Jedan dio kemijske energije hrane pretvara se u _______ energiju koja se iskorištava za rad i kretanje organizma, a drugi dio se pretvara u ______ koja zagrijava tijelo.
Tko je proizvođač vodenog ekosustava?
Koji član hranidbenog lanca ima najviše energije na raspolaganju?
Koji organizam pripada razlagačima?
Kako nazivamo proces stvaranja šećera glukoze i kisika?
Mogućnost fotosintetiziranja imaju...
Preko čega se u hranidbenom lancu energija prenosi?
Ukoliko neki organizmi ___________ dolazi do obolijevanja i na kraju umiranja?
Koliko redova potrošača postoji u hranidbenom lancu?
Koji organizam pripada potrošaču?
Tko ima najviše energije na raspolaganju?
Od kuda naše tijelo dobiva kemijsku energiju koja se pretvara u ostale oblike energije?
Kada nam je hladno moramo oblačiti više slojeva odjeće, jer zrak između slojeva je ______ izolator.
Ako je ljudsko tijelo toplije od svoje okoline što će se dogoditi?
U što se pretvara neiskorišteni dio glukoze?
Morski pas pripada kojem redu potrošača?
Organizmi koji mogu samostalno proizvoditi hranu procesom fotosinteze nazivaju se ___________.
Koji dijelovi biljke su bogati škrobom?
Organizmi istog ekosustava se međusobno povezani _____ hranidbenim lancem/lancima.
Koji organizmi su proizvođači?
Što su toplinski izolatori kod životinja?
Više hranidbenih lanaca, koje međusobno povezuju zajednički članovi, nazivamo _________.
Povezanost u prehrani, odnosno od proizvođača pa do razlagača nazivamo ____________.
Tko pripada potrošaču II. reda u kopnenom ekosustavu?
Organizmi koji uzimaju gotovu hranu iz okoliša nazivaju se _______________.
Zašto je važno da kuća u kojoj stanujemo ima toplinsku izolaciju?
Organizmi koji razlažu ostatke uginulih živih bića naziva se ________________.