Učitavam...
Test
Kako zimi čuvati zdravlje
ŽELIŠ UČITI
LAKŠE I BRŽE?
Otključaj sav naš sadržaj! 🤓
Pretplati se
Kako se naziva metoda obrade hrane na temperaturi od/iznad 60°C prilikom koje dolazi do uništavanja prisutnih mikroorganizama?
A
A
Sterilizacija
B
B
Pasterizacija
C
C
Apertizacija
D
D
Dezinfekcija
Pravilno kihanje je:
A
A
U dvije ruke
B
B
U lakat
C
C
U jednu ruku
D
D
Bez stavljanja ruku na lice
Što dovodi do oslabljenog imunog sustava i slabije otpornosti na bolesti?
A
A
Suhi zrak
B
B
Dehidracija
C
C
Malo kretanja
D
D
Nepravilna prehrana
Koje voće ima najviše C vitamina?
A
A
Limun
B
B
Šipak
C
C
Ananas
D
D
Naranča
Kolika je brzina kapljice sline (nakon što osoba kihne) na udaljenosti od 4 metra?
A
A
100 km
B
B
H
C
C
50 km
D
D
150 km
E
E
250 km
F
F
H
G
G
H
H
H
H
Kako se naziva gljivica koju možemo pronaći na vlažnim mjestima u stambenim prostorima, a uzrokuje bolesti poput upale pluća, bronhitisa i astme?
A
A
Crvena plijesan
B
B
Siva plijesan
C
C
Crna plijesan
D
D
Smeđa plijesan
Viruse ne možemo vidjeti ___________ mikroskopom.
A
A
Svjetlosnim
B
B
Skenirajućim elektronskim mikroskopom
C
C
Elektronskim
D
D
Transmisijskim elektronskim mikroskopom
______ i ______ zrak pridonosi preživljavanju i razmnožavanju mikroorganizama kao što su virusi i bakterije.
A
A
Topao i suh
B
B
Hladan i suh
C
C
Topao i vlažan
D
D
Hladan i vlažan
Kako se često prenose bolesti?
A
A
Dodirom
B
B
Dijeljenjem stvari
C
C
Preko krvi
D
D
Kašljanjem i kihanjem
Kada su otkriveni uzročnici bolesti?
A
A
18. stoljeće
B
B
19. stoljeće
C
C
17. stoljeće
D
D
20. stoljeće