Učitavam...
Zašto se hranimo
Kako se naziva dio probavnog kanala na kojem je crvuljak?
Prikaži odgovor
Slijepo crijevo je početni dio debelog crijeva te se na njemu nalazi crvuljak. Naziva se slijepo crijevo jer se ne nastavlja na ostatak probavnog kanala, već je njegova \"slijepa ulica\".
Vrati na pitanje
Što se izlučuje u dvanaesnik, a služi za neutralizaciju sadržaja želuca?
Prikaži odgovor
Gušterača izlučuje lužnati probavni sok u dvanaesnik. Lužnatost probavnog soka gušterače neutralizira kiseli sadržaj želuca (koji je kiseo od želučanog soka) i pomaže u razgradnji ugljikohidrata, proteina i masti.
Vrati na pitanje
Probavni kanal
Prikaži odgovor
Hrana u probavni kanal ulazi kroz usta, zatim prolazi kroz ždrijelo, jednjak, želudac, tanko crijevo, debelo crijevo do crijevnog otvora kroz koji izlazi iz tijela. U svakom od tih dijelova probavnog kanala odvija se različiti dio probave.
Vrati na pitanje
Pravilna prehrana
Prikaži odgovor
Za pravilan rast i razvoj neophodno je konzumirati raznolike namirnice: voće i povrće, meso i ribu, mlijeko i mliječne proizvode. Slatkiši, grickalice i jako masna hrana mogu se konzumirati, ali u umjerenim količinama!
Vrati na pitanje
Zubi
Prikaži odgovor
Ljudi imaju sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake. Uloga zubi ovisi o njihovom obliku. Pretkutnjaci sjeckaju i usitnjavaju hranu. Sjekutići sijeku hranu. Očnjaci otkidaju čvrstu hranu, dok kutnjaci usitnjavaju i melju hranu.Tijekom prve godine života čovjeku izrasta 20 mliječnih zuba. Kasnije se mliječni zubi zamijene sa trajnima, kojih je u pravilu 32.
Vrati na pitanje
Što omogućuje kemijsku razgradnju hrane u ustima?
Prikaži odgovor
Žlijezde slinovnice omogućuju kemijsku razgradnju hrane u ustima. One izlučuju slinu koja kemijski razgrađuje hranu pomoću enzima.
Vrati na pitanje
Što je dnevni obrok?
Prikaži odgovor
Dnevni obrok je sva hrana pojedena u jednom danu. Trebalo bi ju rasporediti u više manjih obroka koji se jedu tijekom čitavog dana. Idealno bi bilo jesti pet obroka, od kojih su prvi bogatiji energijom, a posljednji siromašniji.
Vrati na pitanje
Jezik
Prikaži odgovor
Jezik je mišićni organ koji pomaže tokom mehaničke razgradnje hrane. Osim toga na njemu se nalaze okusni pupoljci pomoću kojih osjetimo okus.
Vrati na pitanje
Što omogućuje kemijsku razgradnju hrane u želucu?
Prikaži odgovor
Želučani sok omogućuje kemijsku razgradnju hrane u želucu. On sadrži enzime i klorovodičnu kiselinu koji stvaranju kiselo okruženje i vrše kemijsku razgradnju hrane.
Vrati na pitanje
Prehrambena piramida
Prikaži odgovor
Model pravilne prehrane često se prikazuje prehrambenom piramidom. Na dnu piramide nalaze se namirnice koje treba unositi u većoj količini, kao što su cjelovite žitarice. Na vrhu piramide nalaze se namirnice koje se trebaju jesti u manjim količinama, kao što su slatkiši bogati šećerom. Ponekad se kao najniža razina piramide prikazuje voda, kao podsjetnik da je potrebno piti dovoljno vode svaki dan.
Vrati na pitanje
Heterotrofni organizam
Prikaži odgovor
Heterotrofni organizmi su organizmi koji se hrane gotovom hranom. Čovjek je heterotrofan organizam, kao i ostale životinje.
Vrati na pitanje
Kroz koji dio probavnog kanala hrana prolazi do želudca zajedno sa sluzi koja se izlučuje u tom dijelu probavnog kanala?
Prikaži odgovor
Jednjak je dio probavnog kanala kroz koji hrana prolazi do želuca zajedno sa sluzi koju luče žlijezde iz jednjaka. Jednjak je mišićna cijev koja svojim stezanjem dodatno potiskuje hranu prema želucu.
Vrati na pitanje
U kojem dijelu probavnog kanala se hrana razgrađuje mehanički i kemijski u kiselim uvjetima?
Prikaži odgovor
U želucu se hrana razgrađuje mehanički i kemijski u kiselim uvjetima. Mehanička razgradnja se postiže stiskanjem mišića želuca, a kemijska pomoću želučanog soka.
Vrati na pitanje
Hrana
Prikaži odgovor
Živa bića dobivaju energiju iz hrane. Jednom unesena hrana, probavlja se u probavnom sustavu. Nakon probave hranjive tvari iz hrane dospijevaju do svih stanica cijelog tijela i opskrbljuju ih energijom.
Vrati na pitanje
Nezarazne bolesti probavnog sustava
Prikaži odgovor
Nezarazne bolesti probavnog sustava mogu se razviti ako se ne hranimo pravilno. Ne mogu se prenijeti s bolesne na zdravu osobu, iako same po sebi mogu predstavljati veliku opasnost i treba ih se shvatiti ozbiljno.Neke nezarazne bolesti probavnog sustava su karijes, upala zubnog mesa, žgaravica, gastritis, ciroza jetre, upala crvuljka slijepog crijeva, rak debelog crijeva, pretilost, anoreksija i bulimija.
Vrati na pitanje
Debelo crijevo
Prikaži odgovor
Neprobavljene tvari iz tankog crijeva potiskuju se u debelo crijevo. Debelo crijevo završni je dio probave, gdje se od ostataka hrane i ostalih tvari stvara izmet koji izlazi iz tijela kroz crijevni (analni) otvor.
Vrati na pitanje
Što jetra izlučuje u dvanaesnik, a sudjeluje u probavi masti?
Prikaži odgovor
Jetra u dvanaesnik izlučuje žuč, koja sudjeluje u probavi masti i ulja. Žuč raspršuje masti i ulja na sitne kapljice koje se lakše razgrađuju.
Vrati na pitanje
U koji dio probavnog kanala ulazi prožvakana, omekšana hrana nakon gutanja?
Prikaži odgovor
Prožvakana, omekšana hrana nakon gutanja ulazi u ždrijelo. Mišići u ždrijelu poguruju hranu u nastavak probavnog kanala.
Vrati na pitanje
Što je kiselo i sadrži enzime i klorovodičnu kiselinu?
Prikaži odgovor
Želučani sok je kisela tekućina koja sadrži enzime i klorovodičnu kiselinu. Želučani sok je odgovoran za kemijsku probavu hrane u želucu, a najvažniji je za probavu proteina.
Vrati na pitanje
Tanko crijevo
Prikaži odgovor
Tanko crijevo je dio probavnog kanala dug 5-6 metara. Na unutrašnjoj strani tankog crijeva nalazi se veliki broj crijevnih resica preko kojih se hranjive tvari upijaju u krv i raznose po tijelu.
Vrati na pitanje
Što ima ulogu prevrtanja hrane u ustima tokom mehaničke razgradnje tvari?
Prikaži odgovor
Jezik je mišićni organ koji pomaže tokom mehaničke razgradnje hrane. Osim toga na njemu se nalaze okusni pupoljci pomoću kojih osjetimo okus.
Vrati na pitanje
Probavni sok gušterače
Prikaži odgovor
Gušterača izlučuje lužnati probavni sok u dvanaesnik. Lužnatost probavnog soka gušterače neutralizira kiseli sadržaj želuca (koji je kiseo od želučanog soka) i pomaže u razgradnji ugljikohidrata, proteina i masti.
Vrati na pitanje
Koji zubi izrastaju čovjeku tijekom prve godine života?
Prikaži odgovor
Tijekom prve godine života čovjeku izrasta 20 mliječnih zuba. Kasnije se mliječni zubi zamijene sa trajnima, kojih je u pravilu 32.
Vrati na pitanje
Kuda se ulijevaju probavni sokovi jetre i gušterače?
Prikaži odgovor
Probavni sokovi jetre i gušterače ulijevaju se u dvanaesnik. Dvanaesnik je početni dio tankog crijeva. Jetra izlučuje žuč koja sudjeluje u razgradnji masti i ulja, a gušterača izlučuje lužnati probavni sok kojim se neutraliziraju kiseli ostatci hrane iz želuca.
Vrati na pitanje
U kojem dijelu probavnog kanala, dugom oko 2 metra, se ostatci vode iz hrane vraćaju u organizam?
Prikaži odgovor
Debelo crijevo je dio probavnog kanala dug oko 2 metra. U njemu se posljednji ostatci vode iz hrane vraćaju u organizam, a ostatak neprobavljene hrane se oblikuje u izmet.
Vrati na pitanje
Koje zube imaju ljudi?
Prikaži odgovor
Ljudi imaju sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake. Uloga zubi ovisi o njihovom obliku. Pretkutnjaci sjeckaju i usitnjavaju hranu. Sjekutići sijeku hranu. Očnjaci otkidaju čvrstu hranu, dok kutnjaci usitnjavaju i melju hranu.
Vrati na pitanje
Koji je dio probavnog kanala dug 5-6 metara i najbitniji za unos hranjivih tvari u tijelo?
Prikaži odgovor
Tanko crijevo je dio probavnog kanala dug 5-6 metara. Na unutrašnjoj strani tankog crijeva nalazi se veliki broj crijevnih resica preko kojih se hranjive tvari upijaju u krv i raznose po tijelu.
Vrati na pitanje
Želučani sok
Prikaži odgovor
Želučani sok je kisela tekućina koja sadrži enzime i klorovodičnu kiselinu. Želučani sok je odgovoran za kemijsku probavu hrane u želucu, a najvažniji je za probavu proteina.
Vrati na pitanje
Što se nalazi na unutarnjoj stijenci tankog crijeva?
Prikaži odgovor
Na unutarnjoj stijenci tankog crijeva nalaze se crijevne resice. Crijevne resice prožete su krvnim kapilarama. Kroz njih razgrađene hranjive tvari ulaze u krv i optjecajnim sustavom dospijevaju do svih stanica tijela.
Vrati na pitanje
Probavne žlijezde
Prikaži odgovor
Žlijezde slinovnice, jetra i gušterača su probavne žlijezde. Probavne žlijezde proizvode i izlučuju tvari koje pomažu u probavljanju hrane.
Vrati na pitanje
Kakav oblik prehrane ima čovjek?
Prikaži odgovor
Heterotrofni organizmi su organizmi koji se hrane gotovom hranom. Čovjek je heterotrofan organizam, kao i ostale životinje.
Vrati na pitanje
Kakve su bolesti karijes i gastritis?
Prikaži odgovor
Karijes i gastritis su nezarazne bolesti probavnog sustava. Takve bolesti mogu se razviti ako se ne hranimo pravilno. Nezarazne bolesti ne mogu se prenijeti s bolesne na zdravu osobu, iako same po sebi mogu predstavljati veliku opasnost i treba ih se shvatiti ozbiljno.
Vrati na pitanje
Kako prikazujemo model pravilne prehrane?
Prikaži odgovor
Model pravilne prehrane često se prikazuje prehrambenom piramidom. Na dnu piramide nalaze se namirnice koje treba unositi u većoj količini, kao što su cjelovite žitarice. Na vrhu piramide nalaze se namirnice koje se trebaju jesti u manjim količinama, kao što su slatkiši bogati šećerom. Ponekad se kao najniža razina piramide prikazuje voda, kao podsjetnik da je potrebno piti dovoljno vode svaki dan.
Vrati na pitanje
Kuda se potiskuju neprobavljene tvari iz tankog crijeva?
Prikaži odgovor
Neprobavljene tvari iz tankog crijeva potiskuju se u debelo crijevo. Debelo crijevo završni je dio probave, gdje se od ostataka hrane i ostalih tvari stvara izmet koji izlazi iz tijela kroz crijevni (analni) otvor.
Vrati na pitanje
Dnevni obrok
Prikaži odgovor
Dnevni obrok je sva hrana pojedena u jednom danu. Trebalo bi ju rasporediti u više manjih obroka koji se jedu tijekom čitavog dana. Idealno bi bilo jesti pet obroka, od kojih su prvi bogatiji energijom, a posljednji siromašniji.
Vrati na pitanje
Zarazne bolesti probavnog sustava
Prikaži odgovor
Zarazne bolesti probavnog sustava su crijevne viroze, bakterijske zaraze i crijevni nametnici (npr. zavojita trihina). Te bolesti mogu se prenositi s jednog organizma na drugi te se tako šire.Prije jedenja vrlo je važno temeljito prati ruke. U suprotnom postoji opasnost od unosa nekih od uzročnika zaraznih bolesti probavnog sustava. Također pranje same hrane je od iznimne važnosti, na primjer dobro ispiranje voća i povrća prije konzumiranja.
Vrati na pitanje
Živa bića dobivaju energiju iz:
Prikaži odgovor
Živa bića dobivaju energiju iz hrane. Jednom unesena hrana, probavlja se u probavnom sustavu. Nakon probave hranjive tvari iz hrane dospijevaju do svih stanica cijelog tijela i opskrbljuju ih energijom.
Vrati na pitanje
Što su hranjive tvari?
Prikaži odgovor
Hranjive tvari su ugljikohidrati, proteini i masti. Unose se u tijelo hranom, a energija koja se dobiva iz njih probavom koristi se za sve životne procese.
Vrati na pitanje
Hrana se u ustima sjecka i usitnjava. Kako se naziva navedena razgradnja tvari?
Prikaži odgovor
Usta vrše mehaničku razgradnju hrane sa zubima. Zubi su smješteni u gornjoj i donjoj čeljusti lubanje.
Vrati na pitanje
Od čega se sastoji pravilna prehrana?
Prikaži odgovor
Za pravilan rast i razvoj neophodno je konzumirati raznolike namirnice: voće i povrće, meso i ribu, mlijeko i mliječne proizvode. Slatkiši, grickalice i jako masna hrana mogu se konzumirati, ali u umjerenim količinama!
Vrati na pitanje
Želudac
Prikaži odgovor
Želudac je mišićni, šuplji organ. U želucu se hrana razgrađuje mehanički i kemijski u kiselim uvjetima. Mehanička razgradnja se postiže stiskanjem mišića želuca, a kemijska pomoću želučanog soka.
Vrati na pitanje
Što su slinovnice, jetra i gušterača?
Prikaži odgovor
Žlijezde slinovnice, jetra i gušterača su probavne žlijezde. Probavne žlijezde proizvode i izlučuju tvari koje pomažu u probavljanju hrane.
Vrati na pitanje
Žuč
Prikaži odgovor
Jetra u dvanaesnik izlučuje žuč, koja sudjeluje u probavi masti i ulja. Žuč raspršuje masti i ulja na sitne kapljice koje se lakše razgrađuju.
Vrati na pitanje
Dvanaesnik
Prikaži odgovor
Dvanaesnik je početni dio tankog crijeva. Probavni sokovi jetre i gušterače ulijevaju se u dvanaesnik.
Vrati na pitanje