Tko pripada potrošaču II. reda u kopnenom ekosustavu?

Svejedi u kopnenom ekosustavu pripadaju potrošačima II. reda.

Organizmi istog ekosustava se međusobno povezani _____ hranidbenim lancem/lancima.

Organizmi istog ekosustava nisu međusobno povezani samo jednim hranidbenim lancem, već je svaki organizam u pravilu član više hranidbenih lanaca.

Koji član hranidbenog lanca ima najviše energije na raspolaganju?

S obzirom na to da svaki član hranidbenog lanca iskoristi za svoje potrebe određeni dio energije koja je bila pohranjena u hrani koju je pojeo, na sljedećeg člana prenese se samo manji dio energije, To znači da najviše energije na raspolaganju ima proizvođač, a potrošač svake sljedeće razine hranidbenog lanca sve manje energije.

Jedan dio kemijske energije hrane pretvara se u _______ energiju koja se iskorištava za rad i kretanje organizma, a drugi dio se pretvara u ______ koja zagrijava tijelo.

Jedan dio kemijske energije hrane pretvara se u mehaničku energiju koja se iskorištava za rad i kretanje organizma, a drugi dio se pretvara u toplinu koja zagrijava tijelo. Dio energije gubi se preko površine tijela u obliku topline. Preostali dio kemijske energije pohranjuje se u tijelu u različitim tvarima i iskorištava po potrebi za različite životne procese.

Koji organizmi su proizvođači?

Proizvođači su alge i biljke. Nazivamo ih proizvođačima jer mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze.

Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se ___________.

Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se proizvođači. Hrane sebe i sav živi svijet, stoga su temelj svake životne zajednice. To su primjerice alge i biljke.

Koji organizam pripada potrošaču?

Pčela je životinja, a životinje su potrošači. Organizmi koji uzimaju gotovu hranu iz okoliša nazivaju se potrošači. Potrošači su primjerice životinje, a osim pčele, to mogu biti ptica, vuk, zec, lisica. One ne mogu samostalno proizvesti hranu, već uzimaju gotovu iz okoliša. Potrošači koji se hrane isključivo biljkama su biljojedi, dok se mesojedi hrane isključivo mesom. Svejedi su potrošači čija prehrana uključuje i biljke i životinje.

Što su toplinski izolatori kod životinja?

Perje i dlaka su dobri toplinski izolatori kod životinja. Gusto perje i dlaka karakteristični su za životinje koje žive u hladnim područjima, a njihova gustoća kod životinja umjerenog područja ovisi o godišnjem dobu. Osim perja i dlaka dobar toplinski izolator su i masne naslage ispod kože. S druge strane, primjerice gmazovi energiju za životne procese nadoknađuju sunčanjem, dok se pingvini skupljaju u grupe kako bi smanjili gubitak topline iz tijela.

Više hranidbenih lanaca, koje međusobno povezuju zajednički članovi, nazivamo _________.

Više hranidbenih lanaca, koje međusobno povezuju zajednički članovi, nazivamo hranidbena mreža. Unutar jedne hranidbene mreže isti mesojed može biti na drugačijim položajima u različitim hranidbenim lancima.

Uspješno si završio kviz, ovo su tvoji rezultati.

0 / 0
Točni odgovori
Točni odgovori i objašnjenja
check

Pitanje br. 1

Tko pripada potrošaču II. reda u kopnenom ekosustavu?

D

Svejedi

Svejedi u kopnenom ekosustavu pripadaju potrošačima II. reda.
check

Pitanje br. 2

Organizmi istog ekosustava se međusobno povezani _____ hranidbenim lancem/lancima.

B

S više

Organizmi istog ekosustava nisu međusobno povezani samo jednim hranidbenim lancem, već je svaki organizam u pravilu član više hranidbenih lanaca.
check

Pitanje br. 3

Koji član hranidbenog lanca ima najviše energije na raspolaganju?

B

Proizvođač

S obzirom na to da svaki član hranidbenog lanca iskoristi za svoje potrebe određeni dio energije koja je bila pohranjena u hrani koju je pojeo, na sljedećeg člana prenese se samo manji dio energije, To znači da najviše energije na raspolaganju ima proizvođač, a potrošač svake sljedeće razine hranidbenog lanca sve manje energije.
check

Pitanje br. 4

Jedan dio kemijske energije hrane pretvara se u _______ energiju koja se iskorištava za rad i kretanje organizma, a drugi dio se pretvara u ______ koja zagrijava tijelo.

B

Mehaničku, toplinu

Jedan dio kemijske energije hrane pretvara se u mehaničku energiju koja se iskorištava za rad i kretanje organizma, a drugi dio se pretvara u toplinu koja zagrijava tijelo. Dio energije gubi se preko površine tijela u obliku topline. Preostali dio kemijske energije pohranjuje se u tijelu u različitim tvarima i iskorištava po potrebi za različite životne procese.
check

Pitanje br. 5

Koji organizmi su proizvođači?

B

Alge i biljke

Proizvođači su alge i biljke. Nazivamo ih proizvođačima jer mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze.
check

Pitanje br. 6

Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se ___________.

D

Proizvođači

Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se proizvođači. Hrane sebe i sav živi svijet, stoga su temelj svake životne zajednice. To su primjerice alge i biljke.
check

Pitanje br. 7

Koji organizam pripada potrošaču?

A

Pčela

Pčela je životinja, a životinje su potrošači. Organizmi koji uzimaju gotovu hranu iz okoliša nazivaju se potrošači. Potrošači su primjerice životinje, a osim pčele, to mogu biti ptica, vuk, zec, lisica. One ne mogu samostalno proizvesti hranu, već uzimaju gotovu iz okoliša. Potrošači koji se hrane isključivo biljkama su biljojedi, dok se mesojedi hrane isključivo mesom. Svejedi su potrošači čija prehrana uključuje i biljke i životinje.
check

Pitanje br. 8

Što su toplinski izolatori kod životinja?

B

Perje i dlaka

Perje i dlaka su dobri toplinski izolatori kod životinja. Gusto perje i dlaka karakteristični su za životinje koje žive u hladnim područjima, a njihova gustoća kod životinja umjerenog područja ovisi o godišnjem dobu. Osim perja i dlaka dobar toplinski izolator su i masne naslage ispod kože. S druge strane, primjerice gmazovi energiju za životne procese nadoknađuju sunčanjem, dok se pingvini skupljaju u grupe kako bi smanjili gubitak topline iz tijela.
check

Pitanje br. 9

Zašto je važno da kuća u kojoj stanujemo ima toplinsku izolaciju?

B

Ukoliko kuća ima toplinsku izolaciju, preko zima kada je okolina hladnija od kuće, toplina iz kuće neće ići u okolinu

Ukoliko kuća ima toplinsku izolaciju, preko zima kada je okolina hladnija od kuće, toplina iz kuće neće ići u okolinu
check

Pitanje br. 10

Više hranidbenih lanaca, koje međusobno povezuju zajednički članovi, nazivamo _________.

A

Hranidbena mreža

Više hranidbenih lanaca, koje međusobno povezuju zajednički članovi, nazivamo hranidbena mreža. Unutar jedne hranidbene mreže isti mesojed može biti na drugačijim položajima u različitim hranidbenim lancima.