Učitavam...
Dišu li sva živa bića
Koja živa bića, kako bi preživjela, moraju osloboditi energiju iz hranjivih tvari?
Prikaži odgovor
Sva živa bića moraju osloboditi energiju iz hranjivih tvari kako bi preživjela. To je moguće u anaerobnim (bez kisika) i aerobnim (s kisikom) uvjetima. Neovisno o uvjetima, procesi su dosta slični, a razlika je u učinkovitosti. U aerobnim uvjetima učinkovitost je veća.
Vrati na pitanje
Disanje preko površine tijela
Prikaži odgovor
Učinkovitost izmjene plinova preko površine tijela ovisi o veličini organizma i vlažnosti kože. Što je organizam veći, ima manji omjer površine i volumena, tj. ima manju površinu tijela u odnosu na volumen, zbog čega mu je vršiti izmjenu plinova preko površine tijela. Uz to, kako bi se plinovi mogli otopini na koži, ona mora biti vlažna.
Vrati na pitanje
Kako se naziva proces kojim kvasci oslobađaju energiju u aerobnim uvjetima?
Prikaži odgovor
Kvasci u aerobnim uvjetima oslobađaju energiju procesom staničnog disanja, kao i većina drugih organizama. No, mogu preživjeti i u anaerobnim uvjetima u kojima oslobađaju energiju alkoholnim vrenjem. Razmisli koji je od dva načina dobivanja energije kvasaca bitniji za čovjeka!
Vrati na pitanje
Kojoj skupini pripada organizam koji je važan za proizvodnju alkoholnih pića, ali i pekarskih proizvoda?
Prikaži odgovor
Kvasac je organizam koji je važan za proizvodnju alkoholnih pića, ali i pekarskih proizvoda te pripada skupini gljiva. Kvasci vrše alkoholno vrenjem kojim nastaje alkohol etanol i plin ugljikov dioksid.
Vrati na pitanje
Kako dišu heterotrofni protisti?
Prikaži odgovor
Jednostanični heterotrofni protisti većinom žive u vodenim staništima. Izmjena plinova se vrši čitavom površinom stanice, preko stanične membrane, procesom difuzije.
Vrati na pitanje
Alkoholno vrenje
Prikaži odgovor
Kvasci u anaerobim uvjetima dobivaju energiju procesom alkoholnog vrenja. Alkoholno vrenje odvija se u anaerobnim uvjetima, a tijekom njega se šećer razgrađuje na alkohol i ugljikov dioksid.
Vrati na pitanje
Disanje biljaka i algi
Prikaži odgovor
Biljke i alge dišu tijekom cijelog dana i noći. No, tijekom dana i vrše fotosintezu kojom nastaje kisik, tako da istovremeno stvaraju i troše kisik tijekom dana, a samo ga troše tijekom noći.
Vrati na pitanje
Mliječno-kiselo vrenje
Prikaži odgovor
Mliječno-kiselo vrenje je proces u kojem bakterije razgrađuju mliječni šećer kako bi oslobodile potrebnu energiju. S obzirom na to da kao produkt nastaje mliječna kiselina, saprotrofske bakterije koriste se u proizvodnji mliječnih proizvoda. Upravo je mliječna kiselina zaslužna za kiseli okus npr. jogurta.
Vrati na pitanje
Fotosinteza
Prikaži odgovor
Fotosintezom od vode i ugljikovog dioksida uz djelovanje Sunčeve energije nastaju šećer i kisik. Samo neki organizmi, kao što su biljke i alge, mogu vršiti fotosintezu.
Vrati na pitanje
Što nastaje procesom alkoholnog vrenja kod kvasca?
Prikaži odgovor
Procesom alkoholnog vrenja kod kvasaca nastaju ugljikov dioksid i etanol. Etanol je glavni sastojak alkoholnih pića, zbog čega su kvasci bitni za njihovu proizvodnju. Ugljikov dioksid stvara mjehuriće koji čine tijesto rahlim i prozračnim, zbog čega se koristi pri proizvodnji kruha.
Vrati na pitanje
Što nastaje fotosintezom?
Prikaži odgovor
Fotosintezom od vode i ugljikovog dioksida uz djelovanje Sunčeve energije nastaju šećer i kisik. Samo neki organizmi, kao što su biljke i alge, mogu vršiti fotosintezu.
Vrati na pitanje
Disanje ameba i papučica
Prikaži odgovor
Amebe i papučice su protisti koji vrše izmjenu plinova pomoću stanične membrane. To su jednostanični protisti, građeni od samo jedne stanice u kojoj se odvijaju svi životni procesi.
Vrati na pitanje
Saprotrofske bakterije
Prikaži odgovor
U proizvodnji mliječnih proizvoda koriste se saprotrofske bakterije. One u procesu mliječno-kiselog vrenja razgrađuju mliječni šećer kako bi dobile energiju, pri čemu nastaje mliječna kiselina koja daje okus kiselkastim mliječnim proizvodima.
Vrati na pitanje
Kada dišu biljke i alge?
Prikaži odgovor
Biljke i alge dišu tijekom cijelog dana i noći. No, tijekom dana i vrše fotosintezu kojom nastaje kisik, tako da istovremeno stvaraju i troše kisik tijekom dana, a samo ga troše tijekom noći.
Vrati na pitanje
Koji produkt alkoholnog vrenja kod kvasaca je bitan za pekarske proizvode?
Prikaži odgovor
Alkoholnim vrenjem kvasaca od šećera nastaju etanol i ugljikov dioksid. Ugljikov dioksid je plin koji stvara mjehuriće unutar tijesta u koji je dodan kvasac, zbog čega tijesto postane prozračno i ukusno. Prisjeti se kakvu teksturu ima kruh kada ga se razreže!
Vrati na pitanje
Mitohondrij
Prikaži odgovor
Mitohondrij je struktura unutar stanice. U njemu se odvija stanično disanje. Tijekom staničnog disanja se od šećera i kisika dobiva voda i ugljikov dioksid, pri čemu se oslobađa energija.
Vrati na pitanje
U kakvim uvjetima se oslobađa više energije iz hranjivih tvari?
Prikaži odgovor
U aerobnim uvjetima oslobađa se više energije iz hranjivih tvari. Zbog toga većina organizama oslobađa energiju staničnim disanjem koje se odvija u aerobnim uvjetima.
Vrati na pitanje
Koji organizmi se koriste u proizvodnji mliječnih proizvoda?
Prikaži odgovor
U proizvodnji mliječnih proizvoda koriste se saprotrofske bakterije. One u procesu mliječno-kiselog vrenja razgrađuju mliječni šećer kako bi dobile energiju, pri čemu nastaje mliječna kiselina koja daje okus kiselkastim mliječnim proizvodima.
Vrati na pitanje
Uloga bakterija
Prikaži odgovor
Iako bakterije najčešće povezujemo s bolestima, ne uzrokuju sve bakterije bolesti. Brojne bakterije su korisne poput saprotrofskih bakterija koje se koriste u proizvodnji jogurta i drugih mliječnih proizvoda.
Vrati na pitanje
U kojim organelima se odvija stanično disanje kod biljaka i algi?
Prikaži odgovor
Kao i kod svih ostalih organizama, stanično disanje kod biljaka i algi odvija se u mitohondrijima. Dolazi do oslobađanja energije pri razgradnji hranjivih tvari.
Vrati na pitanje
Stanično disanje
Prikaži odgovor
Procesom staničnog disanja uz pomoć kisika od šećera nastaju voda i ugljikov dioksid. Ovaj proces odvija se u mitohondriju u stanici, u aerobnim uvjetima te se njime otpušta energija.
Vrati na pitanje
Zašto višestanični organizmi imaju posebne sustave organa za izmjenu plinova?
Prikaži odgovor
Višestanični organizmi imaju posebne sustave organa za izmjenu plinova jer ne mogu dovoljno učinkovito vršiti izmjenu plinova preko površine tijela. Učinkovitost izmjene plinove preko površine stanice ili tijela ovisi o omjeru veličine i površine. Stoga je učinkovitost disanja preko površine vrlo efikasna kod jednostaničnih protista, dok bi kod višestaničnih ljudi učinkovitost bila iznimno mala.
Vrati na pitanje
O čemu ovisi učinkovitost izmjene plinova preko površine tijela?
Prikaži odgovor
Učinkovitost izmjene plinova preko površine tijela ovisi o veličini organizma i vlažnosti kože. Što je organizam veći, ima manji omjer površine i volumena, tj. ima manju površinu tijela u odnosu na volumen, zbog čega mu je vršiti izmjenu plinova preko površine tijela. Uz to, kako bi se plinovi mogli otopini na koži, ona mora biti vlažna.
Vrati na pitanje
Koji proces je uzrokovan saprotrofskim bakterijama?
Prikaži odgovor
Mliječno-kiselo vrenje je proces u kojem bakterije razgrađuju mliječni šećer kako bi oslobodile potrebnu energiju. S obzirom na to da kao produkt nastaje mliječna kiselina, saprotrofske bakterije koriste se u proizvodnji mliječnih proizvoda. Upravo je mliječna kiselina zaslužna za kiseli okus npr. jogurta.
Vrati na pitanje
Koji organizmi dišu?
Prikaži odgovor
Svi organizmi dišu, tj. vrše izmjenu plinova s okolinom. Iako alge i biljke mogu i stvarati kisik, također ga i troše na svoje životne procese.
Vrati na pitanje
Disanje gljiva
Prikaži odgovor
Većina gljiva su aerobni organizmi. No, kvasci su gljive koje, osim oslobađanja energije staničnim disanjem u aerobnim uvjetima, u procesu alkoholnog vrenja energiju oslobađaju u anaerobnim uvjetima.
Vrati na pitanje
Disanje heterotrofnih protista
Prikaži odgovor
Jednostanični heterotrofni protisti većinom žive u vodenim staništima. Izmjena plinova se vrši čitavom površinom stanice, preko stanične membrane, procesom difuzije.
Vrati na pitanje
Produkti alkoholnog vrenja
Prikaži odgovor
Procesom alkoholnog vrenja kod kvasaca nastaju ugljikov dioksid i etanol. Etanol je glavni sastojak alkoholnih pića, zbog čega su kvasci bitni za njihovu proizvodnju. Ugljikov dioksid stvara mjehuriće koji čine tijesto rahlim i prozračnim, zbog čega se koristi pri proizvodnji kruha.
Vrati na pitanje
Kako višestanični organizmi vrše izmjenu plinova?
Prikaži odgovor
Višestanični organizmi vrše izmjenu plinova pomoću raznolikih specijaliziranih organa. Višestanični organizmi imaju premalu površinu u odnosu na volumen svoga tijela, zbog čega nisu mogli vršiti izmjenu plinova preko površine tijela, već su razvili posebne organe kako bi taj proces bio brži i učinkovitiji.
Vrati na pitanje
Što nastaje procesom staničnog disanja?
Prikaži odgovor
Procesom staničnog disanja uz pomoć kisika od šećera nastaju voda i ugljikov dioksid. Ovaj proces odvija se u mitohondriju u stanici, u aerobnim uvjetima te se njime otpušta energija.
Vrati na pitanje
U kakvim uvjetima mogu preživjeti bakterije?
Prikaži odgovor
Bakterije mogu preživjeti u aerobnim i anaerobnim uvjetima. Neke bakterije prilagođene su samo na aerobne, neke samo na anaerobne uvjete, a neke na oba tipa uvjeta.
Vrati na pitanje
Koji protisti vrše izmjenu plinova pomoću stanične membrane?
Prikaži odgovor
Amebe i papučice su protisti koji vrše izmjenu plinova pomoću stanične membrane. To su jednostanični protisti, građeni od samo jedne stanice u kojoj se odvijaju svi životni procesi.
Vrati na pitanje
Tijekom staničnog disanja biljke i alge koriste kisik za oslobađanje energije iz šećera. Kojim procesom je nastao taj šećer?
Prikaži odgovor
Alge i biljke su fotosintetski organizmi koji pomoću Sunčeve energije stvaraju šećer glukozu. Tu glukozu kasnije iskorištavaju u procesu staničnog disanja, u kojem uz pomoć kisika oslobađaju energiju iz šećera glukoze.
Vrati na pitanje
Koji produkt alkoholnog vrenja kod kvasaca je bitan za proizvodnju alkoholnih pića?
Prikaži odgovor
Alkoholnim vrenjem kvasaca od šećera nastaju etanol i ugljikov dioksid. Etanol je vrsta alkohola koja se upotrebljava pri proizvodnji alkoholnih pića.
Vrati na pitanje
Koji organizmi oslobađaju energiju vrenjem u anaerobnim uvjetima?
Prikaži odgovor
Kvasci i bakterije oslobađaju energiju vrenjem u anaerobnim uvjetima. Kvasci vrše alkoholno vrenje, a bakterije mliječno-kiselo. U aerobnim uvjetima kvasci oslobađaju energiju procesom staničnog disanja.
Vrati na pitanje
Koja dva povezana procesa su presudna za preživljavanje svih živih bića na Zemlji?
Prikaži odgovor
Fotosinteza i stanično disanje su povezani procesi koji omogućuju preživljavanje svih živih bića na Zemlji. Voda i ugljikov dioksid nastali staničnim disanjem koriste se za fotosintezu, a kisik i šećer nastali fotosintezom koriste se za stanično disanje.
Vrati na pitanje
Kako se naziva proces kojim kvasci oslobađaju energiju u anaerobnim uvjetima?
Prikaži odgovor
Kvasci u anaerobnim uvjetima dobivaju energiju procesom alkoholnog vrenja. Alkoholno vrenje odvija se u anaerobnim uvjetima, a tijekom njega se šećer razgrađuje na alkohol i ugljikov dioksid.
Vrati na pitanje
U kakvim uvjetima živi većina gljiva, osim kvasaca?
Prikaži odgovor
Kvasci u procesu alkoholnog vrenja energiju oslobađaju u anaerobnim uvjetima. Većina ostalih gljiva su aerobni organizmi.
Vrati na pitanje