papir, promijenit će boju, oblik, svojstva i nastat će nova tvar. Iz pepela zapaljenog papira NIJE moguće nikakvim postupcima ponovno dobiti papir kakav je bio prije gorenja.

Što je stanica?

Stanica je osnovna građevna jedinica svih živih bića. Sva su živa bića građena od jedne ili više stanica. Jednostanični su organizmi građeni od jedne stanice, primjerice bakterija i papučica. Višestanični su organizmi građeni od velikog broja stanica, primjerice čovjek, tulipan, mačka. Stanice koje grade živa bića možemo vidjeti mikroskopom.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje