7. razred
|
Alfa - Kemija 7
|
Kako izdvojiti sastojke iz smjesa?
Alfa - Kemija 7
|
Kako izdvojiti sasto...
0
/10
ŽELIŠ UČITI
LAKŠE I BRŽE?
Otključaj sav naš sadržaj! 🤓
Pretplati se
Kako nazivamo tekućinu koju dobijem filtriranjem?
A
Talog
B
Sediment
C
Filtrat
D
Suspenzija
Što je destilacija?
A
Postupak prevođenja tekućine u paru i isparavanje pare u tekućinu
B
Postupak prevođenja plina u tekućinu i isparavanje tekućine u paru
C
Postupak prevođenja tekućine u paru i kondenzacija pare u tekućinu
D
Postupak prevođenja plina u tekućinu i kondenzacija tekućine u paru
Na čemu se temelji kristalizacija?
A
Različitom talištu tvari
B
Različitoj sedimentaciji tvari
C
Različitoj topljivosti tvari
D
Različitom vrelištu tvari
Od navedenih postupaka koji koristimo za odvajanje homogenih smjesa?
A
Sublimacija
B
Filtracija
C
Kristalizacija
D
Dekantacija
Kojim postupkom možemo izlučit kuhinjsku sol iz vodene otopine?
A
Sublimacijom
B
Destilacijom
C
Kristalizacijom
Kojim postupkom možemo razdvojiti kredu iz smjese s vodom?
A
Kristalizacijom
B
Filtriranjem
C
Sublimacijom
D
Dekantiranjem
Kojim postupkom možemo odvojiti pijesak od vode?
A
Sublimacijom
B
Destilacijom
C
Kristalizacijom
D
Dekantiranjem
Od navedenih postupaka, koji koristimo za odvajanje heterogenih smjesa?
A
Destilacija
B
Kristalizacija
C
Sublimacija
D
Uparavanje
Što je sublimacija?
A
Prijelaz iz čvrstog u tekuće stanje
B
Prijelaz iz čvrstog u plinovito stanje
C
Prijelaz iz tekućeg u plinovito stanje
Koja od navedenih tvari sublimira?
A
Brom
B
Vodik
C
Jod
D
Klor