Učitavam...
Test
Dišu li sva živa bića
ŽELIŠ UČITI
LAKŠE I BRŽE?
Otključaj sav naš sadržaj! 🤓
Pretplati se
Što nastaje fotosintezom?
A
A
Šećer i ugljikov dioksid.
B
B
Voda i ugljikov dioksid.
C
C
Voda i kisik.
D
D
Šećer i kisik.
Kojoj skupini pripada organizam koji je važan za proizvodnju alkoholnih pića, ali i pekarskih proizvoda?
A
A
Gljivama.
B
B
Životinjama.
C
C
Biljkama.
D
D
Protistima.
Zašto višestanični organizmi imaju posebne sustave organa za izmjenu plinova?
A
A
Višestanični organizmi ne mogu vršiti izmjenu plinova preko površine tijela dovoljno učinkovito.
B
B
Građa njihove kože nije pogodna za izmjenu plinova.
C
C
Kako bi mogli izaći na kopno.
D
D
Svi organizmi imaju posebne organe za izmjenu plinova, naslijedili su ih od predaka.
Tijekom staničnog disanja biljke i alge koriste kisik za oslobađanje energije iz šećera. Kojim procesom je nastao taj šećer?
A
A
Fotosintezom.
B
B
Mliječno-kiselim vrenjem.
C
C
Alkoholnim vrenjem.
D
D
Staničnim disanjem.
Kako se naziva proces kojim kvasci oslobađaju energiju u aerobnim uvjetima?
A
A
Alkoholno vrenje.
B
B
Stanično disanje.
C
C
Mliječno-kiselo vrenje.
D
D
Mliječno-slatko vrenje.
Koji protisti vrše izmjenu plinova pomoću stanične membrane?
A
A
Kvasci i papučice.
B
B
Amebe i papučice.
C
C
Bakterije i amebe.
D
D
Bakterije i kvasci.
Koji proces je uzrokovan saprotrofskim bakterijama?
A
A
Difuzija.
B
B
Mliječno-slatko vrenje.
C
C
Alkoholno vrenje.
D
D
Mliječno-kiselo vrenje.
U kojim organelima se odvija stanično disanje kod biljaka i algi?
A
A
Kloroplastima.
B
B
Lizosomima.
C
C
Mitohondrijima.
D
D
Staničnoj membrani.
Što nastaje procesom alkoholnog vrenja kod kvasca?
A
A
Ugljikov dioksid i etanol.
B
B
Mliječna kiselina i voda.
C
C
Mliječna kiselina i etanol.
D
D
Ugljikov dioksid i voda.
Koji produkt alkoholnog vrenja kod kvasaca je bitan za pekarske proizvode?
A
A
Ugljikov dioksid.
B
B
Sve od navedenog.
C
C
Šećer.
D
D
Etanol.