Koje godine počinje izlaziti časopis Zora dalmatinska?

Časopis Zora dalmatinska je počeo izlaziti 1844. godine u Zadru. Časopis je pokrenuo Ante Kuzmanić.

Bosna i Hercegovina jedna je od europskih država s najnižim stupnjem urbanizacije.

Bosna i Hercegovina jedna je od europskih država s najnižim stupnjem urbanizacije.

Sjedište Istarskog sabora bilo je u:

Istra je dobila svoj sabor 1861. godine sa sjedištem u Poreču.

Kratkotrajna vladavina Napoleona 1815. poznata je i kao…

Pobjegavši s Elbe gdje je bio zatočen, Napoleon je bez borbe preuzeo vlast u Parizu. Velika Britanija i Pruska su osnovale koalciju i porazile Napoleona kod Waterlooa. To kratko razdoblje Napoleonove vlasti 1815. poznata je kao vladavina sto dana.

Loši vodiči električne struje su:

Nemetali su loši vodiči elektriciteta (osim grafita koji se koristi u proizvodnji elektroda).

Koje životinje nemaju pluća?

Kukci nemaju pluća, već zrak ulazi kroz otvore na tijelu na koje se nastavljaju cjevčice te dovode kisik do svih stanica. Žabe su vodozemci i imaju pluća, no dišu i kožom. Gušteri su gmazovi i imaju pluća.

Za izumiranje kojih organizama se smatra da je omogućilo razvoj sisavaca?

Smatra se da je izumiranje dinosaura omogućilo razvoj sisavaca. U prirodi je nakon izumiranja dinosaura ostalo "prazno" mjesto, koje su ispunili sisavci.

U kojoj državi je uz Francusku započelo prosvjetiteljstvo?

Prosvjetiteljstvo je započelo u Zapadnoj Europi, u Francuskoj i Velikoj Britaniji odakle se širilo na druge zemlje Europe i na druge kontinente, primarno Sjevernu Ameriku.

Kojim postupkom se uklanjaju štetne tvari iz krvi kod osoba kojima su zatajili bubrezi?

Hemodijaliza je proces filtriranja krvi izvan tijela koji zamjenjuje funkciju bubrega. Vađenje krvi odnosi se na uzimanje malog uzorka krvi za analizu, kemodijaliza ne postoji, a kemoterapija se može koristiti pri liječenju tumora.

Proizvođači stvaraju energiju.

Iako proizvođači vežu Sunčevu energiju i čine ju dostupnom ostalim živim bićima, oni ne stvaraju energiju, nego joj samo mijenjaju oblik. Energija se ne stvara, ne nastaje i ne nestaje, nego prelazi iz jednog oblika u drugi i kruži.

# popravi se

Znaš da se broje samo TOČNI odgovori? Pokušaj ponovo. Stvarno, pokušaj ponovo jer naši kvizovi imaju popravnih koliko god ti treba.

# nije loše, sredina

Tvoj moto je da ničega ne treba imati previše, čak ni znanja. Znaš dovoljno da možeš mirno pustiti mozak na pašu. Ti si kao trojka u školi, a zna se da je ona kraljevska ocjena.

# odličan rezultat

Vidi se tko je slušao na satu. Isplatili su se kilometri ispisanog teksta u bilježnici jer tvoje znanje je široko kao ocean.
0 / 0 Točni odgovori