Učitavam...

Ugljikohidrat nije
Ugljikohidrate dijelimo na jednostavne (monosaharidi) i složene (disaharidi i polisaharidi). Neki od monosaharida su: gliceraldehid
riboza, deoksiriboza,.glukoza, fruktoza. Disaharidi su: laktoza
maltoza, saharoza.Neki od polisaharida su: glikogen, škrob, celuloza,
inulin
riboza, deoksiriboza,.glukoza, fruktoza. Disaharidi su: laktoza
maltoza, saharoza.Neki od polisaharida su: glikogen, škrob, celuloza,
inulin
Koji je ugljikohidrat još poznat i kao grožđani šećer?
Glukoza je čvrsta kristalna bijela tvar, slatkog okusa i topljiva je u vodi. Izvor je energije za organizam. Nalazi se u voću, nektaru cvijeća, medu i u krvi sisavaca. Prvi put je otkrivena u grožđu zato se još zove i grožđani šećer te krvni šeće
Od navedenog točna tvrdnja za škrob je ..?
Škrob je biljni polisaharid i služi kao izvor pričuvne energije. Procesom fotosinteze biljke stvaraju mnogo glukoze. Tako velika količina glukoze ne može se odmah potrošiti u organizmu pa se višak skladišti u obliku polisaharida škroba.
Kako možemo dokazati škrob?
Škrob možemo dokazati Lugolovom otopinom (otopinom joda u kalijevu jodidu). Reagens ima početnu žutosmeđu boju, a u dodiru sa škrobom mijenja boju do tamnoplave, ovisno o količini škroba u uzorku.
Ispravna tvrdnja za enzime je ..?
Enzimi su po kemijskom sastavu bjelančevine. U organizmu obavljaju razne funkcije, a ovisno o tome dijelimo ih na metaboličke, probavne i prehrambene enzime. Amilaza razgrađuje škrob, lipaza razgrađuje masti, a proteaza razgrađuje bjelančevine.
Kako još nazivamo ugljikohidrate?
Ugljikohidrati su organski spojevi sastavljeni od ugljika, vodika i kisika. Jednostavne ugljikohidrate često još nazivamo šećeri ili saharidi (lat. saccharum = sladak)
Od navedenog netočna tvrdnja za glukozu je ..?
Glukoza (C6H12O6) je najpoznatiji je monosaharid. To je čvrsta kristalna bijela tvar, slatkog okusa i topljiva je u vodi. Izvor je energije za organizam. Nalazi se u voću, nektaru cvijeća, medu i u krvi sisavaca. Zato se još zove i grožđani šećer te krvni šećer.
Glukoza je monomer za koju makromolekulu?
Škrob, celuloza i glikogen su polimeri, a glukoza u njihovu sastavu je monomer. Osnovna gradivna jedinica lanca škroba, celuloze i glikogena je glukoza
Od čega je građen škrob?
Škrob (C6H10O5)n je složeni šećer (polisaharid) koji nastaje povezivanjem molekula glukoze.
Kako možemo dokazati prisutnost bjelančevina?
Prisutnost bjelančevina u uzorku tvari može se dokazati biuret-reakcijom.
Reagens se sastoji od lužnate otopine bakrova(II) sulfata. Bjelančevine s dvovalentnim bakrovim ionima (Cu2+ ioni) u lužnatoj otopini daju spoj ljubičaste boje
Reagens se sastoji od lužnate otopine bakrova(II) sulfata. Bjelančevine s dvovalentnim bakrovim ionima (Cu2+ ioni) u lužnatoj otopini daju spoj ljubičaste boje
Kojim reagensom dokazujemo glukozu?
Prisutnost glukoze dokazujemo Trommerovim i Fehlingovim reagensem. Oba reagensa u vodenoj otopini sadržavaju bakrove (Cu2+) ione koji daju plavo obojenje. U reakciji s glukozom nastaje crvenkastosmeđi talog Cu2O (bakrov(I) oksid koji dokazuje prisutnost glukoze
Aminokiselina je monomer za koju makromolekulu?
Protein je polimer, a svaka aminokiselina u njegovu sastavu je monomer. Škrob, celuloza i glikogen su polimeri, a glukoza u njihovu sastavu je monomer.