Kwiz učenje

0/32
Pojašnjenje

Kroz koji dio probavnog kanala hrana prolazi do želudca zajedno sa sluzi koja se izlučuje u tom dijelu probavnog kanala?

Pojašnjenje
Jednjak je dio probavnog kanala kroz koji hrana prolazi do želuca zajedno sa sluzi koju luče žlijezde iz jednjaka. Jednjak je mišićna cijev koja svojim stezanjem dodatno potiskuje hranu prema želucu.
Pojašnjenje

Što je dnevni obrok?

Pojašnjenje
Dnevni obrok je sva hrana pojedena u jednom danu. Trebalo bi ju rasporediti u više manjih obroka koji se jedu tijekom čitavog dana. Idealno bi bilo jesti pet obroka, od kojih su prvi bogatiji energijom, a posljednji siromašniji.
Pojašnjenje

Koji je dio probavnog kanala dug 5-6 metara i najbitniji za unos hranjivih tvari u tijelo?

Pojašnjenje
Tanko crijevo je dio probavnog kanala dug 5-6 metara. Na unutrašnjoj strani tankog crijeva nalazi se veliki broj crijevnih resica preko kojih se hranjive tvari upijaju u krv i raznose po tijelu.
Pojašnjenje

Što ima ulogu prevrtanja hrane u ustima tokom mehaničke razgradnje tvari?

Pojašnjenje
Jezik je mišićni organ koji pomaže tokom mehaničke razgradnje hrane. Osim toga na njemu se nalaze okusni pupoljci pomoću kojih osjetimo okus.
Pojašnjenje

U kojem dijelu probavnog kanala, dugom oko 2 metra, se ostatci vode iz hrane vraćaju u organizam?

Pojašnjenje
Debelo crijevo je dio probavnog kanala dug oko 2 metra. U njemu se posljednji ostatci vode iz hrane vraćaju u organizam, a ostatak neprobavljene hrane se oblikuje u izmet.
Pojašnjenje

Što jetra izlučuje u dvanaesnik, a sudjeluje u probavi masti?

Pojašnjenje
Jetra u dvanaesnik izlučuje žuč, koja sudjeluje u probavi masti i ulja. Žuč raspršuje masti i ulja na sitne kapljice koje se lakše razgrađuju.
Pojašnjenje

U koji dio probavnog kanala ulazi prožvakana, omekšana hrana nakon gutanja?

Pojašnjenje
Prožvakana, omekšana hrana nakon gutanja ulazi u ždrijelo. Mišići u ždrijelu poguruju hranu u nastavak probavnog kanala.
Pojašnjenje

Što se nalazi na unutarnjoj stijenci tankog crijeva?

Pojašnjenje
Na unutarnjoj stijenci tankog crijeva nalaze se crijevne resice. Crijevne resice prožete su krvnim kapilarama. Kroz njih razgrađene hranjive tvari ulaze u krv i optjecajnim sustavom dospijevaju do svih stanica tijela.
Pojašnjenje

Što su slinovnice, jetra i gušterača?

Pojašnjenje
Žlijezde slinovnice, jetra i gušterača su probavne žlijezde. Probavne žlijezde proizvode i izlučuju tvari koje pomažu u probavljanju hrane.
Pojašnjenje

Kakve su bolesti karijes i gastritis?

Pojašnjenje
Karijes i gastritis su nezarazne bolesti probavnog sustava. Takve bolesti mogu se razviti ako se ne hranimo pravilno. Nezarazne bolesti ne mogu se prenijeti s bolesne na zdravu osobu, iako same po sebi mogu predstavljati veliku opasnost i treba ih se shvatiti ozbiljno.
Pojašnjenje

Što su hranjive tvari?

Pojašnjenje
Hranjive tvari su ugljikohidrati, proteini i masti. Unose se u tijelo hranom, a energija koja se dobiva iz njih probavom koristi se za sve životne procese.
Pojašnjenje

Što omogućuje kemijsku razgradnju hrane u želucu?

Pojašnjenje
Želučani sok omogućuje kemijsku razgradnju hrane u želucu. On sadrži enzime i klorovodičnu kiselinu koji stvaranju kiselo okruženje i vrše kemijsku razgradnju hrane.
Pojašnjenje

Koje od navedenih bolesti probavnog sustava se javljaju u ustima?

Pojašnjenje
Karijes i upala zubnog mesa bolesti su probavnog sustava koje se javljaju u ustima. Karijes se razvija kada kiselina koju proizvode bakterije u usnoj šupljini nagrize zube. Kako bi se izbjegli, potrebno je imati dobru higijenu usne šupljine, redovito prati zube i posjećivati zubara te se pravilno hraniti.
Pojašnjenje

Kuda se ulijevaju probavni sokovi jetre i gušterače?

Pojašnjenje
Probavni sokovi jetre i gušterače ulijevaju se u dvanaesnik. Dvanaesnik je početni dio tankog crijeva. Jetra izlučuje žuč koja sudjeluje u razgradnji masti i ulja, a gušterača izlučuje lužnati probavni sok kojim se neutraliziraju kiseli ostatci hrane iz želuca.
Pojašnjenje

Koje zube imaju ljudi?

Pojašnjenje
Ljudi imaju sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake. Uloga zubi ovisi o njihovom obliku. Pretkutnjaci sjeckaju i usitnjavaju hranu. Sjekutići sijeku hranu. Očnjaci otkidaju čvrstu hranu, dok kutnjaci usitnjavaju i melju hranu.
Pojašnjenje

Koje od navedenih bolesti su zarazne bolesti probavnog sustava?

Pojašnjenje
Zarazne bolesti probavnog sustava su crijevne viroze, bakterijske zaraze i crijevni nametnici (npr. zavojita trihina). Te bolesti mogu se prenositi s jednog organizma na drugi te se tako šire. Prije jedenja vrlo je važno temeljito prati ruke. U suprotnom postoji opasnost od unosa nekih od uzročnika zaraznih bolesti probavnog sustava. Također pranje same hrane je od iznimne važnosti, na primjer dobro ispiranje voća i povrća prije konzumiranja.
Pojašnjenje

U kojem dijelu probavnog kanala se hrana razgrađuje mehanički i kemijski u kiselim uvjetima?

Pojašnjenje
U želucu se hrana razgrađuje mehanički i kemijski u kiselim uvjetima. Mehanička razgradnja se postiže stiskanjem mišića želuca, a kemijska pomoću želučanog soka.
Pojašnjenje

Što omogućuje kemijsku razgradnju hrane u ustima?

Pojašnjenje
Žlijezde slinovnice omogućuju kemijsku razgradnju hrane u ustima. One izlučuju slinu koja kemijski razgrađuje hranu pomoću enzima.
Pojašnjenje

Od čega se sastoji pravilna prehrana?

Pojašnjenje
Za pravilan rast i razvoj neophodno je konzumirati raznolike namirnice: voće i povrće, meso i ribu, mlijeko i mliječne proizvode. Slatkiši, grickalice i jako masna hrana mogu se konzumirati, ali u umjerenim količinama!
Pojašnjenje

Kakav oblik prehrane ima čovjek?

Pojašnjenje
Heterotrofni organizmi su organizmi koji se hrane gotovom hranom. Čovjek je heterotrofan organizam, kao i ostale životinje.
Pojašnjenje

Koji zubi izrastaju čovjeku tijekom prve godine života?

Pojašnjenje
Tijekom prve godine života čovjeku izrasta 20 mliječnih zuba. Kasnije se mliječni zubi zamijene sa trajnima, kojih je u pravilu 32.
Pojašnjenje

Što je kiselo i sadrži enzime i klorovodičnu kiselinu?

Pojašnjenje
Želučani sok je kisela tekućina koja sadrži enzime i klorovodičnu kiselinu. Želučani sok je odgovoran za kemijsku probavu hrane u želucu, a najvažniji je za probavu proteina.
Pojašnjenje

Što se izlučuje u dvanaesnik, a služi za neutralizaciju sadržaja želuca?

Pojašnjenje
Gušterača izlučuje lužnati probavni sok u dvanaesnik. Lužnatost probavnog soka gušterače neutralizira kiseli sadržaj želuca (koji je kiseo od želučanog soka) i pomaže u razgradnji ugljikohidrata, proteina i masti.
Pojašnjenje

Kako se naziva dio probavnog kanala na kojem je crvuljak?

Pojašnjenje
Slijepo crijevo je početni dio debelog crijeva te se na njemu nalazi crvuljak. Naziva se slijepo crijevo jer se ne nastavlja na ostatak probavnog kanala, već je njegova "slijepa ulica".
Pojašnjenje

Koje od navedenih bolesti probavnog sustava se javljaju u crijevima?

Pojašnjenje
Upala crvuljka slijepog crijeva (često se naziva upala slijepog crijeva) i rak debelog crijeva javljaju se u crijevima. Do upale crvuljka slijepog dolazi kada u crvuljku zapne sadržaj crijeva koji razgrađuju bakterije pri čemu nastaje gnoj. Rak debelog crijeva može se kirurški liječiti ako se rano otkrije, a jedan od simptoma je krv u izmetu.
Pojašnjenje

Živa bića dobivaju energiju iz:

Pojašnjenje
Živa bića dobivaju energiju iz hrane. Jednom unesena hrana, probavlja se u probavnom sustavu. Nakon probave hranjive tvari iz hrane dospijevaju do svih stanica cijelog tijela i opskrbljuju ih energijom.
Pojašnjenje

Koji redoslijed ispravno opisuje put kojim hrana prolazi kroz probavni kanal?

Pojašnjenje

Hrana se u ustima sjecka i usitnjava. Kako se naziva navedena razgradnja tvari?

Pojašnjenje
Usta vrše mehaničku razgradnju hrane sa zubima. Zubi su smješteni u gornjoj i donjoj čeljusti lubanje.
Pojašnjenje

Koje od navedenih bolesti probavnog sustava utječu na cijelo tijelo?

Pojašnjenje
Pretilost, anoreksija i bulimija bolesti su probavnog sustava koji utječu na čitav organizam. Pretilost je prekomjerna tjelesna težina do koje može doći zbog nepravilne prehrane i premalo kretanja, ali i različitih mentalnih i tjelesnih bolesti. Anoreksija i bulimija poremećaji su u prehrani koji uzrokuju iskrivljenu sliku o vlastitom izgledu i liječe se psihoterapijom.
Pojašnjenje

Kuda se potiskuju neprobavljene tvari iz tankog crijeva?

Pojašnjenje
Neprobavljene tvari iz tankog crijeva potiskuju se u debelo crijevo. Debelo crijevo završni je dio probave, gdje se od ostataka hrane i ostalih tvari stvara izmet koji izlazi iz tijela kroz crijevni (analni) otvor.
Pojašnjenje

Kako prikazujemo model pravilne prehrane?

Pojašnjenje
Model pravilne prehrane često se prikazuje prehrambenom piramidom. Na dnu piramide nalaze se namirnice koje treba unositi u većoj količini, kao što su cjelovite žitarice. Na vrhu piramide nalaze se namirnice koje se trebaju jesti u manjim količinama, kao što su slatkiši bogati šećerom. Ponekad se kao najniža razina piramide prikazuje voda, kao podsjetnik da je potrebno piti dovoljno vode svaki dan.
Pojašnjenje

Koje od navedenih bolesti probavnog sustava su povezane sa želucem i želučanim sokovima?

Pojašnjenje
Žgaravica i gastritis su bolesti probavnog sustava povezane sa želucem i želučanim sokovima. Žgaravica je neugodan osjećaj žarenja u jednjaku kada se u njega izlije želučani sadržaj. Gastritis je bolna upala sluznice želuca koju može uzrokovati bakterija i stres, a pogoršavaju ju kava, gazirana pića i začinjena hrana.

Uspješno si završio kviz, ovo su tvoji rezultati.

0 / 0
Točni odgovori

1/32

Kroz koji dio probavnog kanala hrana prolazi do želudca zajedno sa sluzi koja se izlučuje u tom dijelu probavnog kanala?

D
Jednjak
Jednjak je dio probavnog kanala kroz koji hrana prolazi do želuca zajedno sa sluzi koju luče žlijezde iz jednjaka. Jednjak je mišićna cijev koja svojim stezanjem dodatno potiskuje hranu prema želucu.

2/32

Što je dnevni obrok?

A
Sva hrana pojedena u danu
Dnevni obrok je sva hrana pojedena u jednom danu. Trebalo bi ju rasporediti u više manjih obroka koji se jedu tijekom čitavog dana. Idealno bi bilo jesti pet obroka, od kojih su prvi bogatiji energijom, a posljednji siromašniji.

3/32

Koji je dio probavnog kanala dug 5-6 metara i najbitniji za unos hranjivih tvari u tijelo?

B
Tanko crijevo
Tanko crijevo je dio probavnog kanala dug 5-6 metara. Na unutrašnjoj strani tankog crijeva nalazi se veliki broj crijevnih resica preko kojih se hranjive tvari upijaju u krv i raznose po tijelu.

4/32

Što ima ulogu prevrtanja hrane u ustima tokom mehaničke razgradnje tvari?

B
Jezik
Jezik je mišićni organ koji pomaže tokom mehaničke razgradnje hrane. Osim toga na njemu se nalaze okusni pupoljci pomoću kojih osjetimo okus.

5/32

U kojem dijelu probavnog kanala, dugom oko 2 metra, se ostatci vode iz hrane vraćaju u organizam?

B
Debelom crijevu
Debelo crijevo je dio probavnog kanala dug oko 2 metra. U njemu se posljednji ostatci vode iz hrane vraćaju u organizam, a ostatak neprobavljene hrane se oblikuje u izmet.

6/32

Što jetra izlučuje u dvanaesnik, a sudjeluje u probavi masti?

A
Žuč
Jetra u dvanaesnik izlučuje žuč, koja sudjeluje u probavi masti i ulja. Žuč raspršuje masti i ulja na sitne kapljice koje se lakše razgrađuju.

7/32

U koji dio probavnog kanala ulazi prožvakana, omekšana hrana nakon gutanja?

A
Ždrijelo
Prožvakana, omekšana hrana nakon gutanja ulazi u ždrijelo. Mišići u ždrijelu poguruju hranu u nastavak probavnog kanala.

8/32

Što se nalazi na unutarnjoj stijenci tankog crijeva?

D
Crijevne resice
Na unutarnjoj stijenci tankog crijeva nalaze se crijevne resice. Crijevne resice prožete su krvnim kapilarama. Kroz njih razgrađene hranjive tvari ulaze u krv i optjecajnim sustavom dospijevaju do svih stanica tijela.

9/32

Što su slinovnice, jetra i gušterača?

B
Probavne žlijezde
Žlijezde slinovnice, jetra i gušterača su probavne žlijezde. Probavne žlijezde proizvode i izlučuju tvari koje pomažu u probavljanju hrane.

10/32

Kakve su bolesti karijes i gastritis?

A
Nezarazne
Karijes i gastritis su nezarazne bolesti probavnog sustava. Takve bolesti mogu se razviti ako se ne hranimo pravilno. Nezarazne bolesti ne mogu se prenijeti s bolesne na zdravu osobu, iako same po sebi mogu predstavljati veliku opasnost i treba ih se shvatiti ozbiljno.

11/32

Što su hranjive tvari?

C
Ugljikohidrati, proteini i masti
Hranjive tvari su ugljikohidrati, proteini i masti. Unose se u tijelo hranom, a energija koja se dobiva iz njih probavom koristi se za sve životne procese.

12/32

Što omogućuje kemijsku razgradnju hrane u želucu?

D
Želučani sok
Želučani sok omogućuje kemijsku razgradnju hrane u želucu. On sadrži enzime i klorovodičnu kiselinu koji stvaranju kiselo okruženje i vrše kemijsku razgradnju hrane.

13/32

Koje od navedenih bolesti probavnog sustava se javljaju u ustima?

A
Karijes i upala zubnog mesa
Karijes i upala zubnog mesa bolesti su probavnog sustava koje se javljaju u ustima. Karijes se razvija kada kiselina koju proizvode bakterije u usnoj šupljini nagrize zube. Kako bi se izbjegli, potrebno je imati dobru higijenu usne šupljine, redovito prati zube i posjećivati zubara te se pravilno hraniti.

14/32

Kuda se ulijevaju probavni sokovi jetre i gušterače?

B
U dvanaesnik
Probavni sokovi jetre i gušterače ulijevaju se u dvanaesnik. Dvanaesnik je početni dio tankog crijeva. Jetra izlučuje žuč koja sudjeluje u razgradnji masti i ulja, a gušterača izlučuje lužnati probavni sok kojim se neutraliziraju kiseli ostatci hrane iz želuca.

15/32

Koje zube imaju ljudi?

C
Sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake
Ljudi imaju sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake. Uloga zubi ovisi o njihovom obliku. Pretkutnjaci sjeckaju i usitnjavaju hranu. Sjekutići sijeku hranu. Očnjaci otkidaju čvrstu hranu, dok kutnjaci usitnjavaju i melju hranu.

16/32

Koje od navedenih bolesti su zarazne bolesti probavnog sustava?

C
Crijevne viroze, bakterijske zaraze, crijevni nametnici
Zarazne bolesti probavnog sustava su crijevne viroze, bakterijske zaraze i crijevni nametnici (npr. zavojita trihina). Te bolesti mogu se prenositi s jednog organizma na drugi te se tako šire. Prije jedenja vrlo je važno temeljito prati ruke. U suprotnom postoji opasnost od unosa nekih od uzročnika zaraznih bolesti probavnog sustava. Također pranje same hrane je od iznimne važnosti, na primjer dobro ispiranje voća i povrća prije konzumiranja.

17/32

U kojem dijelu probavnog kanala se hrana razgrađuje mehanički i kemijski u kiselim uvjetima?

D
U želucu
U želucu se hrana razgrađuje mehanički i kemijski u kiselim uvjetima. Mehanička razgradnja se postiže stiskanjem mišića želuca, a kemijska pomoću želučanog soka.

18/32

Što omogućuje kemijsku razgradnju hrane u ustima?

D
Žlijezde slinovnice
Žlijezde slinovnice omogućuju kemijsku razgradnju hrane u ustima. One izlučuju slinu koja kemijski razgrađuje hranu pomoću enzima.

19/32

Od čega se sastoji pravilna prehrana?

D
Raznolikih namirnica
Za pravilan rast i razvoj neophodno je konzumirati raznolike namirnice: voće i povrće, meso i ribu, mlijeko i mliječne proizvode. Slatkiši, grickalice i jako masna hrana mogu se konzumirati, ali u umjerenim količinama!

20/32

Kakav oblik prehrane ima čovjek?

A
Heterotrofan
Heterotrofni organizmi su organizmi koji se hrane gotovom hranom. Čovjek je heterotrofan organizam, kao i ostale životinje.

21/32

Koji zubi izrastaju čovjeku tijekom prve godine života?

C
Mliječni zubi
Tijekom prve godine života čovjeku izrasta 20 mliječnih zuba. Kasnije se mliječni zubi zamijene sa trajnima, kojih je u pravilu 32.

22/32

Što je kiselo i sadrži enzime i klorovodičnu kiselinu?

C
Želučani sok
Želučani sok je kisela tekućina koja sadrži enzime i klorovodičnu kiselinu. Želučani sok je odgovoran za kemijsku probavu hrane u želucu, a najvažniji je za probavu proteina.

23/32

Što se izlučuje u dvanaesnik, a služi za neutralizaciju sadržaja želuca?

B
Probavni sok gušterače
Gušterača izlučuje lužnati probavni sok u dvanaesnik. Lužnatost probavnog soka gušterače neutralizira kiseli sadržaj želuca (koji je kiseo od želučanog soka) i pomaže u razgradnji ugljikohidrata, proteina i masti.

24/32

Kako se naziva dio probavnog kanala na kojem je crvuljak?

B
Slijepo crijevo
Slijepo crijevo je početni dio debelog crijeva te se na njemu nalazi crvuljak. Naziva se slijepo crijevo jer se ne nastavlja na ostatak probavnog kanala, već je njegova "slijepa ulica".

25/32

Koje od navedenih bolesti probavnog sustava se javljaju u crijevima?

A
Upala crvuljka slijepog crijeva i rak debelog crijeva
Upala crvuljka slijepog crijeva (često se naziva upala slijepog crijeva) i rak debelog crijeva javljaju se u crijevima. Do upale crvuljka slijepog dolazi kada u crvuljku zapne sadržaj crijeva koji razgrađuju bakterije pri čemu nastaje gnoj. Rak debelog crijeva može se kirurški liječiti ako se rano otkrije, a jedan od simptoma je krv u izmetu.

26/32

Živa bića dobivaju energiju iz:

A
Hrane
Živa bića dobivaju energiju iz hrane. Jednom unesena hrana, probavlja se u probavnom sustavu. Nakon probave hranjive tvari iz hrane dospijevaju do svih stanica cijelog tijela i opskrbljuju ih energijom.

27/32

Koji redoslijed ispravno opisuje put kojim hrana prolazi kroz probavni kanal?

A
Usta, ždrijelo, jednjak, želudac, tanko crijevo, debelo crijevo, crijevni otvor
Hrana u probavni kanal ulazi kroz usta, zatim prolazi kroz ždrijelo, jednjak, želudac, tanko crijevo, debelo crijevo do crijevnog otvora kroz koji izlazi iz tijela. U svakom od tih dijelova probavnog kanala odvija se različiti dio probave.

28/32

Hrana se u ustima sjecka i usitnjava. Kako se naziva navedena razgradnja tvari?

D
Mehanička
Usta vrše mehaničku razgradnju hrane sa zubima. Zubi su smješteni u gornjoj i donjoj čeljusti lubanje.

29/32

Koje od navedenih bolesti probavnog sustava utječu na cijelo tijelo?

B
Pretilost, anoreksija i bulimija
Pretilost, anoreksija i bulimija bolesti su probavnog sustava koji utječu na čitav organizam. Pretilost je prekomjerna tjelesna težina do koje može doći zbog nepravilne prehrane i premalo kretanja, ali i različitih mentalnih i tjelesnih bolesti. Anoreksija i bulimija poremećaji su u prehrani koji uzrokuju iskrivljenu sliku o vlastitom izgledu i liječe se psihoterapijom.

30/32

Kuda se potiskuju neprobavljene tvari iz tankog crijeva?

C
U debelo crijevo
Neprobavljene tvari iz tankog crijeva potiskuju se u debelo crijevo. Debelo crijevo završni je dio probave, gdje se od ostataka hrane i ostalih tvari stvara izmet koji izlazi iz tijela kroz crijevni (analni) otvor.

31/32

Kako prikazujemo model pravilne prehrane?

A
Prehrambenom piramidom
Model pravilne prehrane često se prikazuje prehrambenom piramidom. Na dnu piramide nalaze se namirnice koje treba unositi u većoj količini, kao što su cjelovite žitarice. Na vrhu piramide nalaze se namirnice koje se trebaju jesti u manjim količinama, kao što su slatkiši bogati šećerom. Ponekad se kao najniža razina piramide prikazuje voda, kao podsjetnik da je potrebno piti dovoljno vode svaki dan.

32/32

Koje od navedenih bolesti probavnog sustava su povezane sa želucem i želučanim sokovima?

C
Žgaravica i gastritis
Žgaravica i gastritis su bolesti probavnog sustava povezane sa želucem i želučanim sokovima. Žgaravica je neugodan osjećaj žarenja u jednjaku kada se u njega izlije želučani sadržaj. Gastritis je bolna upala sluznice želuca koju može uzrokovati bakterija i stres, a pogoršavaju ju kava, gazirana pića i začinjena hrana.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje