1 / 6

Koja azijska država je najveća svjetska uvoznica nafte?

Klikni na karticu da vidiš odgovor
Premda i sama ima pozamašne zalihe nafte, zbog vrlo snažne industrije Kina je najveća svjetska uvoznica nafte. Za usporedbu, Kina kao najveća uvoznica uveze više nafte nego što Saudijska Arabija kao najveća svjetska izvoznica izveze.
2 / 6

Koji je najsigurniji i najjeftiniji način prijevoza nafte kopnom?

Prijevoz nafte od država izvoznica do država uvoznica odvaja se ponajprije na dva načina. Najsigurniji i najjeftiniji način prijevoza nafte kopnom je koristeći naftovode, koji se grade između nalazišta i potrošača, kao i nalazišta do morskih luka odakle se nafta izvozi tankerima. Upravo tankeri su drugi način prijevoza nafte, naročito na duge relacije.
3 / 6

Koja je skraćenica za Organizaciju država izvoznica nafte, osnovanu s ciljem regulacije politike proizvodnje i prodaje nafte u svijetu?

OPEC, odnosno Organizacija država izvoznica nafte osnovana je s ciljem regulacije politike proizvodnje i prodaje nafte u svijetu. Gotovo dvije trećine svih naftnih rezervi među članicama OPEC-a otpada na rezerve u državama jugozapada Azije.
4 / 6

Koji je prolaz, dijeleći Arapski poluotok od ostatka azijskog kontinenta, jedan od najprometnijih svjetskih prolaza za prijevoz nafte kada se ona izvozi iz država uz Arapsko-perzijski zaljev?

Hormuz, prolaz koji dijeli Arapski poluotok od ostatka azijskog kontinenta, vrlo je prometan zbog brojnih tankera koji izvoze naftu iz Arapsko-perzijskog zaljeva u ostatak svijeta. Ovaj prolaz naročito je značajan za izvoz država poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katra, Kuvajta, Iraka i Irana.
5 / 6

Koja je azijska država najveća svjetska izvoznica prirodnog plina?

Ruska Federacija najveća je svjetska izvoznica prirodnog plina zbog velikih rezervi koje se nalaze prvenstveno u azijskom dijelu države. Osim prirodnog plina, velika je izvoznica i nafte, obuhvaćajući čak sedminu svjetske proizvodnje ,,crnog zlata''.
6 / 6

Koja azijska država ima najveće rezerve nafte na kontinentu, a ujedno je i najveći svjetski izvoznik nafte?

Saudijska Arabija izvoznik je otprilike petine svjetske nafte, a na području države nalaze se i druge najveće naftne rezerve na svijetu, iza Venezuele. Ova je država dijelom takozvanog ,,naftnog trokuta'', područja Jugozapadne Azije s velikim naftnim rezervama.