Heterogene i homogene smjese

Smjese tvari

nastaju miješanjem dvije ili više čistih tvari koje kemijski ne reagiraju
  • čista tvar u smjesi zadržava svoja svojstva
  • Sastojci smjese

    Čiste tvari u sastavu smjese nazivamo sastojci smjese, a u sastavu smjese mogu postojati u sva tri agregacijska stanja (čvrsto, tekuće i plinovito).

    Vrste smjese tvari

    razlikujemo homogene i heterogene smjese

    Homogene smjese

    Homogene smjese su one smjese kod kojih pojedine sastojke smjese ne možemo razlikovati golim okom, povećalom, ni mikroskopom
  • Svaki dio homogene smjese ima jednaka fizikalna svojstva i kemijski sastav.
  • Primjeri homogene smjese

    čisti zrak, vodena otopina šećera, vodena otopina glukoze, otopina kuhinjske soli, klorovodična kiselina, zemni plin, kišnica, morska

    Razdvajanja sastojaka iz homogene smjese

    Postupci razdvajanja sastojaka iz homogene smjese su: destilacija, kristalizacija, isparavanje i hlapljenje

    Heterogene smjese

    Heterogene smjese su one smjese kod kojih pojedine sastojke smjese razlikujemo golim okom, povećalom ili mikroskopom

    Sastav heterogene smjese

    U pojedinim dijelova heterogene smjese imaju različit kemijski sastav, pa tako i različita svojstva po kojima se razlikuju

    Primjeri heterogene smjese

    žbuka, smjesa pijeska i šećera, smjesa suhog voća, ulja i vode, ptičja hrana, vegeta, pijesak, šljunak, dim, magla, mulj, granit, gazirani napitci...

    Razdvajanja sastojaka iz heterogene smjese

  • Postupci razdvajanja sastojaka iz heterogene smjese su: sedimentiranje, dekantiranje, filtriranje, sublimacija i odvajanje magnetom