Voda u prirodi
Voda na našem planetu
Naš planet Zemlju nazivamo plavim planetom jer 71% planeta čini voda, a samo 29% čini kopno.
Voda i ljudsko tijelo
Također, veliki udio voda čini i u ljudskom tijelu kao najzastupljeniji kemijski spoj.
- - -
Ljudsko tijelo može preživjeti tjednima bez hrane, ali bez vode samo nekoliko dana jer se sve kemijske reakcije u stanicama odvijaju u vodi.
- - -
Najveći postotak vode je kod novorođenčadi (oko 80%) , a zatim se taj postotak starenjem sve više smanjuje (oko 55%) , odnosno mijenja se tijekom različitih životnih razdoblja.
- - -
Ljudsko tijelo može preživjeti tjednima bez hrane, ali bez vode samo nekoliko dana jer se sve kemijske reakcije u stanicama odvijaju u vodi.
- - -
Najveći postotak vode je kod novorođenčadi (oko 80%) , a zatim se taj postotak starenjem sve više smanjuje (oko 55%) , odnosno mijenja se tijekom različitih životnih razdoblja.
Hidrosfera
Hidrosfera je vodeni omotač oko Zemlje, koji obuhvaća svu vodu na zemlji u svim agregacijskim stanjima: čvrstom (ledenjaci, snijeg), plinovitom (vodena para) i tekućem (mora, oceani, rijeke, jezera, potoci...)
Podjela vode na Zemlji
Od ukupne količine vode na Zemlji (71%), najveći udio čine mora i oceani 96,5%, zatim 1.7% ledenjaci, 1.7% podzemne i površinske vode i preostalih 0.1% čini voda u atmosferi i biosferi.
Kruženje vode u prirodi
Voda u prirodi neprestano kruži, a takav ciklus kruženja vode u prirodi nazivamo HIDROLOŠKI CIKLUS.
Hidrološki ciklus
Hidrološki ciklus započinje energija Sunčeva zračenja koja zagrijava vodene površine, te dolazi do isparavanja u obliku vodene pare. Vodena para se zbog manje gustoće podiže u više slojeve atmosfere gdje se hladi i kondenzira u kapljice vode ili kristaliće leda pri čemu nastaju oblaci.
Hidrološki ciklus - oblaci
Voda iz oblaka se vraća izravno u površinske ili prodire u podzemne vode na Zemlji u obliku oborina (kiše, snijega, leda...).
Hidrološki ciklus - biljke
Biljke, također sudjeluju u hidrološkom ciklusu jer višak vode izlučuju kroz listove procesom transpiracije.
Podjela prirodnih voda
Prirodne vode razlikuju se prema okusu: slana, slatka, kisela i gorka.
Zastupljenost voda
Od 71% ukupne vode na Zemlji, najveći dio čini slana voda (oko 98.2%) koja je neupotrebljiva za piće, poljoprivredu i pripremanje hrane.
Slatka voda
Slatka voda dostupna je u samo vrlo malom postotku (oko 1.7%), najvećim dijelom u podzemnim vodama.
Onečišćenost slatke vode
Veći dio tog postotka je onečišćen raznim štetnim tvarima poput kemikalija, umjetnim gnojivima koji se koriste za poljoprivredu, komunalnim otpadnim vodama (naftni derivati, kiseline, deterdženti, teški metali), te raznim anorganskim i organskim tvarima.
Zagađenje
Štetne tvari se pomoću kisika u vodi razgrađuju, što utječe na smanjenje količine kisika i pomor organizama u vodama koji nemaju dovoljnu količinu kisika, te dolazi do narušavanja prirodne ravnoteže.
Plastika
Najveći problema današnjice u smislu ekološkog onečišćenja voda je zagađenje plastikom. Plastika je teško razgradiva, te se u velikim količinama nakuplja na površini voda.
Mikroplastika
Mikroplastika se ne nalazi samo na površinama voda, nego i na većim dubinama. Tragovi mikroplastike tijekom analize pronađene se u različitim ribama Jadranskog mora koje se koriste u ljudskoj prehrani.
Ledenajci
Najveća količina pitke vode zarobljena je u ledenjacima, te se zbog toga nazivaju najvećim spremnicima pitke vode.
Pitka voda
Najveće dostupne zalihe pitke vode nalaze se u podzemnim vodama, a manji dio u površinskim vodama.
Svojstva pitke vode
Pitka voda mora biti bistra, bez mirisa i okusa, te ne smije sadržavati ni jednu drugu vrstu stranih tijela i patogenih bakterija, ni više od 0.1% kisika, ugljikova(IV) oksida i mineralnih tvari.
Voda kao otapalo
Voda ubrajamo u smjese tvari jer je dobro otapalo. U njenom sastavu mogu se pronaći otopljene mineralne tvari i plinovi.
Tvrde i meke vode
Prema količini otopljenih mineralnih tvari vode se dijele na tvrde i meke vode.
Tvrde vode
Tvrde vode sadrže VEĆU količinu otopljenih mineralnih tvari, najviše su to magnezijeve i kalcijeve soli. Njenim zagrijavanjem nastaje kamenac. U tvrde vode ubrajamo: morsku vodu, riječnu vodu, vodovodnu vodu...
Meke vode
Meke vode sadrže MALU količinu otopljenih mineralnih tvari, sadrže vrlo malu količinu magnezijevih i kalcijevih soli ili ih uopće ne sadrže. Njenim zagrijavanjem ne nastaje kamenac. U tvrde vode ubrajamo: kišnica, destilirana voda...
Redestilirana voda
Redestilirana voda, dobiva se višestrukom destilacijom i ubraja se u čiste vode. Takva voda ne sadrži otopljene mineralne tvari ni plinove u svom sastavu. Koristi se u medicini i farmaciji za pripremu lijekova.