Učitavam...

Od navedenog što nije emulgator?
Emulgator je tvar koja emulziju održava stabilnom. Prirodni emulgatori su žumanjak i senf, a kemijski emulgatori su najčešće razni deterdženti i sapuni.
Što su homogene smjese?
Smjese mogu biti homogene i heterogene. U homogenim smjesama pojedine sastojke ne možemo razlikovati golim okom, povećalom ili mikroskopom. Homogene mješavine su karakteristične po tome što su jednolike, odnosno da se elementi koji ih čine, ne mogu razlikovati golim okom
Što od navedenog nije legura?
Legura ili slitina je homogena smjesa (čvrsta otopina) dvaju ili više metala. Osim metala legura može sadržavati i nemetale. Čelik je legura željeza i ugljika. Bronca je legura bakra i kositra, a mjed je legura bakra i cinka.
Od navedenog, zrak je kakva smjesa?
Smjese mogu biti homogene i heterogene. U homogenim smjesama pojedine sastojke ne možemo razlikovati golim okom, povećalom ili mikroskopom. Zrak je smjesa različitih plinova (dušik, kisik, argon) koje ne možemo razlikovati u smjesi golim okom.
Gazirana mineralna voda je kakva smjesa?
To je heterogena smjesa jer pojedine sastojke možemo vidjeti golim okom. U ovom slučaju mjehuriće plina možemo uočiti golim okom
Što ćemo dobiti ako pomiješamo vodu i ulje?
Emuzija je nestabilna smjesa dviju tekućina koje se ne miješaju tj. ne otapaju jedna u drugoj već su čestice jedne tvari raspršene u drugoj u obliku sitnih kapljica. Ako pomiješamo ulje i vodu dobit ćemo nestabilnu smjesu u kojoj su čestice ulja raspršene u vodi, ali se stajanjem slojevi ulja i vode ponovno odijele.
Od navedenog kakve mogu biti smjese?
Smjese nastaju miješanjem čistih tvari. Svaka tvar u smjesi zadržava svoja fizikalna i kemijska svojstva. Kako tvari u prirodi (ovisno o tlaku i temperaturi) mogu biti u čvrstom, tekućem i plinovitom stanju tako i smjese tvari mogu biti u sva tri agregacijska stanja.
Kako nazivamo smjese u kojima pojedine sastojke možemo razlikovati golim okom, povećalom ili mikroskopom?
Smjese mogu biti homogene i heterogene. U heterogenim smjesama pojedine sastojke možemo razlikovati golim okom, povećalom ili mikroskopom. U njima se sastojci jasno vide. Večina tvari u prirodi su heterogene smjese.
Što je od navedenog homogena smjesa?
Smjese mogu biti homogene i heterogene. U homogenim smjesama pojedine sastojke ne možemo razlikovati golim okom, povećalom ili mikroskopom. Otopljene tvari u vodi ne možemo razlikovati golim okom.
Što je emulzija?
Emuzija je nestabilna smjesa dviju tekućina koje se ne miješaju tj. ne otapaju jedna u drugoj već su čestice jedne tvari raspršene u drugoj u obliku sitnih kapljica. Stabilnost emulzije možemo postići dodatkom emulgatora koji omogućuje miješanje dviju tekućina.
Kako još nazivamo legure?
Legura ili slitina je homogena smjesa (čvrsta otopina) dvaju ili više metala.Legura ima neka nova svojstva u odnosu na svojstva pojedinačnoga sastojka. Osim metala neke legure sadrže i nemetale ili druge tvari.
Što ćemo dobiti ako pomiješamo pijesak i vodu?
Suspenzija je heterogena smjesa formirana od otopljene tvari koja se ne otapa u otopini. Suspenzije su nestabilne otopine, budući da otopljena tvar ima svojstvo taloženja tijekom vremena.
Što su emulgatori?
Emulgator je tvar koja emulziju održava stabilnom. Prirodni emulgatori su žumanjak i senf, a kemijski emulgatori su najčešće razni deterdženti i sapuni.
Kako nastaju smjese tvari?
S obzirom na sastav, tvari dijelimo na čiste tvari i smjese tvari. Smjese nastaju miješanjem čistih tvari. Smjese su mnogo češće od čistih tvari, a dijele se na homogene i heterogene smjese
Žumance jajeta možemo koristiti kao ___
Emulgator je tvar koja emulziju održava stabilnom. Prirodni emulgatori su žumanjak i senf a kemijski emulgatori su najčešće razni deterdženti i sapuni
Što je od navedenog heterogena smjesa?
Smjese mogu biti homogene i heterogene. U heterogenim smjesama pojedine sastojke možemo razlikovati golim okom, povećalom ili mikroskopom. U njima se sastojci jasno vide. U voćnoj salati jasno možemo vidjeti narezano voće.