Kartice za učenje

0/29

U kojem dijelu oceana se temperatura najmanje mijenja?

Temperatura oceana je relativno stalna, ali ipak može doći do promjena na površini i uz obalu zbog utjecaja Sunca i vjetra. No, u velikim morskim dubinama temperatura je uvijek ista.

Što nam govori prozirnost vode?

Prozirnost vode se mjeri tako da se prati koliko duboko u vodu prodire svjetlost, a do koje će dubine svjetlost prodirati, osim o prozirnosti, ovisi i o gustoći i čistoći vode, ali i o dobu dana, godišnjem dobu i geografskom položaju.

Zašto je anomalija vode bitna?

Anomalija vode je bitna jer zbog nje led pluta po površini vode, što znači da sva voda nije zamrznuta i da vodene životinje mogu preživjeti zimu u vodi koja se nalazi ispod sloja leda.

Na kojim se dubinama više ne mogu pronaći fotosintetski organizmi?

Svjetlost može prodrijeti u vodu najviše do dubine od oko 200 metara. Ispod te granice ne nalazimo fotosintetske organizme. Na dubinama većim od 200 metara žive samo rijetke životinje i bakterije prilagođene životu u ekstremnim uvjetima. Njihove su im prilagodbe omogućile život u tim ekstremnim uvjetima.

Koja prirodna promjena utječe na živa bića pod vodom?

Promjena godišnjih doba utječe i na živa bića koja žive pod vodom. Kada se zrak rashladi, hladi se i voda, pogotovo u manjim jezerima i barama, što utječe na organizme koji žive u njoj.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje