Zašto je važno da kuća u kojoj stanujemo ima toplinsku izolaciju?
Morski pas pripada kojem redu potrošača?
Tko pripada potrošaču II. reda u kopnenom ekosustavu?
Koji član hranidbenog lanca ima najviše energije na raspolaganju?
Organizmi koji uzimaju gotovu hranu iz okoliša nazivaju se _______________.
Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se ___________.
Mogućnost fotosintetiziranja imaju...
Što su toplinski izolatori kod životinja?
Ukoliko neki organizmi ___________ dolazi do obolijevanja i na kraju umiranja?
Organizmi istog ekosustava se međusobno povezani _____ hranidbenim lancem/lancima.
Preko čega se u hranidbenom lancu energija prenosi?
Koji dijelovi biljke su bogati škrobom?
Koji organizmi su proizvođači?
Tko je proizvođač vodenog ekosustava?
Koji organizam pripada potrošaču?
Ako je ljudsko tijelo toplije od svoje okoline što će se dogoditi?
Kako nazivamo proces stvaranja šećera glukoze i kisika?
Tko ima najviše energije na raspolaganju?
Više hranidbenih lanaca, koje međusobno povezuju zajednički članovi, nazivamo _________.
U što se pretvara neiskorišteni dio glukoze?
Kada nam je hladno moramo oblačiti više slojeva odjeće, jer zrak između slojeva je ______ izolator.
Jedan dio kemijske energije hrane pretvara se u _______ energiju koja se iskorištava za rad i kretanje organizma, a drugi dio se pretvara u ______ koja zagrijava tijelo.
Organizmi koji razlažu ostatke uginulih živih bića naziva se ________________.
Od kuda naše tijelo dobiva kemijsku energiju koja se pretvara u ostale oblike energije?
Koliko redova potrošača postoji u hranidbenom lancu?
Povezanost u prehrani, odnosno od proizvođača pa do razlagača nazivamo ____________.