Učitavam...
Kwiz
Reagiraju li sva bića na podražaje
Reagiraju li sva bića na podražaje
Započni kwiz
Koji dio stanice kod jednostaničnih organizama prima i prenosi podražaje?
A
A
Stanična stijenka.
B
B
Stanična membrana.
C
C
Bič.
D
D
Korijen.
U kojim uvjetima će se puči na biljci zatvoriti?
A
A
Malo ugljikovog dioksida u biljci.
B
B
Visoka temperatura.
C
C
Jaka svjetlost.
D
D
Malo vode u biljci.
Što se događa s maslačkom po noći?
A
A
Cvjetovi su otvoreni.
B
B
Listovi su rašireni.
C
C
Listovi su skupljeni.
D
D
Cvjetovi su zatvoreni.
O čemu ovisi položaj kloroplasta u stanici?
A
A
O temperaturi.
B
B
O intenzitetu svjetlosti.
C
C
O količini vode.
D
D
O tlaku.
Zašto venerina muholovka zatvara list kad osjeti dodir?
A
A
Da zaštiti list.
B
B
Da pojača fotosintezu.
C
C
Da ulovi plijen.
D
D
Da izbjegne biljoždere.
Što se događa s pučima kada je biljka izložena svjetlosti?
A
A
Zatvaraju se.
B
B
Smanjuju se.
C
C
Otvaraju se.
D
D
Povećavaju se.
Kako puči reagiraju na podražaje?
A
A
Smanjuje se i povećava njihov broj.
B
B
Smanjuju se i povećavaju.
C
C
Otvaraju se i zatvaraju.
D
D
Pomiču se na osunčani ili zasjenjeni dio biljke.
Koji dio gljiva omogućuje reakciju na podražaje?
A
A
Stabljika.
B
B
Hife.
C
C
Korijen.
D
D
Listovi.
Koju osjetilnu strukturu ima euglena?
A
A
Očnu pjegu.
B
B
Osjetilne stanice.
C
C
Oko.
D
D
Osjetna tjelešca za dodir.
Što najbolje opisuje reagiranje jednostaničnih organizama na podražaje?
A
A
Utječu na smjer i brzinu kretanja.
B
B
Gibaju dijelove tijela.
C
C
Mijenjaju smjer kretanja.
D
D
Ubrzavaju kretanje.
Što će se dogoditi s pučima kada je biljka izložena visokoj temperaturi?
A
A
Zatvaraju se, ako ima malo vode u biljci.
B
B
Otvaraju se, ako ima puno vode u biljci.
C
C
Otvaraju se, ako ima malo vode u biljci.
D
D
Zatvaraju se, ako ima puno vode u biljci.
Koji organizmi najčešće reagiraju na promjenu vlažnosti, temperature i jačine svjetlosti?
A
A
Alge i jednostanični organizmi.
B
B
Gljive i jednostanični organizmi.
C
C
Alge i biljke.
D
D
Gljive i biljke.
Što utječe na zatvaranje cvjetova (npr. tulipana)?
A
A
Izvor svjetlosti.
B
B
Promjena temperature.
C
C
Gravitacija.
D
D
Tlak vode.
Kako će biljke reagirati na blagu i toplu zimu?
A
A
Promjenom životnog ciklusa.
B
B
Gibanjem dijelova organizma.
C
C
Gibanjem kloroplasta.
D
D
Neće reagirati.
Koja živa bića reagiraju na podražaje?
A
A
Sva živa bića.
B
B
Samo životinje.
C
C
Samo ljudi.
D
D
Životinje i biljke.
Što utječe na savijanje kućnih biljaka prema prozoru?
A
A
Izvor svjetlosti.
B
B
Promjena temperature.
C
C
Tlak vode.
D
D
Gravitacija.
U kojem smjeru se savija stabljika krastavca?
A
A
Od svjetlosti.
B
B
Od dodira.
C
C
Prema svjetlosti.
D
D
Prema dodiru.
Kako biljke reagiraju na podražaje?
A
A
Trčanjem.
B
B
Odbacivanjem listova.
C
C
Gibanjem dijelova tijela.
D
D
Uvenu.
Što biljke i alge pomiču kada reagiraju na podražaje?
A
A
Pomiču podzemne dijelove.
B
B
Ne mogu pomicati ništa.
C
C
Pomiču dijelove organizma ili organele.
D
D
Promjene mjesto na kojem rastu.
Koja je tvrdnja točna za jednostanične organizme?
A
A
Mogu reagirati na podražaje.
B
B
Imaju živčani sustav.
C
C
Imaju složena osjetila.
D
D
Imaju osjetne stanice.
Što se događa s kloroplastima u biljci ili algi kada je svjetlost prejaka?
A
A
Šire se po stanici.
B
B
Okreću se prema svjetlosti.
C
C
Skupljaju se uz rub stanice.
D
D
Ne pomiču se.
Kako mimoza reagira na dodir?
A
A
Otvara cvijet kako bi ga se oprašilo.
B
B
Širi listove da budu izloženiji svjetlosti.
C
C
Skuplja listove da bi ih zaštitila.
D
D
Zatvara cvijet kako se ne bi oštetio.
Zašto je grašku korisno prepoznavati i reagirati na podražaj dodira?
A
A
Kako bi rastao u suprotnom smjeru od biljaka koje mu zaklanjaju svjetlost.
B
B
Kako bi znao kada mora prestati rasti.
C
C
Kako bi pobjegao od predatora.
D
D
Kako bi rastao po podlozi i bio izloženiji svjetlosti.
Što utječe na smjer rasta korijena?
A
A
Gravitacija.
B
B
Tlak vode.
C
C
Izvor svjetlosti.
D
D
Promjena temperature.
U kojem uvjetima će puči biti otvorene?
A
A
Puno ugljikovog dioksida i puno vode u biljci.
B
B
Puno ugljikovog dioksida i malo vode u biljci.
C
C
Malo ugljikovog dioksida i puno vode u biljci.
D
D
Malo ugljikovog dioksida i malo vode u biljci.
Što utječe na smjer savijanja stabljike graha?
A
A
Svjetlost.
B
B
Dodir.
C
C
Voda.
D
D
Temperatura.