Heterogene i homogene smjese
Smjese tvari
nastaju miješanjem dvije ili više čistih tvari koje kemijski ne reagiraju čista tvar u smjesi zadržava svoja svojstva
Sastojci smjese
Čiste tvari u sastavu smjese nazivamo sastojci smjese, a u sastavu smjese mogu postojati u sva tri agregacijska stanja (čvrsto, tekuće i plinovito).
Vrste smjese tvari
razlikujemo homogene i heterogene smjese
Homogene smjese
Homogene smjese su one smjese kod kojih pojedine sastojke smjese ne možemo razlikovati golim okom, povećalom, ni mikroskopom Svaki dio homogene smjese ima jednaka fizikalna svojstva i kemijski sastav.
Primjeri homogene smjese
čisti zrak, vodena otopina šećera, vodena otopina glukoze, otopina kuhinjske soli, klorovodična kiselina, zemni plin, kišnica, morska
Razdvajanja sastojaka iz homogene smjese
Postupci razdvajanja sastojaka iz homogene smjese su: destilacija, kristalizacija, isparavanje i hlapljenje
Heterogene smjese
Heterogene smjese su one smjese kod kojih pojedine sastojke smjese razlikujemo golim okom, povećalom ili mikroskopom
Sastav heterogene smjese
U pojedinim dijelova heterogene smjese imaju različit kemijski sastav, pa tako i različita svojstva po kojima se razlikuju
Primjeri heterogene smjese
žbuka, smjesa pijeska i šećera, smjesa suhog voća, ulja i vode, ptičja hrana, vegeta, pijesak, šljunak, dim, magla, mulj, granit, gazirani napitci...