Učitavam...

Od navedenih postupaka, koji koristimo za odvajanje heterogenih smjesa?
Postupci za odvajanje tvari iz heterogenih smjesa su: odvajanje magnetom, filtracija, dekantacija i sublimacija. Postupci za odvajanje tvari iz homogenih smjesa su: Uparavanje, destilacija i kristalizacija
Što je destilacija?
Želimo li odvojiti i sačuvati sve sastojke neke tekuće homogene smjese, koristit ćemo se metodom destilacije.Destilacija je postupak prevođenja tekućine u paru i kondenzacija pare u tekućinu
Što dobivamo filtracijom?
Filtracija je metoda odjeljivanja čvrste, netopljive tvari od tekućine s pomoću filtrirnog papira. Netopljivu tvar koja zaostaje na filter papiru nazivamo talog, a bistru tekućinu koju dobivamo filtriranje nazivamo filtrat.
Što je uparavanje?
Uparavanje je postupak zagrijavanja tekuće smjese u kojoj su otopljene čvrste tvari. Smjesa se zagrijava dok sva tekućina ne ispari, a u posadi ostanu čestice koje su bile otopljene u tekućini
Od navedenih postupaka koji koristimo za odvajanje homogenih smjesa?
Postupci za odvajanje tvari iz homogenih smjesa su: Uparavanje, destilacija i kristalizacija.Postupci za odvajanje tvari iz heterogenih smjesa su: odvajanje magnetom, filtracija, dekantacija i sublimacija
Kojim postupkom možemo razdvojiti kredu iz smjese s vodom?
Razdvajanje filtracijom smjese usitnjene krede i vode omogućuje različita veličina čestica sastojaka smjese. Čestice krede su veće i zaostaju na filtrirnom papiru te tvore talog. Čestice vode su manje, prolaze kroz pore filtrirnog papira i daju filtrat.
Koju od navedenih smjese tvari možemo razdvojiti magnetom?
Željezo iz heterogene smjese možemo izdvojiti ako se poslužimo njegovim svojstvom magnetičnosti. Tako se željezo npr. izdvaja iz smjese sa sumporom jer magnet privlači željezo, a ne privlači sumpor.
Što je sublimacija?
Sublimacija je izravan prijelaz iz čvrstog u plinovito stanje. Mnoge tvari sublimiraju, a najlakše one kojima su jedinke u čvrstim fazama slabo povezane
Kojim postupkom možemo izlučit kuhinjsku sol iz vodene otopine?
Postupkom kristalizacije možemo odvojiti sastojke homogene smjese kuhinjske soli i vode. U homogenu smjesu kuhinjske soli i vode uronimo nit vune i ostavimo nekoliko dana na mirnom, toplom mjestu. Tijekom nekoliko dana voda je polagano hlapjela, a kuhinjska sol se u obliku pravilnih tijela, kristala, hvatala na obješenu nit.
Kojim postupkom možemo odvojiti pijesak od vode?
Dekantiranje je proces odvajanja heterogenih smjesa. Upotrebljava se za odvajanje tekućine od taloga ili neotopljene nepoželjne primjese. Dekantiranje se provodi odlijevanjem bistre tekućine iznad netopljivog dijela (Npr. Smjesa pijeska i vode: pijesak je teži od vode pa se postepeno slegne ili istaloži, pa smjesu možemo odvojiti odlijevanjem vode)
Kako još nazivamo taloženje tvari?
Taloženje ili sedimentacija je postupak stvaranja taloga. Sedimentacija nastaje stvaranjem sedimenta spontano zbog djelovanja gravitacije ili zbog djelovanja centrifugalnog ubrzanja, dok je dekantiranje proces koji izvodimo radi odvajanja dvije tvari.
Kako nazivamo tekućinu koju dobijem filtriranjem?
Filtracija je metoda odjeljivanja čvrste, netopljive tvari od tekućine s pomoću filtrirnog papira. Netopljivu tvar koja zaostaje na filter papiru nazivamo talog, a bistru tekućinu koju dobivamo filtriranje nazivamo filtrat.
Koja od navedenih tvari sublimira?
Veliki broj elemenata i spojeva sublimira. Na primjer: sumpor, jod, amonijev klorid, živin(II) klorid, živin(II) jodid, naftalen, kamfor i drugi. Sublimacija je izravan prijelaz iz čvrstog u plinovito stanje. Mnoge tvari sublimiraju, a najlakše one kojima su jedinke u čvrstim fazama slabo povezane
Od navedenog što nam je potrebno za filtraciju?
Kao sredstvo za filtriranje najčešće se koristi filtar-papir, a može se koristiti i porozna staklena pločica, pijesak, azbest, porozna porculanska pločica za filtriranje, staklena vuna, vata ili tkanina.. Postoje različiti filter papiri, a razlikuju se po veličini pora što je naznačeno na pakiranju.
Na čemu se temelji filtracija?
Filtriranje je odvajanje tvari iz smjese na temelju razlike u veličini njihovih čestica. U tu svrhu koristimo neko porozno sredstvo (papir, staklo, vatu itd.) koje ima pore određene veličine i to sredstvo zovemo filter. Osim što filtriramo tekućine od čvrstih tvari,možemo filtrirati i plinove od čvrstih i tekućih tvari.
Na čemu se temelji kristalizacija?
Kristalizacija se može provoditi na nekoliko načina, što u prvom redu ovisi o osobinama tvari, a to su topljivost, stabilnost, mogućnost izbora otapala i sl. Topljivost tvari mijenja se s temperaturom, pa je uz svaki podatak o topljivosti neke tvari potrebno navesti i temperaturu
Od navedenog što se ne koristi kao dio aparature za destilaciju?
Aparatura za destilaciju sastoji se od: 1. Dio u kojem se nalazi početna smjesa: Tikvica za destilaciju, termometar, plamenik ili vodena kupelj, 2. Dio u kojem nastala vodena para kondenzira: Hladilo i 3. Dio u kojem se ukapljena para skuplja (podložak za hvatanje destilata):Erlenmeyerova, okruga tikvica i sl. Od ostalog pribora potrebno je: metalni stalak (stativ), hvataljke, stezaljke, metalni stalak sa keramičkom pločicom za zagrijavanje, gumene cijevi i čepovi..
Na čemu se temelji destilacija?
Destilacija je postupak odvajanja tvari iz smjese na temelju razlike u vrelištu. Postupak destilacije sastoji se u tome, da se u odgovarajućoj aparaturi tekuća smjesa (uglavnom se radi o otopinama neke čvrste tvari u određenom otapalu ili pak o smjesi dviju ili više tekućina) zagrije do vrenja, a pare tvari nižeg vrelišta kondenziraju se na drugom mjestu i sakupljaju kao destilat
Kojim postupkom možemo razdvojit otopinu modre galice?
Destilacijom otopine modre galice ona se razlaže na bakrov(II) sulfat i vodenu paru. Tijekom zagrijavanje otopine modre galice voda prelazi u paru, a hlađenjem prelazeći kroz središnju cijev u hladilu ponovno se kondenzira u tekućinu. U Erlenmeyerovu tikvicu (predložak) kaplje čista bezbojna voda koju nazivamo destilat. Kad ispari sva voda iz tikvice za destilaciju u kojoj je vodena otopina modre galice dobivamo bakrov (II) sulfat