Kartice za učenje

0/27

Zašto su proljetnice zaštičene zakonom?

Biljke proljetnice su zakonom zaštićene da se spriječi njihovo prekomjerno branje koje bi moglo ugrožiti njihove populacije.

Republika Hrvatska ima _____________ bioraznolikost.

Hrvatska je jedna od država s najvećom bioraznolikošću u Europi. Tome doprinosi relativno mala površina na kojoj se može naći jako veliki broj različitih staništa (planinski vrhovi, morska obla, močvare, travnjaci, pustinje, krško podzemlje...) gdje žive različite biljne i životinjske vrste.

Što je bioraznolikost?

Bioraznolikost je pojam koji ukazuje na bogatstvo živog svijeta i staništa nekog prostora. Uključuje broj vrsta koje žive na tom prostoru (raznolikost vrsta), raznolikost staništa te raznolikost gena. Uglavnom, kada se govori o bioraznolikosti misli se na bogatstvo vrsta nekog prostora. Hrvatska je jedna od zemalja s najvećom bioraznolikošću u Europi.

Kako se zove zelena alga koja je poznata i kao alga ubojica?

Kaulerpa je zelena alga koja je poznata i kao alga ubojica. Razmnožava se vegetativno (kidanjem pojedinih dijelova) te onemogućuje rast svim drugim algama i biljkama. Pošto se niti jedan drugi organizam ne hrani njome, dolazi do jako brzog širenja na uzurpiranom području. Ovo je unesena vrsta (invazivna vrsta) na području Hrvatske.

Koja životinja je unesena na Mljet radi reduciranja broja poskoka?

Mungos je unesen na Mljet radi redukcije broja poskoka. Nedugo nakon, kad mu je ponestalo hrane, počeo se hraniti pticama, manjim sisavcima i domaćim životinjama.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje