Učitavam...

Od navedenog organski spoj nije ..?
Organski spojevi su spojevi koji sadrže ugljik. Jedino voda:H2O od ponuđenih nije građena od atoma ugljika (C)
Zaštitnu ulogu od uzročnika bolesti u tijelu imaju?
Osim što nam služe kao izvor energije, proteini sudjeluju u izgradnji tkiva i pri brojnim fiziološkim procesima koji se zbivaju u našem tijelu. Tako su proteini nužni za pravilno stvaranje hormona i gena te za prijenos kisika, metala i lijekova. Osim toga, bez njihove prisutnosti nezamisliv je rad mišića, a važni su i za održavanje ravnoteže tekućina, obrambene sposobnosti organizma, kao i zaustavljanje krvarenja.
Od navedenih šećer je:
Šećeri su jednostavni ugljikohidrati koji su topljivi u vodi i slatkog okusa:npr glukoza, fruktoza.
Koja energija je pohranjena u hrani?
Kemijska energija je energija koju organizmi dobivaju iz hrane probavom. Hrana se nakon ulaska u organizam usitnjava i male čestice ulaze u krvotok i idu do stanica gdje se dio energije iz tih čestica troši za popravke i rast, a drugi dio služi kao gorivo za biološke procese.
Koji od navedenih pojmova ne pripada biološki važnim spojevima?
Biološki važni spojevi su:
Masti (izvor:meso, mliječni proizvodi, sjemenke), Ulja(izvor:suncokretovo, maslinovo, laneno...) Ugljikohidrati (izvor:žitarice, povrće, mliječni proizvodi..) Bjelančevine ili proteini (izvor:meso, riba, jaja, mliječni proizvodi)
Masti (izvor:meso, mliječni proizvodi, sjemenke), Ulja(izvor:suncokretovo, maslinovo, laneno...) Ugljikohidrati (izvor:žitarice, povrće, mliječni proizvodi..) Bjelančevine ili proteini (izvor:meso, riba, jaja, mliječni proizvodi)
Što od navedenog ne uzrokuje zgrušavanja proteina?
Zgrušavanje proteina je nepovratna reakcija. Kiseline, lužine, teški metali, alkohol i povišena temperatura grušaju bjelančevine. Zgrušavanje proteina dovodi do smrti i smanjenja broja proteina što dovodi do različitih upalnih stanja i oboljenja.
Ugljikohidrat nije:
Ugljikohidrate dijelimo na jednostavne (monosaharidi) i složene (disaharidi i polisaharidi). Neki od monosaharida su: gliceraldehid
riboza, deoksiriboza,.glukoza, fruktoza. Disaharidi su: laktoza
maltoza, saharoza.Neki od polisaharida su: glikogen, škrob, celuloza,
inulin
riboza, deoksiriboza,.glukoza, fruktoza. Disaharidi su: laktoza
maltoza, saharoza.Neki od polisaharida su: glikogen, škrob, celuloza,
inulin
Ispravna tvrdnja za organske spojeve je:
Većina organskih spojeva netopljiva je u vodi a topljiva u organskim otapalima, lako su zapaljivi i imaju nisko talište. Svi organski spojeve sadrže ugljik i nekolicinu drugih kemijskih elemenata.
Od navedenih što se nalazi u sastavu svih organskih spojeva?
Organski spoj je kemijski spoj, koji sadrže ugljik, a svi ostali spojevi pripadaju anorganskim spojevima. Postoji nekoliko iznimki gdje neki spojevi ugljika pripadaju anorganskim spojevima što ćete učiti u osmom razredu
Glavni izvori energije u živim bićima su:
Masti i ulja se nalaze u živim organizmima i imaju gradivnu i energetsku ulogu. U živim organizmima značajan su izvor energije,