Test znanja

0/10
Pojašnjenje

Tko je proizvođač vodenog ekosustava?

Pojašnjenje
Fitoplankton je proizvođač u vodenom ekosustavu. Proizvođači su alge i biljke. Nazivamo ih proizvođačima jer mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze.
Pojašnjenje

Tko pripada potrošaču II. reda u kopnenom ekosustavu?

Pojašnjenje
Svejedi u kopnenom ekosustavu pripadaju potrošačima II. reda.
Pojašnjenje

Tko ima najviše energije na raspolaganju?

Pojašnjenje
Proizvođači imaju najviše energije na raspolaganju jer se nalaze na početku svakog hranidbenog lanca (primjerice biljke). S obzirom na to da svaki član hranidbenog lanca iskoristi za svoje potrebe određeni dio energije koja je bila pohranjena u hrani koju je pojeo, na sljedećeg člana prenese se samo manji dio energije, To znači da najviše energije na raspolaganju ima proizvođač, a potrošač svake sljedeće razine hranidbenog lanca sve manje energije.
Pojašnjenje

U što se pretvara neiskorišteni dio glukoze?

Pojašnjenje
Neiskorišteni dio glukoze pretvara se u škrob koji se kao hranjiva tvar pohranjuje u tijelu alge i biljke. Dijelovi biljke osobito bogati škrobom su korijen, stabljika i plod.
Pojašnjenje

Organizmi koji uzimaju gotovu hranu iz okoliša nazivaju se _______________.

Pojašnjenje
Organizmi koji uzimaju gotovu hranu iz okoliša nazivaju se potrošači. Potrošači su primjerice životinje (npr. vuk, zec)jer one ne mogu samostalno proizvesti hranu, već uzimaju gotovu iz okoliša. Potrošači koji se hrane isključivo biljkama su biljojedi, dok se mesojedi hrane isključivo mesom. Svejedi su potrošači čija prehrana uključuje i biljke i životinje.
Pojašnjenje

Koji organizam pripada razlagačima?

Pojašnjenje

Koji član hranidbenog lanca ima najviše energije na raspolaganju?

Pojašnjenje
S obzirom na to da svaki član hranidbenog lanca iskoristi za svoje potrebe određeni dio energije koja je bila pohranjena u hrani koju je pojeo, na sljedećeg člana prenese se samo manji dio energije, To znači da najviše energije na raspolaganju ima proizvođač, a potrošač svake sljedeće razine hranidbenog lanca sve manje energije.
Pojašnjenje

Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se ___________.

Pojašnjenje
Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se proizvođači. Hrane sebe i sav živi svijet, stoga su temelj svake životne zajednice. To su primjerice alge i biljke.
Pojašnjenje

Koliko redova potrošača postoji u hranidbenom lancu?

Pojašnjenje
Postoji 4 reda potrošača u hranidbenom lancu.
Pojašnjenje

Kako nazivamo proces stvaranja šećera glukoze i kisika?

Pojašnjenje
Fotosinteza je proces stvaranja šećera glukoze (hranjiva tvar) i kisika. Pri tome se svetlosna energija pretvara u kemijsku i pohranjuje se u glukozi.

Test znanja uspješno završen, vaša ocjena je:

Ispod se nalaze rezultati testa znanja sa točnim odgovorima i objašnjenjima

Igraj još

1/10

Tko je proizvođač vodenog ekosustava?

C
Fitoplankton
Fitoplankton je proizvođač u vodenom ekosustavu. Proizvođači su alge i biljke. Nazivamo ih proizvođačima jer mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze.

2/10

Tko pripada potrošaču II. reda u kopnenom ekosustavu?

B
Svejedi
Svejedi u kopnenom ekosustavu pripadaju potrošačima II. reda.

3/10

Tko ima najviše energije na raspolaganju?

A
Proizvođač
Proizvođači imaju najviše energije na raspolaganju jer se nalaze na početku svakog hranidbenog lanca (primjerice biljke). S obzirom na to da svaki član hranidbenog lanca iskoristi za svoje potrebe određeni dio energije koja je bila pohranjena u hrani koju je pojeo, na sljedećeg člana prenese se samo manji dio energije, To znači da najviše energije na raspolaganju ima proizvođač, a potrošač svake sljedeće razine hranidbenog lanca sve manje energije.

4/10

U što se pretvara neiskorišteni dio glukoze?

D
Škrob
Neiskorišteni dio glukoze pretvara se u škrob koji se kao hranjiva tvar pohranjuje u tijelu alge i biljke. Dijelovi biljke osobito bogati škrobom su korijen, stabljika i plod.

5/10

Organizmi koji uzimaju gotovu hranu iz okoliša nazivaju se _______________.

D
Potrošači
Organizmi koji uzimaju gotovu hranu iz okoliša nazivaju se potrošači. Potrošači su primjerice životinje (npr. vuk, zec)jer one ne mogu samostalno proizvesti hranu, već uzimaju gotovu iz okoliša. Potrošači koji se hrane isključivo biljkama su biljojedi, dok se mesojedi hrane isključivo mesom. Svejedi su potrošači čija prehrana uključuje i biljke i životinje.

6/10

Koji organizam pripada razlagačima?

A
Vrganj
Vrganj je gljiva, a gljive pripadaju razlagačima.

7/10

Koji član hranidbenog lanca ima najviše energije na raspolaganju?

A
Proizvođač
S obzirom na to da svaki član hranidbenog lanca iskoristi za svoje potrebe određeni dio energije koja je bila pohranjena u hrani koju je pojeo, na sljedećeg člana prenese se samo manji dio energije, To znači da najviše energije na raspolaganju ima proizvođač, a potrošač svake sljedeće razine hranidbenog lanca sve manje energije.

8/10

Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se ___________.

D
Proizvođači
Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se proizvođači. Hrane sebe i sav živi svijet, stoga su temelj svake životne zajednice. To su primjerice alge i biljke.

9/10

Koliko redova potrošača postoji u hranidbenom lancu?

D
4
Postoji 4 reda potrošača u hranidbenom lancu.

10/10

Kako nazivamo proces stvaranja šećera glukoze i kisika?

A
Fotosinteza
Fotosinteza je proces stvaranja šećera glukoze (hranjiva tvar) i kisika. Pri tome se svetlosna energija pretvara u kemijsku i pohranjuje se u glukozi.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje