1 / 25

Gdje se održala 1942. god. konferencija za konačno rješavanje židovskog pitanja?

Klikni na karticu da vidiš odgovor
U siječnju 1942. održala se konferencija za konačno riješenje židovskog pitanja u vili kod jezera Wannsee-u kod Berlina. Konačno riješenje je za Nijemce podrazumijevalo istrebljevanje odnosno ubijanje svih Židova.
2 / 25

Jidiš je varijanta hebrejskog jezika nastala u…

Na područjima sa židovskom stanovništvom se hebrejski jezik miješao s jezicima tih područja. Tako je u Njemačkoj nastao Jidiš, kao mješavina hebrejskog i njemačkog jezika.
3 / 25

Što je Kristalna noć?

Godine 1938. nacisti su organizirali tzv. Kristalnu noć tijekom koje su ubili oko tisuću Židova i oko 30 000 poslali u logore. Spaljeno je skoro dvjesto sinagoga, a za sva ta zlodjela Hitler je optužio same Židove.

4 / 25

Koja je bila odluka za konačno rješavanje židovskog pitanja?

U siječnju 1942. održala se konferencija za konačno riješenje židovskog pitanja u vili kod jezera Wannsee kod Berlina. Konačno riješenje je za nijemce podrazumijevalo istrebljevanje odnosno ubijanje svih Židova.
5 / 25

Što je pisalo na ulazu u Auschwitz?

Na ulazu u loge je bio istaknut natpis "Rad oslobađa" (njem. Arbeit macht frei).

6 / 25

Dva mjeseca nakon dolasak nacista na vlast 1933. godine, Himmler je osnovao prvi logor. Kako se zvao?

Zatvorenici prvog logora Dachau su bili politički protivnci, homoseksualci, Jehovini svjedoci i emigranti.

7 / 25

Kojom odredbom je utrvđena rasistička politika nacista prema Židovima?

Nacisti su provodili jako nasilnu politiku prema Židovima (i drugim manjinama) i lažno ih okrivljivali za sve probleme njemačkog naroda. Nürnberškim zakonom iz 1935. godine je utvrđena rasistička politika prema Židovima, a zatim i politika segregacije Židova od Nijemaca u svim područjima života.
8 / 25

Što su bile posljedice Kristalne noći?

Godine 1938. (u noći s 9. na 10. studenog) nacisti su organizirali tzv. Kristalnu noć tijekom koje su ubili oko tisuću Židova i oko 30 000 poslali u logore. Spaljeno je skoro dvjesto sinagoga, a za sva ta zlodjela Hitler je optužio same Židove. Posljedica Kristalne noći je emigracija (oko 115 000) Židova iz Njemačke.

9 / 25

Kako nazivamo odluku Nijemaca o uništavanju Židova tijekom Drugog svjetskog rata?

Potpuno ili djelomično uništenje određene nacionalne, vjerske ili rasne skupine nazivamo "genocid". Genocid nad europskim Židovima tijekom Drugog svjetskog rata nazivamo "holokaust" (hebrejski "Shoah"), a odluku o uništavanju Židova u Drugom svjetskom ratu su Nijemci nazvali "konačno riješenje" ("Endlösung").
10 / 25

Što je antisemitizam?

Antisemitizam definiramo kao nesnošljivost prema Židovima. Vladavina putem sile je represija, a prisilno odvajanje civilnog stanovništva s nekog teritorija je deportacija.

11 / 25

Koje godine su doneseni Nürnberški zakoni?

Nacsti su provodili jako nasilnu politiku prema Židovima (i drugim manjinama) i lažno ih okrivljivali za sve probleme njemačkog naroda. Nürnberškim zakonom iz 1935. godine je utvrđena rasistička politika prema Židovima, a zatim i politika segregacije Židova od Nijemaca u svim područjima života.
12 / 25

Njemačka politika antisemitizma dovela je i do :

Sve što se protivilo nacističkoj ideologiji nije bilo poželjno. Tako su se na progonu našle i mnoge knjige i pisci. Knjige su i spaljivane, a psoebno one povezane sa židovstvom.
13 / 25

Koju su krivicu nacisti pripisali Židovima?

Nacisti su okrivili Židove za poraz u Prvom svjetskom ratu, iako se velik broj Židova tijekom rata borio i ginuo za Njemačku.

14 / 25

Židove su nacisti grupno odvozili i slali u:

Na početku 1942. godine Njemačka je donijela odluku o "konačnom rješenju židovskog pitanja" te je odabrano šest logora koji su pretvoreni u "logore sitrebljenja".
15 / 25

U kojem od nacističkih logora je stradalo najviše ljudi?

Na početku 1942. godine Njemačka je donijela odluku o "konačnom rješenju židovskog pitanja" te je odabrano šest logora koji su pretvoreni u "logore sitrebljenja". Procjenjuje se da je samo u Auschwitzu ubijeno između 1 100 000 i 1 500 000 ljudi od kojih su 90% bili Židovi.
16 / 25

Što je deportacija?

Antisemitizam definiramo kao nesnošljivost prema Židovima. Vladavina putem sile je represija, a prisilno odvajanje civilnog stanovništva s nekog teritorija je deportacija.

17 / 25

Kako se naziva mržnja prema Židovima?

Mržnja prema Židovima i zagovaranje da im se ukinu ljudska i građanska prava naziva se antisemitizam. Ova ideja bila je sastavni dio nacističke ideologije koju je promovirao Adolf Hilter.
18 / 25

S kojom državom povezujemo Nacizam?

Nacizam je politički pokret u Njemačkoj. Nacistički pokret je doživio svoj uspon stvaranjem Trećeg Reicha - totalitarne države koju je od 1933. do 1945. vodio Adolf Hitler.
19 / 25

Kako se zove najzloglasniji nacistički logor?

Najzloglasniji nacistički koncentracijski logor je bio Ausschwitz u Poljskoj. U Ausschwitzu je pobijano uz pomoć plinskih komora preko 1,2 milijuna ljudi, velikom većinom Židova. Sovjetski vojnici su 27.01.1945. god. oslobodili ovaj logor. Taj datum obilježava se u Europi kao "Dan sjećanja na žrtve holokausta".
20 / 25

Koncentracijski logori su bili namijenjeni kao radni logori?

U Drugom svjetskom ratu su postojale dvije vrste koncentracijskih logora. Prva vrsta su bili "radni logori" iz kojih su Nijemci poslali zatvorenika na težak fizički rad (npr. u rudnike). Veliki broj zatvorenika je umrlo radi teških uvjeta rada (12-14 satni radni dan bez alata) i gladi. Druga vrsta su bili koncentracijski logori za sustavno ubijanje Židova uz pomoć plinskih komora.
21 / 25

Jidiš je…

Na područjima sa židovskim stanovništvom se hebrejski jezik miješao s jezicima tih područja. Tako je u Njemačkoj nastao Jidiš, kao mješavina hebrejskog i njemačkog jezika.
22 / 25

Koje godine se dogodila Kristalna noć?

Godine 1938. nacisti su organizirali tzv. Kristalnu noć tijekom koje su ubili oko tisuću Židova i oko 30 000 poslali u logore. Spaljeno je skoro dvjesto sinagoga, a za sva ta zlodjela Hitler je optužio same Židove. Za nadoknadak štete Židovima je zaplijeneno 20% imovine.
23 / 25

U kojoj okupiranoj zemlji se nalazio najveći broj koncentracijskih logora?

Najveći broj koncentracijskih logora se nalazio na njemačko-okupiranom teritoriju Poljske. Tu su se i nalazili svi logori za masovno ubijanje Židova (Ausschwitz, Treblinka, Majdanek i dr.).
24 / 25

Koji od navedenih koncentracijskih logora je bio namijenjen za masovno ubijanje Židova?

Koncentracijski logori Ausschwitz, Treblinka, Majdanek, Belžec, Chelmo i Sobibor u Poljskoj su bili namjenjeni za masovno ubijanje Židova. Ostali koncentracijski logori su bili namjenjeni za uništavanje Židova i drugih zarobljenika kroz fizički rad (npr. u rudnicima).
25 / 25

Kojom”metodom” su Nijemci masovno ubijali Židove u koncentracijskim logorima?

Nijemci su koristili plinske komore za masovno ubijanje Židova u koncentracijskim logorima. Nijemci su poslali Židove u velike komore koje su izgledale kao tuševe i potom zatvorili vrata. Umjesto vode je izašao otrovni plin u tu komore. Potom su Nijemci zapalili leševe u velikim pećima koji su se nalazili u sklopu koncentracijskih logora.