Kartice za učenje

0/15

Koja pretvorba energije se odvija u hidroelektranama?

U hidroelektranama se energija gibanja vode pretvara u električnu energiju. Ponekad je za to potrebno pretvoriti energiju iz vode koja miruje u energiju vode koja se giba kako bi se ta energija gibanja pretvorila u električnu energiju.

Kako se nazivaju životinje koje uvijek imaju istu temperaturu tijela?

Životinje koje uvijek imaju istu temperaturu tijela nazivaju se toplokrvne životinje. One moraju trošiti puno energije na održavanje tjelesne temperature.

Koji su izvori topline na Zemlji?

Izvori topline na Zemlji su i Sunce i užarena unutrašnjost Zemlje. Kada se višak topline od Sunca i unutrašnjosti Zemlje ne može otpustiti u svemir, dolazi do globalnog zatopljenja, no ono nije izvor topline, već posljedica.

Kako biljke skladište energiju?

Biljke stvaraju velike količine šećera kada imaju dovoljno Sunčeve energije. Taj šećer spremaju u različite dijelove (npr. korijen) i čuvaju ga za zimu, kada će biti manje Sunca.

Koji organizmi koriste energiju Sunca za svoje životne procese?

Svi organizmi koriste energiju Sunca za obavljanje životnih procesa. Energija Sunca je osnovni izvor energije na Zemlji. Neki organizmi mogu direktno koristiti energiju Sunca (biljke), dok drugi organizmi (životinje) koriste energiju Sunca koju su pohranile biljke.

Kreirajte svoj Kwizard račun

Recite nam nešto o sebi! Ove informacije će nam pomoći da prilagodimo Kwizard iskustvo.


Prijavi se


ili se registriraj ovdje