Učitavam...
Kwiz
Kako zimi čuvati zdravlje
Kako zimi čuvati zdravlje
Započni kwiz
______ i ______ zrak pridonosi preživljavanju i razmnožavanju mikroorganizama kao što su virusi i bakterije.
A
A
Hladan i vlažan
B
B
Hladan i suh
C
C
Topao i vlažan
D
D
Topao i suh
______ i _____ su uzročnici bolesti.
A
A
Dlaka i prašina
B
B
Prašina i pelud
C
C
Bakterije i virusi
D
D
Vlaga i plijesan
Kada su otkriveni uzročnici bolesti?
A
A
19. stoljeće
B
B
18. stoljeće
C
C
17. stoljeće
D
D
20. stoljeće
Kako se često prenose bolesti?
A
A
Dijeljenjem stvari
B
B
Kašljanjem i kihanjem
C
C
Dodirom
D
D
Preko krvi
Koje voće ima najviše C vitamina?
A
A
Naranča
B
B
Ananas
C
C
Šipak
D
D
Limun
Kako se naziva oblik u kojem gljivice i bakterije mogu preživjeti nepovoljne uvjete stvaranjem čvrste čahure?
A
A
Klica
B
B
Spora
C
C
Sjemenka
D
D
Strobilus
Što dovodi do oslabljenog imunog sustava i slabije otpornosti na bolesti?
A
A
Dehidracija
B
B
Suhi zrak
C
C
Malo kretanja
D
D
Nepravilna prehrana
Viruse ne možemo vidjeti ___________ mikroskopom.
A
A
Elektronskim
B
B
Svjetlosnim
C
C
Skenirajućim elektronskim mikroskopom
D
D
Transmisijskim elektronskim mikroskopom
Kako se zove znanstvenik koji je prvi otkrio da svako živo biće može nastati samo iz živog bića?
A
A
Louis Pasteur
B
B
Alexander Fleming
C
C
Charles Darwin
D
D
Robert Koch
Kako se naziva gljivica koju možemo pronaći na vlažnim mjestima u stambenim prostorima, a uzrokuje bolesti poput upale pluća, bronhitisa i astme?
A
A
Smeđa plijesan
B
B
Crvena plijesan
C
C
Siva plijesan
D
D
Crna plijesan
Pravilno kihanje je:
A
A
U lakat
B
B
Bez stavljanja ruku na lice
C
C
U dvije ruke
D
D
U jednu ruku
Koja vrsta Sunčevog zračenja uništava dio uzročnika bolesti koji se nalaze kao čestice u zraku?
A
A
Ionizirajuće zračenje
B
B
Mikrovalno zračenje
C
C
Infracrveno zračenje
D
D
Ultraljubičasto zračenje
Kolika je brzina kapljice sline (nakon što osoba kihne) na udaljenosti od 4 metra?
A
A
100 km
B
B
250 km
C
C
H
D
D
H
E
E
50 km
F
F
H
G
G
H
H
H
150 km
Kako se naziva metoda obrade hrane na temperaturi od/iznad 60°C prilikom koje dolazi do uništavanja prisutnih mikroorganizama?
A
A
Apertizacija
B
B
Pasterizacija
C
C
Dezinfekcija
D
D
Sterilizacija