Kartice za učenje

0/31

Mozak pripada kojem sustavu?

Mozak pripada živčanom sustavu i upravlja radom cijelog tijela. Živčani sustav prima i prenosi obavijesti iz okoline i iz unutrašnjosti tijela, obrađuje ih i priprema odgovarajuće odgovore; tako osigurava optimalnu reakciju organizma, kojoj je cilj zaštita i održanje jedinke, te uvjetuje cjelokupno ponašanje jedinke. Živčani sustav dijeli se na periferni živčani sustav i središnji živčani sustav. Periferni živčani sustav sastoji se od motoričkih, osjetnih, autonomnih i miješanih živaca (→ živci). Središnji živčani sustav se sastoji od velikog i malog mozga, produljene i kralježnične moždine.

Pluća

Organ dišnog sustava.

Organski sustavi međusobno ________ s ciljem održavanja organizma na životu.

Iako organi obavljaju različite funkcije u nekom organizmu, organi i organski sustavi međusobno surađuju s ciljem održavanja organizma na životu.

Što čini probavni sustav?

Probavni sustav, koji se proteže od usta do anusa, ima ulogu primanja hrane, njena razgrađivanja u hranjive tvari (proces koji se zove probava), upijanja hranjivih tvari u krvnu struju i uklanjanja neprobavljivih dijelova hrane iz tijela. Probavni se sustav sastoji od ustiju, ždrijela, jednjaka, želuca, tankog crijeva, debelog crijeva, rektuma i anusa. Probavni sustav uključuje i organe koji leže izvan njega: gušterača, jetra i žučni mjehur.

Što je temeljna građevna jedinica živih bića na Zemlji?

Stanica je temeljna građevna jedinica svih živih bića na Zemlji. Postoje jednostanični i višestanični organizmi. Više stanica koji obavljaju istu ulogu tvore tkiva.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje