Učitavam...
Kako zimi čuvati zdravlje
Pasterizacija
Prikaži odgovor
Pasterizacija je postupak obrade hrane na temperaturi od/iznad 60°C prilikom koje dolazi do uništavanja prisutnih mikroorganizama. Tako se obrađuju mlijeko, sokovi i vino. Cilj je uništavanje bakterija koje mogu biti opasne uz to da se očuvaju hranjivi sastojci u hrani. Ovaj postupak je razvio Louis Pasteur.
Vrati na pitanje
Pravilno kihanje je:
Prikaži odgovor
Pravilno kihanje je u lakat, tim načinom uzročnici bolesti ostaju na nama ali su druge osobe oko nas zaštićene. Također se preporučuje i nošenje maske. Ako kihnemo u ruke, zarazne čestice može prenijeti na predmete koje dodirujemo, a ako kihnemo \"u zrak\" onda te čestice ostaju u zraku pa ih drugi ljudi.
Vrati na pitanje
Kako se naziva oblik u kojem gljivice i bakterije mogu preživjeti nepovoljne uvjete stvaranjem čvrste čahure?
Prikaži odgovor
Pojedini mikroorganizmi (gljivice i bakterije) mogu preživjeti nepovoljne uvjete u obliku spore. Spora ima čvrstu čahuru te u stanju mirovanja može ostati sve do pojave povoljnih uvjeta za razmnožavanje.
Vrati na pitanje
Kako se naziva gljivica koju možemo pronaći na vlažnim mjestima u stambenim prostorima, a uzrokuje bolesti poput upale pluća, bronhitisa i astme?
Prikaži odgovor
Crna plijesan je vrsta gljivice koja može uzrokovati bolesti poput upale pluća, bronhitisa i astme. Voli vlažna mjesta te u zraku preživljava u obliku spora. Vrlo je štetna jer se spore gljivice nalaze u zraku i disanje dolaze direktno u pluća.
Vrati na pitanje
Koje voće ima najviše C vitamina?
Prikaži odgovor
Šipak je voće s najviše C vitamina. Sadrži 2000 mg C vitamina na 100 g ploda što je pedeset puta više od limuna. Paprika je također jedan od odličnih izvora vitamina C.
Vrati na pitanje
Koja vrsta Sunčevog zračenja uništava dio uzročnika bolesti koji se nalaze kao čestice u zraku?
Prikaži odgovor
Ultraljubičasto Sunčevo zračenje ima mogućnost uništavanja dio uzročnika bolesti koji se nalaze u zraku. Zimi ultraljubičasto zračenje dopire do Zemlje u manjim količinama pa su zato i ljudi boležljiviji. Također onda manje provjetravamo prostorije i ne izlazimo često izvan zgrada.
Vrati na pitanje
Bakterije
Prikaži odgovor
Bakterije su jednostanični mikroorganizmi koji su otkriveni u 19. stoljeću, a ima ih svugdje (u tlu, zraku, vodi, na koži). Neke vrste bakterija mogu izazvati bolesti u ljudi. Danas se bakterijske bolesti liječe antibioticima. Antibiotike je potrebno uzimati prema uputama liječnika jer ako se uzimaju previše više ne će imati učinka na bakterije koje uzrokuju bolest.
Vrati na pitanje
Uzročnici bolesti
Prikaži odgovor
Uzročnicima bolesti smatramo organizme kao bakterije i viruse koji u ljudi uzrokuju različite bolesti. Bolesti mogu biti zarazne i širiti se s osobe na osobu preko sitnih kapljica sline koje bolesni ljudi raspršuju zrakom kada kišu ili kašlju. Druga osoba se zarazi kada udahne takve kapljice s uzročnikom bolesti.
Vrati na pitanje
Kako se zove znanstvenik koji je prvi otkrio da svako živo biće može nastati samo iz živog bića?
Prikaži odgovor
Louis Pasteur je francuski znanstvenik koji je prvi otkrio da živo biće može nastati samo iz živog bića, putem razmnožavanja. Do tada su postojale teorije koje su zastupale vjerovanja da živo biće može nastati od neživog materijala.
Vrati na pitanje
Što dovodi do oslabljenog imunog sustava i slabije otpornosti na bolesti?
Prikaži odgovor
Prehrana zimi često nije jako raznolika i ne sadržava dovoljnu količinu voća i povrća - u tijelo unosimo malo minerala i vitamina i tako lakše postanemo bolesti. Također blage bolesti poput prehlade mogu oslabiti imuni sustav pa lakše dobijemo neku jaču bolest kao upalu pluća ili anginu.
Vrati na pitanje
______ i ______ zrak pridonosi preživljavanju i razmnožavanju mikroorganizama kao što su virusi i bakterije.
Prikaži odgovor
Topao i vlažan zrak pridonosi preživljavanju i razmnožavanju virusa i bakterija. Stoga je jako bitno svakodnevno prozračiti prostor u kojem boravimo. Tijekom zime često ne otvaramo prozore dovoljno često zbog hladnoće i očuvanja topline pa smo više podložni zarazi.
Vrati na pitanje
Kako se naziva metoda obrade hrane na temperaturi od/iznad 60°C prilikom koje dolazi do uništavanja prisutnih mikroorganizama?
Prikaži odgovor
Pasterizacija je postupak obrade hrane na temperaturi od/iznad 60°C prilikom koje dolazi do uništavanja prisutnih mikroorganizama. Tako se obrađuju mlijeko, sokovi i vino. Cilj je uništavanje bakterija koje mogu biti opasne uz to da se očuvaju hranjivi sastojci u hrani.
Vrati na pitanje
Kolika je brzina kapljice sline (nakon što osoba kihne) na udaljenosti od 4 metra?
Prikaži odgovor
Nakon što osoba kihne, kapljica sline putuje do udaljenosti od 4 metra brzinom 150 km/h. Zarazne čestice koje su u slini mogu zaraziti zdravu osobu.
Vrati na pitanje
Prijenos bolesti
Prikaži odgovor
Bolesti mogu biti zarazne i širiti se s osobe na osobu preko sitnih kapljica sline koje bolesni ljudi raspršuju zrakom kada kišu ili kašlju. Druga osoba se zarazi kada udahne takve kapljice s uzročnikom bolesti. Same kapljice neko vrijeme ostanu u zraku pa se tako prijenos olakša. Ovako se šire bolesti dišnog sustava poput prehlade i gripe koje su jako česte. Neke bolesti se mogu širiti i na druge načine npr. kontaktom sa zaraženom krvi.
Vrati na pitanje
Kada su otkriveni uzročnici bolesti?
Prikaži odgovor
Ljudi nisu znali što uzrokuje bolesti sve do 19. stojeća kada su razvitkom tehnologije (mikroskopa) otkriveni jako sitni organizmi - bakterije. Prije tog otkrića smatralo se da bolesti uzrokuje prljavština, smrad ili božja kazna. Virusi su otkriveni kasnije od bakterija.
Vrati na pitanje
______ i _____ su uzročnici bolesti.
Prikaži odgovor
Uzročnicima bolesti smatramo organizme kao bakterije i viruse koji u ljudi uzrokuju različite bolesti. Oni mogu biti zarazni i širiti se s osobe na osobu preko sitnih kapljica sline koje bolesni ljudi raspršuju zrakom kada kišu ili kašlju. Druga osoba se zarazi kada udahne takve kapljice s uzročnikom bolesti.
Vrati na pitanje
Virusi
Prikaži odgovor
Virusi su jako sitni organizmi koji uzrokuju brojne bolesti. Jednom kada uđu u organizam počinju se razmnožavati i izazivaju bolest. Virusne bolesti se ne mogu liječiti antibioticima, već posebnim lijekovima, ali većinu vremena treba čekati da bolest sama prođe i u međuvremenu tretirati simptome.
Vrati na pitanje
Viruse ne možemo vidjeti ___________ mikroskopom.
Prikaži odgovor
Virusi su toliko mali da ih ne možemo vidjeti svjetlosnim mikroskopom. Njihova veličina se mjeri u nanometrima, a jedan nanometar je 10^9 puta manji od jednog metra.
Vrati na pitanje
Plijesan
Prikaži odgovor
Plijesan su vrste gljivica koje mogu izazvati bolesti. Crna plijesan je vrsta gljivice koja može uzrokovati bolesti poput upale pluća, bronhitisa i astme. Voli vlažna mjesta te u zraku preživljava u obliku spora. Vrlo je štetna jer se spore gljivice nalze u zraku i disanje dolaze direktno u pluća.
Vrati na pitanje
Spore
Prikaži odgovor
Pojedini mikroorganizmi (gljivice i bakterije) mogu preživjeti nepovoljne uvjete u obliku spore. Spora ima čvrstu čahuru te u stanju mirovanja može ostati sve do pojave povoljnih uvjeta za razmnožavanje.
Vrati na pitanje
Kako se često prenose bolesti?
Prikaži odgovor
Bolesti mogu biti zarazne i širiti se s osobe na osobu preko sitnih kapljica sline koje bolesni ljudi raspršuju zrakom kada kišu ili kašlju. Druga osoba se zarazi kada udahne takve kapljice s uzročnikom bolesti. Same kapljice neko vrijeme ostanu u zraku pa se tako prijenos olakša. Ovako se šire bolesti dišnog sustava poput prehlade i gripe koje su jako česte.
Vrati na pitanje