1 / 28

Let ptica

Postoje različiti načini leta. Nekad ptice brzo i stalno mašu krilima, a nekad ih samo drže raširena kako bi jedrila na zraku. Neke vrste ptica mogu se izmjenjivati između mnogo vrsta leta, a neke su posebno prilagođene za jedan način leta. Također, neke ptice uopće ne lete. Znaš li neke ptice koje ne lete?
2 / 28

Letačice

Ptice se dijele na letačice i neletačice. Ptice letačice imaju posebne prilagodbe na let i mogu letjeti. Većina ptica može letjeti, a neke od njih su golub, vrabac, orao, roda...
3 / 28

Koje prilagodbe na let imaju ptice?

Ptice imaju razvijene prsne mišiće kako bi mogle pokretati krila, a šuplje kosti i zračne vrećice im pomažu da budu što lakše. Kombinacija tih svojstava omogućuje im let.
4 / 28

Zašto ptice neletačice ne mogu letjeti?

Ptice neletačice ne mogu letjeti jer imaju preveliku masu tijela i premala krila. Njihova krila ne mogu podići njihovo tijelo i zadržati ga u zraku, pa su te ptice razvile prilagodbe na život na tlu. Znaš li neke posebne prilagodbe ptica neletačica?
5 / 28

Koje su ptice neletačice?

Noj, emu i pingvin ptice su koje ne mogu letjeti. Oni nemaju prilagodbe na let, ali zato imaju drugačije prilagodbe na drugačije načine kretanja (noj ima snažne noge, a pingvin koristi krila za plivanje).
6 / 28

Praptica

Praptica je predak današnjih ptica. Ona je živjela u doba dinosaura, a od njezinih potomaka su se razvile ptice koje žive danas. Ima obilježja ptica i gmazova. Latinski naziv za prapticu je Arhceopteryx.
7 / 28

Perje

Perje je posebni tjelesni pokrov koji imaju samo ptice. Sve ptice imaju perje. Ono im pomaže sačuvati tjelesnu toplinu, a pticama koje lete pomaže i u letu. I sisavci imaju tjelesni pokrov koji im pomaže sačuvati tjelesnu toplinu, znaš li kako se zove?
8 / 28

Letnica

Letnica je tanka kožna opna koja je razapeta između ruku i nogu šišmiša te mu omogućuje let. Iako nalikuje na krila, letnica je potpuno drugačiji organ i ne može se reći da šišmiš ima krila.
9 / 28

Odakle pticama energija za let tijekom seobi?

Ptice selice prije seobe puno jedu kako bi nakupile masne naslage. Tijekom seobe koriste energiju iz masnih naslaga za let.
10 / 28

Što se može učiniti da se olakša zimu pticama koje ne sele?

Da se olakša zima pticama koje ne sele možemo im ostavljati hranu u hranilicama. Ptice koje samostalno žive nisu kućni ljubimci i ne treba ih uvoditi u kuću niti ih dirati. No, možemo ih promatrati dok jedu na hranilicama.
11 / 28

Čime šišmiš leti?

Letnica je tanka kožna opna koja je razapeta između ruku i nogu šišmiša te mu omogućuje let. Iako nalikuje na krila, letnica je potpuno drugačiji organ i ne može se reći da šišmiš ima krila.
12 / 28

Tko je leteći sisavac?

Šišmiš nije ptica, iako leti. Šišmiš je jedan od rijetkih sisavaca prilagođenih na let.
13 / 28

Koje velike promjene na Zemlji su se događale u prošlosti?

Tijekom prošlosti Zemlje izmjenjivala su se topla i hladna razdoblja. Razlike u temperaturi utjecale su i na promjene živih bića, uključujući i živa bića koja lete.
14 / 28

Neletačice

Ptice se dijele na letačice i neletačice. Ptice neletačice nemaju prilagodbe za let i ne mogu letjeti. Neke ptice neletačice su noj, emu i pingvin.
15 / 28

Što imaju sve ptice?

Sve ptice imaju perje. Ono im pomaže sačuvati tjelesnu toplinu, a pticama koje lete pomaže i u letu. I sisavci imaju tjelesni pokrov koji im pomaže sačuvati tjelesnu toplinu, znaš li kako se zove?
16 / 28

Zašto ptice razmazuju masnoću po perju?

Ptice razmazuju masnoću po perju kako se ne bi smočilo. Voda i masnoća ne mogu se miješati, pa voda samo sklizne po masnom perju i ne smoči ga.
17 / 28

Zašto neke ptice zimi sele?

Glavni razlog za seobu ptica zimi je nedostatak hrane. S dolaskom hladnijeg vremena i kraćeg dana biljke i mnoge manje životinje ulaze u fazu mirovanja, zbog čega se ptice nemaju čime hraniti.
18 / 28

Izumiranje

Tijekom prošlosti dolazilo je do promjena uvjeta na Zemlji. Organizmi koji se nisu uspjeli prilagoditi tim promjenama su izumrli i danas ne postoje.
19 / 28

Čiji je predak praptica?

Praptica je predak današnjih ptica. Ona je živjela u doba dinosaura, a od njezinih potomaka su se razvile ptice koje žive danas. Latinski naziv za prapticu je Arhceopteryx.
20 / 28

Kako su organizirane ptice tijekom seobe?

Tijekom seobe ptice lete u većim grupama, u V-formaciji. Takav raspored olakšava im prolazak kroz zrak, pa se manje umaraju.
21 / 28

Koja obilježja ima praptica?

Praptica ima obilježja gmazova i ptica, zbog čega znamo da su ptice imale zajedničkog pretka s gmazovima. Praptica ima teške kosti i zube kao gmazovi, ali krila i perje kao ptice.
22 / 28

V-formacija

Tijekom seobe ptice lete u većim grupama, u V-formaciji. Takav raspored olakšava im prolazak kroz zrak, pa se manje umaraju.
23 / 28

Kako dijelimo ptice?

Ptice se dijele na letačice i neletačice. Ptice letačice imaju posebne prilagodbe na let i mogu letjeti, dok ptice neletačice nemaju te prilagodbe i ne mogu letjeti.
24 / 28

Seoba (migracija)

Seoba (migracija) je promjena mjesta života. Ptice često migriraju tijekom zime jer tijekom hladnije dijela godine ne mogu naći dovoljno hrane, pa sele u toplije krajeve.
25 / 28

Koje prilagodbe ima pingvin na svoj način kretanja?

Pingvini su ptice neletačice, što znači da nemaju prilagodbe za let. No, njihova krila su posebnog oblika koji podsjeća na peraje, pa su dobro prilagođeni plivanju u vodi.
26 / 28

Ledeno doba

Tijekom prošlosti Zemlje izmjenjivala su se topla i hladna razdoblja. Ta hladna razdoblja nazivaju se i ledena doba. Razlike u temperaturi utjecale su i na promjene živih bića, uključujući i živa bića koja lete.
27 / 28

Koja je jedina žlijezda koju ptice imaju?

Ptice imaju samo jednu žlijezdu, to je trtična žlijezda. Ona se nalazi kod repa ptice i iz nje se izlučuje masnoća koju ptice razmazuju po perju.
28 / 28

Leteće životinje tijekom prošlosti

Prvi leteći organizmi bili su kukci, još i prije dinosaura. Zatim su se zrakom kretali leteći dinosauri. Nakon dinosaura razvile su se ptice koje su do danas najznačajniji leteći organizmi.