Učitavam...
Kwiz
Dišu li sva živa bića
Dišu li sva živa bića
Započni kwiz
U kojim organelima se odvija stanično disanje kod biljaka i algi?
A
A
Lizosomima.
B
B
Kloroplastima.
C
C
Mitohondrijima.
D
D
Staničnoj membrani.
Kako dišu heterotrofni protisti?
A
A
Preko stanične membrane.
B
B
Uzdušnicama.
C
C
Plućima.
D
D
Pučima.
Kojoj skupini pripada organizam koji je važan za proizvodnju alkoholnih pića, ali i pekarskih proizvoda?
A
A
Protistima.
B
B
Životinjama.
C
C
Biljkama.
D
D
Gljivama.
Što nastaje fotosintezom?
A
A
Šećer i kisik.
B
B
Šećer i ugljikov dioksid.
C
C
Voda i ugljikov dioksid.
D
D
Voda i kisik.
U kakvim uvjetima mogu preživjeti bakterije?
A
A
Samo anaerobnim.
B
B
Niti u aerobnim, niti u anaerobnim.
C
C
Aerobnim i anaerobnim.
D
D
Samo aerobnim.
Koji protisti vrše izmjenu plinova pomoću stanične membrane?
A
A
Kvasci i papučice.
B
B
Amebe i papučice.
C
C
Bakterije i kvasci.
D
D
Bakterije i amebe.
Koja dva povezana procesa su presudna za preživljavanje svih živih bića na Zemlji?
A
A
Mliječno-kiselo vrenje i alkoholno vrenje.
B
B
Fotosinteza i stanično disanje.
C
C
Mliječno-kiselo vrenje i stanično disanje.
D
D
Fotosinteza i alkoholno vrenje.
U kakvim uvjetima se oslobađa više energije iz hranjivih tvari?
A
A
Pri staničnom disanju.
B
B
Anaerobnim uvjetima.
C
C
Aerobnim uvjetima.
D
D
Pri plućnom disanju.
U kakvim uvjetima živi većina gljiva, osim kvasaca?
A
A
Vrućim.
B
B
Anaerobnim.
C
C
Aerobnim.
D
D
Suhim.
Što nastaje procesom alkoholnog vrenja kod kvasca?
A
A
Ugljikov dioksid i etanol.
B
B
Mliječna kiselina i etanol.
C
C
Ugljikov dioksid i voda.
D
D
Mliječna kiselina i voda.
Što nastaje procesom staničnog disanja?
A
A
Voda i kisik.
B
B
Šećer i kisik.
C
C
Voda i ugljikov dioksid.
D
D
Šećer i ugljikov dioksid.
Kako se naziva proces kojim kvasci oslobađaju energiju u anaerobnim uvjetima?
A
A
Stanično disanje.
B
B
Mliječno-kiselo vrenje.
C
C
Mliječno-slatko vrenje.
D
D
Alkoholno vrenje.
Kada dišu biljke i alge?
A
A
Samo po noći.
B
B
Tijekom dana i noći.
C
C
Ne dišu.
D
D
Samo po danu.
Kako se naziva proces kojim kvasci oslobađaju energiju u aerobnim uvjetima?
A
A
Stanično disanje.
B
B
Alkoholno vrenje.
C
C
Mliječno-slatko vrenje.
D
D
Mliječno-kiselo vrenje.
Tijekom staničnog disanja biljke i alge koriste kisik za oslobađanje energije iz šećera. Kojim procesom je nastao taj šećer?
A
A
Alkoholnim vrenjem.
B
B
Staničnim disanjem.
C
C
Fotosintezom.
D
D
Mliječno-kiselim vrenjem.
Koja živa bića, kako bi preživjela, moraju osloboditi energiju iz hranjivih tvari?
A
A
Životinje i biljke.
B
B
Životinje.
C
C
Životinje i gljive.
D
D
Sva živa bića.
Koji produkt alkoholnog vrenja kod kvasaca je bitan za proizvodnju alkoholnih pića?
A
A
Ugljikov dioksid.
B
B
Etanol.
C
C
Sve od navedenog.
D
D
Šećer.
Zašto višestanični organizmi imaju posebne sustave organa za izmjenu plinova?
A
A
Višestanični organizmi ne mogu vršiti izmjenu plinova preko površine tijela dovoljno učinkovito.
B
B
Kako bi mogli izaći na kopno.
C
C
Građa njihove kože nije pogodna za izmjenu plinova.
D
D
Svi organizmi imaju posebne organe za izmjenu plinova, naslijedili su ih od predaka.
Koji organizmi oslobađaju energiju vrenjem u anaerobnim uvjetima?
A
A
Jednostanični protisti i alge.
B
B
Kvasci i saprotrofske bakterije.
C
C
Saprotrofske bakterije i alge.
D
D
Kvasci i jednostanični prostisti.
Koji organizmi se koriste u proizvodnji mliječnih proizvoda?
A
A
Heterotrofni jednostanični protisti.
B
B
Kvasci.
C
C
Saprotrofske baterije.
D
D
Alge.
Koji produkt alkoholnog vrenja kod kvasaca je bitan za pekarske proizvode?
A
A
Sve od navedenog.
B
B
Šećer.
C
C
Etanol.
D
D
Ugljikov dioksid.
Koji organizmi dišu?
A
A
Alge i biljke.
B
B
Svi od navedenih.
C
C
Alge i životinje.
D
D
Životinje i biljke.
Koja tvrdnja NIJE istinita za bakterije?
A
A
Bakterije se koriste u proizvodnji jogurta.
B
B
Sve bakterije uzrokuju bolesti.
C
C
Bakterije mogu preživjeti u aerobnim i anaerobnim uvjetima.
D
D
Neke bakterije razgrađuju mliječni šećer.
Kako višestanični organizmi vrše izmjenu plinova?
A
A
Pomoću posebnih organa.
B
B
Gotovo svi imaju pluća.
C
C
Preko površine tijela.
D
D
Većinom žive u anaerobnim uvjetima.
O čemu ovisi učinkovitost izmjene plinova preko površine tijela?
A
A
Starosti organizma i debljini kože.
B
B
Starosti organizma i vlažnosti kože.
C
C
Veličini organizma i debljini kože.
D
D
Veličini organizma i vlažnosti kože.
Koji proces je uzrokovan saprotrofskim bakterijama?
A
A
Alkoholno vrenje.
B
B
Mliječno-kiselo vrenje.
C
C
Difuzija.
D
D
Mliječno-slatko vrenje.