Kartice za učenje

0/14

Kako se naziva zakonodavno tijelo Europske unije?

Izravno izabrano zakonodavno tijelo Europske unije je Europski parlament. Mandat zastupnika u ovom parlamentu traje 5 godina, a zajedno s Vijećem EU-a odlučuje o zakonima i proračunu.

Gdje su članice EU potpisale ugovor 2007. godine?

Zemlje članice Unije su 2007. godine potpisale ugovor u Lisabonu, kojim se Unija prilagodila tomu što ima veći broj članica, te su dogovorene reforme i modernizacija.

Koje se države nisu priključile Francuskoj i Njemačkoj u Europskoj zajednici za ugljen i čelik?

Nakon što su Francuska i SR Njemačka dogovorile suradnju i stvaranje novog europskog tijela, Francuskoj i Njemačkoj u novoj zajednici priključile su se Belgija, Nizozemska, Luksemburg i Italija.

Kada je Hrvatska primljena u Europsku uniju?

Pripreme za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji počele su 2005. godine. Do primanja u članstvo, Hrvatska je morala ispuniti određene uvjete. Tako je Hrvatska primljena u EU 1. srpnja 2013. godine i tako postala 28. članica Unije.

Koje je godine došlo do vrhunca migrantske krize u Europi?

Ratovi koji su pogodili arapske zemlje, a pogotovo građanski rat u Siriji koji je počeo još 2011. godine, doveli su do velikog priljeva migranata iz tih zemalja u europske zemlje. Vrhunac te krize dogodio se 2015. godine. Neke države su željele spriječiti ulazak migranata u svoju zemlju.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje