Otopine

Otopine

Otopine su HOMOGENE SMJESE koje se sastoje od otapala i otopljene tvari.
  • Otopine nastaju otapanjem čvrste tvari, tekućine ili plina (otopljene tvari) u tekućini (otapalo)
  • Otapalo

    U otopinama koje se sastoje od dviju tekućina otapalo je ona tekućina koje ima više
  • Najčešće otapalo je voda, no kao otapalo mogu se koristiti i organska otapalo kao što je alkohol, aceton ili benzin.
  • primjer: u gaziranim pićima otapalo je voda, a u parfemima otapalo je alkohol
  • Vodene otopine

    Otopine u kojima je otapalo voda
  • oznaka je aq (lat. aqua=voda)
  • Otopljena tvar

    je tvar u otopini koje ima manje u odnosu na otapalo, i ona može biti kao čvrsta tvar, plin ili tekućina
  • Otopljenih tvari u otopini može biti jedna ili više.
  • Otapanje

    Otapanje je fizikalan proces u kojem dolazi do djelovanja između čestica otapala i čestica otopljene tvari čineći homogenu smjesu
  • Prilikom otapanja otapalo i otopljena tvar se kemijski ne mijenjaju
  • Otapanje-primjer

    Otapanjem šećera u vodi ne dolazi do nastanka nove tvari, već vodene otopine šećera. Šećer kao otopljena tvar dodaje se u otapalo, odnosno vodu. Čestice vode (otapala) okružuju pojedinačne čestice šećera (otopljene tvari) nastale usitnjavanjem kristala šećera, te dolazi do njihova međusobnog djelovanja i usitnjava čestica šećera dajući homogenu smjesu, vodenu otopinu šećera.

    Svojstva o kojima ovisi topljivost neke tvari

    Koja će se količina neke tvari otopiti u otapalu ovisi o uvjetima tlaka i temperatureotapala i topljene tvari, vrsti otapala i otopljene tvari i količini otapala i otopljene tvari, a iskazuje se pomoću topljivosti.

    Topljivost

    Topljivost je najveća količina tvari koja se može otopiti u određenoj količini otapala, a iskazuje se masenim udjelom otopljene tvari u zasićenoj otopini (100g) pri određenoj temperaturi

    Otopine - podjela prema količini otopljene tvari

    Prema količini otopljene tvari u 100 g otapala pri određenoj temperaturi, otopine se dijele na nezasićene, zasićene i prezasićene

    Nezasićena otopina

    Nezasićene otopine su one otopine koje imaju manju masu otopljene tvari od njezine topljivosti pri određenoj temperaturi

    Zasićene otopine

    Zasićene otopine su one otopine koje imaju jednaku masu otopljene tvari kao i vrijednost njezine topljivosti pri određenoj temperaturi,odnosno imaju najveću moguću količinu otopljene tvari

    Prezasićene otopine

    Prezasićene otopine su one otopine koje imaju veću masu otopljene tvari od njezine topljivosti pri određenoj temperaturi, takva otopina je nestabilna.

    Topljivost čvrstih tvari

    Topljivost čvrstih tvari mijenja se i ovisi o porastu temperature, većini čvrstih tvari topljivost raste s porastom temperature

    Topljivost plinova

    Topljivost plinova u vodi ovisi o tlaku i temperaturi
  • plinovi se bolje otapaju pri visokom tlaku i niskim temperaturama.
  • Topljivost plinova u vodi - primjer

    Pastrva je riba kojoj je potrebna veća količina kisika. Zato ćemo pastrve najprije naći u hladnim gorskim potocima jer su temperature u tom krajoliku niže nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Što znači da je u takvim hladnim potocima i rijekama veća topljivost kisika.