Učitavam...
Test
Dišu li sva živa bića
ŽELIŠ UČITI
LAKŠE I BRŽE?
Otključaj sav naš sadržaj! 🤓
Pretplati se
U kakvim uvjetima se oslobađa više energije iz hranjivih tvari?
A
A
Aerobnim uvjetima.
B
B
Pri staničnom disanju.
C
C
Pri plućnom disanju.
D
D
Anaerobnim uvjetima.
Koji proces je uzrokovan saprotrofskim bakterijama?
A
A
Difuzija.
B
B
Alkoholno vrenje.
C
C
Mliječno-kiselo vrenje.
D
D
Mliječno-slatko vrenje.
Kako se naziva proces kojim kvasci oslobađaju energiju u anaerobnim uvjetima?
A
A
Stanično disanje.
B
B
Mliječno-kiselo vrenje.
C
C
Mliječno-slatko vrenje.
D
D
Alkoholno vrenje.
Što nastaje procesom staničnog disanja?
A
A
Voda i kisik.
B
B
Šećer i ugljikov dioksid.
C
C
Šećer i kisik.
D
D
Voda i ugljikov dioksid.
U kojim organelima se odvija stanično disanje kod biljaka i algi?
A
A
Mitohondrijima.
B
B
Lizosomima.
C
C
Staničnoj membrani.
D
D
Kloroplastima.
Koji protisti vrše izmjenu plinova pomoću stanične membrane?
A
A
Kvasci i papučice.
B
B
Bakterije i amebe.
C
C
Bakterije i kvasci.
D
D
Amebe i papučice.
Koji produkt alkoholnog vrenja kod kvasaca je bitan za pekarske proizvode?
A
A
Ugljikov dioksid.
B
B
Etanol.
C
C
Šećer.
D
D
Sve od navedenog.
O čemu ovisi učinkovitost izmjene plinova preko površine tijela?
A
A
Starosti organizma i debljini kože.
B
B
Veličini organizma i vlažnosti kože.
C
C
Starosti organizma i vlažnosti kože.
D
D
Veličini organizma i debljini kože.
Koja živa bića, kako bi preživjela, moraju osloboditi energiju iz hranjivih tvari?
A
A
Sva živa bića.
B
B
Životinje i biljke.
C
C
Životinje.
D
D
Životinje i gljive.
Koja tvrdnja NIJE istinita za bakterije?
A
A
Sve bakterije uzrokuju bolesti.
B
B
Neke bakterije razgrađuju mliječni šećer.
C
C
Bakterije mogu preživjeti u aerobnim i anaerobnim uvjetima.
D
D
Bakterije se koriste u proizvodnji jogurta.