Učitavam...
Energija - temelj održivosti prirode
Što su toplinski izolatori kod životinja?
Prikaži odgovor
Perje i dlaka su dobri toplinski izolatori kod životinja. Gusto perje i dlaka karakteristični su za životinje koje žive u hladnim područjima, a njihova gustoća kod životinja umjerenog područja ovisi o godišnjem dobu. Osim perja i dlaka dobar toplinski izolator su i masne naslage ispod kože. S druge strane, primjerice gmazovi energiju za životne procese nadoknađuju sunčanjem, dok se pingvini skupljaju u grupe kako bi smanjili gubitak topline iz tijela.
Vrati na pitanje
Ako je ljudsko tijelo toplije od svoje okoline što će se dogoditi?
Prikaži odgovor
Ljudsko tijelo će gubiti toplinu ukoliko je toplije od svoje okoline jer se toplina gubi i preko površine tijela živih bića. Ako je tijelo toplije od okoline, ono gubi toplinu, a ako je hladnije od okoline, ono prima toplinu.
Vrati na pitanje
Tko ima najviše energije na raspolaganju?
Prikaži odgovor
Proizvođači imaju najviše energije na raspolaganju jer se nalaze na početku svakog hranidbenog lanca (primjerice biljke). S obzirom na to da svaki član hranidbenog lanca iskoristi za svoje potrebe određeni dio energije koja je bila pohranjena u hrani koju je pojeo, na sljedećeg člana prenese se samo manji dio energije, To znači da najviše energije na raspolaganju ima proizvođač, a potrošač svake sljedeće razine hranidbenog lanca sve manje energije.
Vrati na pitanje
Organizmi istog ekosustava se međusobno povezani _____ hranidbenim lancem/lancima.
Prikaži odgovor
Organizmi istog ekosustava nisu međusobno povezani samo jednim hranidbenim lancem, već je svaki organizam u pravilu član više hranidbenih lanaca.
Vrati na pitanje
Koliko redova potrošača postoji u hranidbenom lancu?
Prikaži odgovor
Postoji 4 reda potrošača u hranidbenom lancu.
Vrati na pitanje
Škrob
Prikaži odgovor
Hranjiva tvar koja se pohranjuje u tijelu alge i biljke. Dijelovi biljke osobito bogati škrobom su korijen, stabljika i plod. Nastaje iz neiskorištenog dijela glukoze.
Vrati na pitanje
Koji član hranidbenog lanca ima najviše energije na raspolaganju?
Prikaži odgovor
S obzirom na to da svaki član hranidbenog lanca iskoristi za svoje potrebe određeni dio energije koja je bila pohranjena u hrani koju je pojeo, na sljedećeg člana prenese se samo manji dio energije, To znači da najviše energije na raspolaganju ima proizvođač, a potrošač svake sljedeće razine hranidbenog lanca sve manje energije.
Vrati na pitanje
Morski pas pripada kojem redu potrošača?
Prikaži odgovor
Morski pas kao glavni predator u morskom ekosustavu pripada potrošaču IV. reda.
Vrati na pitanje
Kako nazivamo proces stvaranja šećera glukoze i kisika?
Prikaži odgovor
Fotosinteza je proces stvaranja šećera glukoze (hranjiva tvar) i kisika. Pri tome se svetlosna energija pretvara u kemijsku i pohranjuje se u glukozi.
Vrati na pitanje
Jedan dio kemijske energije hrane pretvara se u _______ energiju koja se iskorištava za rad i kretanje organizma, a drugi dio se pretvara u ______ koja zagrijava tijelo.
Prikaži odgovor
Jedan dio kemijske energije hrane pretvara se u mehaničku energiju koja se iskorištava za rad i kretanje organizma, a drugi dio se pretvara u toplinu koja zagrijava tijelo. Dio energije gubi se preko površine tijela u obliku topline. Preostali dio kemijske energije pohranjuje se u tijelu u različitim tvarima i iskorištava po potrebi za različite životne procese.
Vrati na pitanje
Fotosinteza
Prikaži odgovor
Proces stvaranja šećera glukoze i kisika pomoću svjetlosne energije. Tijekom fotosinteze svjetlosna energija se pretvara u kemijsku i pohranjuje u glukozi.
Vrati na pitanje
Tko pripada potrošaču II. reda u kopnenom ekosustavu?
Prikaži odgovor
Svejedi u kopnenom ekosustavu pripadaju potrošačima II. reda.
Vrati na pitanje
Zašto je važno da kuća u kojoj stanujemo ima toplinsku izolaciju?
Prikaži odgovor
Ukoliko kuća ima toplinsku izolaciju, preko zima kada je okolina hladnija od kuće, toplina iz kuće neće ići u okolinu
Vrati na pitanje
Organizmi koji razlažu ostatke uginulih živih bića naziva se ________________.
Prikaži odgovor
Organizmi koji se hrane razlažući ostatke uginulih živih bića iz okoliša nazivaju se razlagači. Razlagači su neke gljive i bakterije. Bitni su za ekosustav jer ga \"čiste\" od ostataka uginulih organizama.
Vrati na pitanje
U što se pretvara neiskorišteni dio glukoze?
Prikaži odgovor
Neiskorišteni dio glukoze pretvara se u škrob koji se kao hranjiva tvar pohranjuje u tijelu alge i biljke. Dijelovi biljke osobito bogati škrobom su korijen, stabljika i plod.
Vrati na pitanje
Kada nam je hladno moramo oblačiti više slojeva odjeće, jer zrak između slojeva je ______ izolator.
Prikaži odgovor
S obzirom da čovjek nema gustu dlaku na površini tijela, mora nositi odjeću kako bi spriječio gubitak topline. Stoga je bitno obući nekoliko slojeva odjeće kada je jako hladno jer se između slojeva odjeće zadržava zrak koji je toplinski izolator.
Vrati na pitanje
Više hranidbenih lanaca, koje međusobno povezuju zajednički članovi, nazivamo _________.
Prikaži odgovor
Više hranidbenih lanaca, koje međusobno povezuju zajednički članovi, nazivamo hranidbena mreža. Unutar jedne hranidbene mreže isti mesojed može biti na drugačijim položajima u različitim hranidbenim lancima.
Vrati na pitanje
Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se ___________.
Prikaži odgovor
Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se proizvođači. Hrane sebe i sav živi svijet, stoga su temelj svake životne zajednice. To su primjerice alge i biljke.
Vrati na pitanje
Organizmi koji uzimaju gotovu hranu iz okoliša nazivaju se _______________.
Prikaži odgovor
Organizmi koji uzimaju gotovu hranu iz okoliša nazivaju se potrošači. Potrošači su primjerice životinje (npr. vuk, zec)jer one ne mogu samostalno proizvesti hranu, već uzimaju gotovu iz okoliša. Potrošači koji se hrane isključivo biljkama su biljojedi, dok se mesojedi hrane isključivo mesom. Svejedi su potrošači čija prehrana uključuje i biljke i životinje.
Vrati na pitanje
Povezanost u prehrani, odnosno od proizvođača pa do razlagača nazivamo ____________.
Prikaži odgovor
Povezanost u prehrani, odnosno od proizvođača pa do razlagača nazivamo Hranidbenim lancem.
Vrati na pitanje
Potrošači
Prikaži odgovor
Organizmi koji uzimaju gotovu hranu iz okoliša.
Vrati na pitanje
Preko čega se u hranidbenom lancu energija prenosi?
Prikaži odgovor
Energija u hranidbenom lancu prenosi se preko hrane. Hranidbenim lancem prikazujemo povezanost u prehrani, od proizvođača preko niza potrošača, pa sve do razlagača.
Vrati na pitanje
Koji organizam pripada razlagačima?
Prikaži odgovor
Vrganj je gljiva, a gljive pripadaju razlagačima.
Vrati na pitanje
Ukoliko neki organizmi ___________ dolazi do obolijevanja i na kraju umiranja?
Prikaži odgovor
Ukoliko neki organizmi nemaju dovoljno energije dolazi do obolijevanja i na kraju umiranja. S obzirom da živa bića troše nergiju za životne procese i zagrijavanje tijela, ako nemaju dovoljno energije na raspolaganju, oboljet će, smanjit će se njihova mogućnost razmnožavanja te će ponekad i uginuti. Stoga je izuzetno važno svakom živom biću osigurati hranu i dovoljno energije za život.
Vrati na pitanje
Razlagači
Prikaži odgovor
Organizmi koji se hrane razlažući ostatke uginulih živih bića iz okoliša. To neke gljive i neke bakterije. Njihov je značaj velik i za ekosustav jer \"čiste\" ekosustav od ostataka uginulih organizama.
Vrati na pitanje
Koji organizmi su proizvođači?
Prikaži odgovor
Proizvođači su alge i biljke. Nazivamo ih proizvođačima jer mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze.
Vrati na pitanje
Proizvođači
Prikaži odgovor
Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze. To su primjerice alge i biljke.
Vrati na pitanje
Mogućnost fotosintetiziranja imaju...
Prikaži odgovor
Mogućnost fotosinteze imaju alge i biljke. Osim u biljkama i algama, fotosinteza se obavlja i u nekim bakterijama, dakle organizmima koji u svojim stanicama imaju klorofil i obično su zelene boje. Fotosinteza je proces stvaranja šećera glukoze (hranjiva tvar) i kisika. Pri tome se svetlosna energija pretvara u kemijsku i pohranjuje se u glukozi.
Vrati na pitanje
Hranidbena mreža
Prikaži odgovor
Više hranidbenih lanaca, koje međusobno povezuju zajednički članovi.
Vrati na pitanje
Hranidbeni lanac
Prikaži odgovor
Povezanost u prehrani, od proizvođača preko niza potrošača, sve do razlagača.
Vrati na pitanje
Od kuda naše tijelo dobiva kemijsku energiju koja se pretvara u ostale oblike energije?
Prikaži odgovor
Naše tijelo dobiva kemijsku energiju koja se pretvara u ostale oblike energije.
Vrati na pitanje
Koji dijelovi biljke su bogati škrobom?
Prikaži odgovor
Korijen, stabljika i plod su bogati škrobom. Škrob je neiskorišteni dio glukoze koji je nastao procesom fotosinteze.
Vrati na pitanje